18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megszólalt a Rammstein dobosa Till Lindemann zaklatási ügyéről

GettyImages-94463659
2023.06.19. 19:56
A német rendőrség nyomozást folytat Till Lindemann ellen, miután a Rammstein rajongói közül többen is szexuális zaklatással vádolták meg az énekest. A zenekar dobosa most a közösségi oldalán nyilatkozott az ügyről, illetve arról, hogy ő személy szerint mindezt hogyan éli meg.

Terjedelmes nyilatkozatot tett közzé Christoph Schneider a közösségi oldalán, nem sokkal azután, hogy kiderült, a német rendőrség szexuális visszaéléssel és kábítószer-terjesztéssel kapcsolatban indított nyomozást a Rammstein énekese ellen.

Ahogy korábban megírtuk, a zenekar egyik északír rajongója, a 24 éves Shelby Lynn indította el a lavinát, miután állítása szerint a Vilniusban tartott Rammstein-koncerten meghívást kapott a zenekar after partyjára, ahol szóváltás alakult ki közte és az énekes között, miután a hölgy nem volt hajlandó lefeküdni vele. Elmondása szerint Till Lindemann ezután dühös lett, de a hölgy szabadon távozhatott, ám az estére vonatkozóan memóriazavarokról számolt be, a koncert után pedig zúzódásokat fedezett fel a testén. Ennek alapján azt feltételezi, hogy drogot tehettek az italába. A lány vallomását követően több másik rajongó is hasonló tapasztalatokról számolt be a német sajtóban.

Friss közleményében a Rammstein dobosa azt írja, a vádak mélyen megrázták a zenekart és őt magát személy szerint is. Nem gondolja, hogy büntetőjogi szempontból releváns dolog történt volna, például, hogy drogot tettek volna a rajongók italába. Állítja, ő sosem látott illegális dolgot, és a 100 fős stábjukból senkitől sem hallott ilyesmiről. 

Till bulijairól csak annyit hallottam, hogy felnőttek együtt ünnepelnek. Mégis úgy tűnik, hogy olyan dolgok történtek, amelyek bár jogilag rendben vannak, én személy szerint nem tartom rendben lévőknek. Kialakultak bizonyos struktúrák, amelyek túlmentek a többi bandatag értékrendjén és határain

– idéz a posztból a Kerrang, amelyben a dobos hangsúlyozta: fontos számukra, hogy Till bulijait ne keverjük össze a hivatalos after partykkal.

Till az elmúlt években eltávolodott tőlünk, és létrehozta a saját buborékvilágát. Saját emberekkel, saját bulikkal, saját projektekkel. Ez határozottan elszomorított. Hiszek Tillnek, amikor azt mondja, mindig is azt akarta, hogy a privát vendégei jól érezzék magukat. Az viszont, hogy ezek a vendégek mindezt pontosan hogyan is képzelték el, úgy tűnik, néhány esetben eltér az ő elképzeléseitől. A most előállt nők kívánságai és elvárásai valószínűleg nem teljesültek. Állításuk szerint kényelmetlenül érezték magukat egy olyan helyzet határán, amelyet már nem tudtak irányítani.

Shelbyre vonatkozóan kifejtette: sajnálja őt, és együttérez vele, ám fontosnak tartotta kiemelni, hogy a backstage területéről minden vendég szabadon távozhat. Azt is hozzátette, hogy a felszolgált palackozott italok mindegyike le van zárva, és a vendégek szeme láttára, frissen bontják ki, vagy ők maguk nyitják ki azokat. Víz és rágcsálnivaló ugyanúgy rendelkezésre áll, ahogy a biztonsági személyzet és az orvosi ellátás is bármikor elérhető.

Azt szeretnénk, hogy minden vendégünk jól és biztonságban érezze magát nálunk! Ez nekünk alap, épp ezért sajnálom, hogy néhányan nem így érezték magukat 

– jelentette ki, hangsúlyozva: a rajongóik mind megérdemlik, hogy tisztelettel bánjanak velük. Sajnálja, akikkel nem bántak kedvesen, vagy akik nem érezték magukat biztonságban velük a színfalak mögött. Shelby iránt is így érez, a lány szerinte megérdemelt volna egy nagyszerű koncertet és egy csodálatos estét.

Végül megjegyezte: nem szeretné, ha a zenekarukkal kapcsolatos, nyilvános vita a szélsőségeket táplálná, ahogy az áldozathibáztatást sem tartja jónak. Azt akarja, hogy nyugodtan, higgadtan és megfontoltan dolgozza fel mindenki a történteket, a zenekaron belül is. Ők mindenesetre összetartanak.

A Rammstein európai turnéja közben dübörög tovább, bár az ügy miatt némi változtatást azért eszközöltek a setlistben és ezzel együtt a színpadi elemekben is. Július 11-én és 12-én Budapesten is fellép a zenekar. A dupla bulinak a Puskás Aréna ad otthont. 

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma.  Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Till Lindemann. Fotó: Rob Verhorst / Redferns / Getty Images)