18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Négy percig haldokolnak a kecskék, hogy stílusosak lehessünk

GettyImages-1455416909
2023.07.15. 19:35
Hiába térdel le a divatvilág olyan luxusmárkák lábai előtt, mint a Louis Vuitton, a Gucci vagy éppen a Prada, a PETA állatvédői ismételten bebizonyították, hogy e divatházak korántsem annyira rajongásra méltók. Az állatjóléti szervezet ugyanis olyan kasmírfarmokra csapott le, ahol kegyetlen körülmények között tartják és ölik meg a kecskéket, az említett vállalatok pedig onnan szerzik be a darabjaikhoz az alapanyagot. Ezek után is szükség van egy újabb Gucci táskára vagy Louis Vuitton sálra?

A szépségért meg kell szenvedni – szól a mondás, amelyet az emberi vonatkozás mellett egyre gyakrabban húznak fel már az öltözködési trendekre is. Elég csak arra gondolni, amikor valaki extra szoros fűzőt vesz fel csak azért, hogy karcsúbbnak tűnjön, vagy egy igazán rövid szoknyát visel, miközben kőkemény mínuszok ostromolják az emberek komfortérzetét. 

Ezen esetekben természetesen azért nem kell komoly könnycseppeket hullajtani, hiszen a legtöbbször mindenki maga választja meg, milyen ruhát ölt fel. Azonban amikor ezzel már másnak is árt, az érthetően korbácsol közharagcunamit. 

Szinte nem telik el úgy év, hogy a divatvilág legnagyobb luxusmárkáival kapcsolatban ne hallanánk arról, milyen mostoha körülmények között végzik a munkájukat ezen cégek alkalmazottai, akik között korábban nemegyszer kiskorúak is dolgoztak, most pedig újabb botrány van kibontakozóban. 

A világ legnagyobb állatvédő szervezete, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ugyanis sokkoló videót tett közzé arról, hogy a népszerű divatházak,

a Louis Vuitton, a Gucci és a Prada is olyan farmról szerzi be a kasmírt, ahol kegyetlenül bánnak a kecskékkel, és komoly kínok közepette végzik ki őket. 

A New York Post birtokába jutott dokumentumok szerint az említett farmokon a szarvaiknál és patájuknál fogva kötik le az értékes szőrmével rendelkező állatokat, így a testüket fájdalmasan kinyújtva, csak azért, hogy a dolgozók könnyebben hozzájussanak a kasmírhoz.

Ráadásul a Khanbogd Cashmere mongóliai létesítményének dolgozói éles fémfésűkkel kaparták ki a kecskegyapjút, akár több órán keresztül az állatokból, és még akkor is folytatták, amikor azok már visítottak a fájdalomtól – derült ki a felvételekből. A PETA nyomozói mindezt bizonyítani is tudják, hiszen temérdek, bőrdarabot tartalmazó kasmírt találtak a helyszínen, a sok rossz állapotban lévő kecske és tetem mellett. 

A farmok kegyetlenségét jól mutatja, hogy az egyik telephely dolgozói fiatal kecskéket kasztráltak úgy, hogy a herezacskójukba vágtak, majd puszta kézzel kirántották a heréket anélkül, hogy fájdalomcsillapítót alkalmaztak volna. A kegyetlenségek azonban ennyiben sem merültek ki – sajnos.

A PETA jelentése szerint néhány kecske akár négy percig is az életéért küzdhet, mielőtt meghal. Mindez amiatt lehet, hogy amikor a kasmírtermelés lecsökken, a kecskéket vágóhidakra küldik, ahol többször is kalapáccsal ütnek rá a fejükre és a szarvukra, majd elvágják a torkukat.

Más, a helyszínen készült videókon holtan fekvő, fiatal kecskék láthatók, amelyek a szervezet szerint azért halhattak meg, mert vagy nem bírták a rideg mongol telet, vagy mert a nagy tömegével tartott állatok felnőtt tagjai halálra taposták őket.

A PETA vizsgálata 2022 áprilisa és 2023 februárja között zajlott a Khanbogd Cashmere üzemében, amely 12 kasmírüzemet és négy vágóhidat is magában foglal.

A divatházak hirdetik a fenntarthatóságot, mégsem foglalkoznak az alternatívákkal

Ez azért is rendkívül bicskanyitogató, mert a divatházak a honlapjukon előszeretettel hirdetik, hogy fenntartható módon jutnak hozzá az alapanyagaikhoz, így a kasmírhoz is – a PETA kegyetlenségről beszámoló videói azonban ezt ellentmondást nem tűrően cáfolják meg. 

Ha az emberek kasmírból készült termékeket vásárolnak, tudniuk kell, milyen szörnyűségek árán készült el az adott darab. A múltban más vizsgálatokat is végeztünk a kasmírfarmokkal kapcsolatban, de ez lehet az első alkalom, hogy olyan márkákhoz tudjuk kötni a kegyetlenség támogatását, amelyekről pontosan tudjuk, hogy a Khanbogd Cashmere-től vásárolnak

– mondta Ashley Byrne, a PETA szóvivője a botrány miatt most jó eséllyel ismét pellengérre kerülő divatházakról. 

A PETA a Louis Vuitton, a Gucci és a Prada mellett több másik luxusmárkát is bemártott, amelyek az említett farmról szerzik be a kasmírt. Ilyen a Bottega Veneta, a Chanel, a Dior, a Max Mara és a Naadam is – utóbbi például „100 százalékban mongol kasmírból” készült pulóvereket árul az interneten.

A szervezet a tarthatatlan körülmények miatt arra szólítja fel a divatházakat, hogy kötelezzék el magukat a kecskegyapjú helyett vegán kasmíralternatívák mellett.

A vegán kasmír számos növényi alapú rostból készül, többek között bambuszból és szójababból.

Ráadásul úgy tűnik, a különböző tanúsítványok sem érnek semmit. A megdöbbentő képek és videók ugyanis egyértelműen azt bizonyítják, hogy a legnagyobb divatmárkák minden bizonnyal félrevezetik és megtévesztik a vásárlókat azzal, hogy megnyugtatják őket, hogy a kasmír mennyire emberséges úton kerül hozzájuk, miközben halomra mészárolják a kizsigerelt állatokat. 

A Sustainable Fiber Alliance (SFA) nonprofit szervezet – amely a káros környezeti hatások minimalizálásán és az állatok védelmén dolgozik – a kasmír gyártási folyamatánál olyan ipari szabványt alkalmaz, amely SFA-tanúsítvánnyal látja el a márkákat. Igen ám, de az, aki megsérti ezeket a szabványokat, semmiféle szankcióban nem részesül, így ennek ellenére is igazából bárki szabadon garázdálkodhat – mint ahogyan ez ebben az esetben is jól látható volt. 

Ha nem ilyen témáról lenne szó, ráadásul külön megmosolyogtathatna a tény, hogy a Khanbogd Cashmere ruházati webhelye azt hirdeti, hogy 83 százalékos, ezüst minősítést kapott az SFA-tól. Mégis milyen lehet akkor a bronz és az annál rosszabb minősítésű hely? 

A PETA üzemek brutalitásáról készült videóját az érzékeny képsorok miatt beágyazva nem, de ide kattintva megtekinthetik – de ezt tényleg csak erős idegzetű olvasóinknak vagy elrettentő célzattal ajánljuk. 

(Borítókép: Finnbarr Webster / Getty Images)