Szinte kötelező volt telket szerezni a VIII. kerületben

B  ZA20210423005
2023.04.05. 17:57
A We Love Budapest az Index támogatásával új podcastsorozatot indított, amelynek legújabb epizódjában a VIII. kerület népszerűbb része, a Palotanegyed került a fókuszba. A szakértővel arról beszélgetnek, hogy az alsó- és a középosztály miként élt együtt az arisztokráciával közel kétszáz éve, hogyan változott, fejlődött és lett a nyolcvanas underground egyik bázisából mára színes kis kávézók otthona.

A Rákóczi út, a Nagykörút, az Üllői út és a Múzeum körút által határolt terület a VIII. kerület ikonikus része, a Palotanegyed. A We Love Budapest új podcastműsorának témája a városrész átalakulását, fejlődését térképezi föl, miként lett a legkülönbözőbb társadalmi rétegek találkozási pontja a nyolcvanas, kilencvenes évek underground színfoltja, majd a 21. század kávézókultúrájának palettája. 

A kezdetben még Mágnásfertálynak gúnyolt városrészt a nép nevezte el az oda özönlő gazdagok után, így alakult át az évek során Palotanegyeddé. Arra is fény derül, hogy maradt fenn a népi elnevezés a mai napig, milyen szerepet töltött be az elmúlt közel kétszáz évben, milyenek voltak errefelé az életkörülmények, és mely jelentős intézményeknek adott otthont ez idő alatt.

A podcast első felében Fónagy Zoltán történésszel, a történettudomány kandidátusával beszélgetnek a Palotanegyed születésének és kialakulásának időszakáról, ami a reformkor, a forradalom és szabadságharc, valamint a kiegyezés és a millennium időszaka. Az adás második felében Szabó Eszter Ágnes képzőművész mesél a városrész kulturális életéről, annak jelentőségéről.

Az Index támogatásával és a Betone Studióval együttműködésben készült podcast itt érhető el.

(Borítókép: Károlyi-palota. Fotó: Balaton József / MTI)