A gatyát is leperelheti egy író a Paramountról a Bajos csajok miatt

visual 274378 1851
2023.03.23. 05:50
Nem sokan tudják, de a mára klasszikus vígjátéknak számító Bajos csajok című film egy könyv alapján készült, amelyet Rosalind Wiseman írt. Ugyan a film forgatókönyvírója, Tina Fey és a Paramount Pictures fizetett a jogdíjakért a szerzőnek, ám ő a plusznyereségből már egy vasat sem kapott, ezért izzította az ügyvédjeit.

A többek között Lindsay Lohan, Amanda Seyfried és Rachel McAdams főszereplésével készült Bajos csajok még 2004. április 30-án debütált a mozikban, és a készítők nagy meglepetésére a 17 millió dolláros ráfordítási költség sokszorosan visszajött. Összesen 130 millió dollárt hozott a konyhára, ami elsősorban a filmet forgalmazó Paramount Pictures zsebét tömte tele. Bár lassan 19 éves a produkció, a benne elhangzó, szállóigévé vált mondatokat máig sokan emlegetik, ahogy Regina George „szerdán csak rózsaszínt lehet viselni” mozgalma is még mindig él. Az ugyanakkor kevésbé ismert, hogy a film Rosalind Wiseman Queen Bees and Wannabes nevezetű könyve alapján készült, amelyből Tina Fey komikus-színésznő írt forgatókönyvet, majd a Paramount Pictures filmesítette meg. 

A produkciónak azóta már elkészítették a második részét, ahogy megjelent egy musical is, amelyből most ismét egy filmet terveznek. A hír hallatán ugyanakkor a Bajos csajok alapjául szolgáló kötet írónője nem repesett az örömtől, mivel elmondása szerint azóta, hogy korábban egy több mint 400 ezer dollárról szóló szerződést írattak vele alá a jogdíjak megvételéről, egy peták jutalékot sem kapott. Rosalind Wiseman nemrég egy nyilatkozatában közölte, már ügyvédekhez fordult segítségért.

Tina Fey elbánt vele

Wiseman még 2002-ben találkozott Tina Fey-jel, aki a Saturday Night Live első női írója volt akkoriban, illetve abban az időben kötött szerződést a Paramounttal is. Fey meg szerette volna vásárolni a filmes jogokat – ahogy sokan mások is –, mivel úgy vélte, az írónő könyve segít eligazodni a szülőknek a tinik világában. Viszont az együttműködésük nem épp úgy alakult, ahogy számított rá. Wiseman visszaemlékezése szerint a Fey-jel és Lorne Michaelsszel, a Bajos csajok producerével folytatott első beszélgetésük alkalmával azzal hitegették őt, hogy közös munka gyümölcse lesz a film, viszont később csalódnia kellett.

Az évek során Tina ódákat zengett arról, hogy a nőknek összefogásra van szükségük, de egyre világosabbá vált számomra, hogy ez az én esetemben nem fog megtörténni. Nemcsak beszélni kell arról, hogy támogassák egymást a nők, hanem ekképp is kell cselekedni

– jegyezte meg Wiseman, aki kifejezetten fájdalmasnak élte meg az elmúlt időszakot. Mint mondta, a könyvvel pontosan az volt a célja, hogy mindenkit arra emlékeztessen: a nőknek nem kell legjobb barátoknak lenniük, haragudhatnak egymásra, de össze kell fogniuk – amit a Tina Fey-jel való együttműködése során nemigen tapasztalt meg. 

Az írónő mindemellett felelevenítette, hogy még évekkel ezelőtt megkeresték egy musicallel kapcsolatban, ami végül 2018-ban debütált. Wiseman úgy gondolta, ez egy jó alkalmat biztosít arra, hogy oktató jelleggel előadást tartsanak a zaklatással kapcsolatban a stábnak és a szereplőknek, illetve azon középiskolásoknak, akik maguk is elő szeretnék adni majd a darabot. Bár előbbi megtörtént, amiért a Paramounttól egy vasat sem kapott, az oktatási program már nem valósult meg. 

Rosalind Wiseman
Rosalind Wiseman
Fotó: Wikipédia

Jár neki jutalék vagy sem?

Wiseman és a Paramount Pictures egy több mint 400 ezer dolláról szóló szerződést írt alá anno, amellyel az írónő minden jogot – beleértve a filmekét, a musicalét és az esetleges tévés produkciókét – átadott a filmstúdiónak. Mint mondta, Fey remek munkát végzett a könyve életre keltésével, amit az elmúlt húsz évben újra és újra előszedtek, ezt elismerésként élte meg, azonban úgy véli, további járulékok illették volna meg őt a franchise-ból, ami sok bevételt hozott a Paramountnak. A filmstúdió ezzel szemben azt közölte, annyi többletköltségük keletkezett, hogy nincs haszon, amit megoszthatnának vele. A korábbi szerződésük ugyanis tartalmaz egy olyan kitételt, ami szerint a Bajos csajok sikerétől függően pluszpénz illette volna meg Wisemant a nyereségből – ami tekintve, hogy 130 millió dollárra rúgott, akár arra is utalhat, hogy a Paramount valóban zsebre tette az ő részét. 

Az írónő állítja, nem a pénz érdekli, viszont úgy gondolja, csapdába esett. Ugyan sokáig hallgatott minderről, de azt érzi, túl sok a képmutatás, így ügyvédekhez fordult, akik hamarosan megtehetik a kellő jogi lépéseket – ennek részét képezi az is, hogy maguk szeretnék átvizsgálni a film bevételeit tételező jegyzéket. Wiseman elmondása szerint hiába keresték meg a Paramountot a panasszal kapcsolatban, nem voltak együttműködőek. 

Az lenne fair, ha valamilyen módon kompenzációt kaphatnék a munkámért, ami megváltoztatta a kultúránkat és a korszellemet

– jegyezte meg. 

(Borítókép: Jelenet a Bajos csajok című filmből. Fotó: NorthFoto)  • Hírek
  • Hírek