Kollégája unszolására vizsgáltatta ki magát a súlyos betegséggel küzdő Christina Applegate

2023.04.25. 20:19
Selma Blair évtizedeken keresztül küzdött a szklerózis multiplex tüneteivel és annak súlyos pszichés mellékhatásaival, mire diagnosztizálták nála a betegséget. Az átélt borzalmak miatt rendkívül fontosnak tartja a betegséggel kapcsolatos tudatosságot – ennek is köszönhető, hogy ő volt az, aki rávette a szintén szklerózis multiplexben szenvedő Christina Applegate-et, hogy vizsgáltassa ki magát.

Selma Blairnél 2018. augusztus 16-án diagnosztizálták a szklerózis multiplexet (MS), de mint a brit Vogue-nak adott új interjújában elárulta: már gyermekkorától kezdve voltak egészségügyi problémái, amik a betegségre utaltak.

Mint mondta, állapotának tüneteit több mint 40 éven át félrediagnosztizálták, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyták, mert senki nem vette elég komolyan.

Hétéves korában előfordult, hogy az éjszaka közepén arra ébredt, hogy kontrollálatlanul nevet. Ma már tudja, hogy ez a fiatalkori szklerózis multiplex tünete volt.

Az orvosok és a szülei azt gondolták, csak a figyelem középpontjában akar lenni

– idézte fel a színésznő.

Blair 2018 októberében egy Instagram-posztban nyilvánosan felfedte az állapotát.

Az 50 éves sztár az interjúban elmondta, hogy a gyerekkori nevetési rohamokat az okozta, hogy a betegség az agy homloklebenyét pusztította. Felnőttként ezek a rohamok kontrollálhatatlan sírásként jöttek elő.

Azt hittem, hogy csak rendkívül érzelmes ember vagyok

– mondta.

Az 50 éves színésznő visszaemlékezett rá, hogy rendkívül sokáig zavarodottságban élt, mivel nem volt magyarázata arra, hogy a teste miért teszi, amit tesz. Hányás, a testrészek működési zavarai, kopaszodás, kiütések – ezek mind halálra rémítették – írja a Vanity Fair.

Miután elvesztette az irányítást élete felett, a folyamatos fásultság és szorongás miatt elmerült az alkoholizmusban.

Hibákat követtem el. A halálomat kívántam. Megpróbáltam öngyilkos lenni. Többször is

– vallotta be.

Megmentette barátnőjét

Selma Blair mára az egészségügyi tudatosság szószólója lett. Barátnőjét, Christina Applegate-et ő vette rá, hogy menjen el a vizsgálatra, amely végül a saját szklerózismultiplex-diagnózisát eredményezte.

„Selma nappalijában ültem, a gyerekeink játszottak, mikor mondtam Selmának, hogy furcsa bizsergést érzek a lábamban” – mesélte Applegate az Outletnek.

Selma ekkor azt mondta neki, hogy mindenképpen ki kell vizsgáltatnia magát szklerózis multiplexre. Applegate pedig így is tett annak ellenére, hogy orvosa kételkedett benne, hogy ez a betegség okozná a tüneteket.

Lényegében Selmának köszönhetem, hogy jobb lett az életminőségem

– jelentette ki az 51 éves színésznő, aki 2021-ben tette nyilvánossá, hogy ő is ebben a betegségben szenved.

Az Indexen február végén írtunk róla, hogy Christina Applegate úgy érzi, valószínűleg a Screen Actors Guild díjátadója volt az utolsó ilyen esemény, melyen részt vett. Súlyosbodó betegsége ugyanis nem teszi lehetővé többé, hogy kamera elé álljon.