18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Részletesen számol be könyvében a borzalmakról az amstetteni rém, Josef Fritzl

GettyImages-85498639
2023.06.02. 16:19
Josef Fritzl, vagy ahogy napjainkban hívatja magát, Josef Mayrhoff vérfertőzési ügyére 2008 áprilisában derült fény. A férfi 24 éven át tartotta fogva saját lányát és a tőle született gyerekeit egy ablaktalan pincében, az otthona alatt. A történtek miatt életfogytiglanig tartó börtönbüntetésre ítélték a 88 éves férfit, aki most könyvben igyekszik megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.

Tizenöt évvel ezelőtt ébredt rá a világ korunk egyik legkegyetlenebb történetére, amelynek helyszínéül egy huszonháromezres osztrák város, Amstetten szolgált. A csendesnek tűnő településen élt Josef Fritzl a feleségével, Rosemarie-vel és lányukkal, Elisabeth-tel, akit 11 éves kora óta molesztált és erőszakoskodott vele.

A családi otthon alagsorában eközben Josef édesanyja raboskodott, aki végül ott is halt meg 1980-ban.

Egyedül nevelt az anyám, aki, ha elment dolgozni, megkötözött a lakásban és addig vert, amíg a földre nem kerültem

– így emlékszik vissza az édesanyjával töltött gyerekkorára Fritzl a memoárjában. 

A 2009 óta börtönbüntetését töltő férfi levélben kereste meg Ausztria egyik legnevesebb ügyvédjét, hogy segítsen neki kiadni a könyvét, amelyben összefoglalja a több évtizednyi borzalmat. Astrid Wagner 150 oldalon át írta le Fritzl szavait, amelyeken keresztül a kezdetektől megismerhetjük a férfi életét.

Hét gyermeke született a lányától

Ezek alapján Josef Fritzl mindig is vágyott az elismerésre, és saját bevallása szerint értett a nők nyelvén. Fiatalon éppen annak a kapujában volt már, hogy a hölgyek kedvenceként bejusson egy első osztályú labdarúgócsapatba, ám az orvosai nem engedték, mert állítólag túl nagy volt a szíve. Így Fritzl egy csapásra egy házasságban találta magát, úton az első gyerekével, Elisabeth-tel.

Mint egy apró, eltévedt falevél, amely az út aszfaltján kavarog, mielőtt a szél elsodorja. Egy homályos gondolat, amivel játszottam

– így kezdi annak a magyarázatát, hogyan jött az ötlete, hogy pár négyzetméternyi börtönt építsen a háza alatt. Az anyja halála után két éven át dolgozott azon, hogy a titkos pincéből egy zárkát alakítson ki. Végül 1984. augusztus 28-án, amikor a lánya már 18 éves volt, megkérte őt, hogy segítsen visszatenni egy ajtót a pincében. Elisabeth az ajtó belső oldalán állt, míg apja a külső oldalon rázárta azt és soha többé nem engedte ki

A lány 1988 szeptemberében saját kézzel írt, szüleinek címzett levélben, amelyet fogvatartója kényszerített ki tőle, közölte, hogy ne keressék soha többé, mert csatlakozott egy „vallási közösséghez”, és nem tér vissza. 

A több mint két évtizeden át tartó szexuális erőszakból a férfinak és lányának hét gyereke született, közülük hármat Josef és Rosemarie közösen neveltek fel, miután az apa pár hónap után felvitte őket és az ajtó elé rakta egy levél kíséretében, amelyben Elisabeth arra kéri a szüleit, hogy neveljék fel helyette a gyerekeit.

Fritzlt elkapták, miután az egyik gyereke kórházba került és ő értesítette a hatóságokat. 2009-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és felesége is elhagyta. Elisabeth a gyerekeivel együtt új személyazonosságot kapott és jelenleg is ismeretlen helyen tartózkodnak.

Az amstetteni ház új tulajdonosa bebetonoztatta az ingatlan pincéjét.

Wagner nem látja szörnyetegnek

Astrid Wagner, aki többek között olyan kegyetlen gyilkosokat is védett, mint a magyar nőt brutálisan meggyilkoló kannibált, nemrég egy interjúban mondta el, hogy nehéz volt neki beszélnie a férfival, mivel Elisabeth alig idősebb nála. Idővel azonban megkedvelte a mostanra 88 éves férfit és a humorát, ezért is döntött úgy, hogy végül egy 150 oldalas kötetben kiadja a férfi önéletrajzát. Nem látja őt szörnyetegnek, csupán egy embernek, akinek a rossz gyerekkora vezetett azokhoz a rémségekhez, amiket tett.

Josef Fritzl, aki valószínűleg demenciában szenved, nemrég elmondta:

Olvastam, hogy tudományosan bebizonyosodott, az ember valójában 150 évig is élhet, ha jól táplálkozik és mozog. Szóval 130 évig akarok élni − ez a tervem.

Astrid Wagner az interjú végén megjegyezte, a legtöbb fenyegető üzenetet meglepő módon nem akkor szokta kapni, amikor gyilkosokat véd:

Ha az elkövető osztrák, mint Fritzl, akkor nyilvánvalóan még mindig van egyfajta közelség. De a külföldiek iránti gyűlölet nem ismer határokat. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Josef Fritzl 2009. március 19-én. Fotó:  Handout / APA / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport