Ne töprengjen tovább, kiderült, miért van rés minden nyilvános vécé ajtajának az alján

2023.08.17. 07:14
A legtöbben pontosan ezt nehezményezik, mégis a mi javunkat szolgálják a nyilvános vécék ajtajai alatt található rések. De mégis miért szolgálhatja mindez a mi érdekünket, és valóban kellően védi a privát szféránkat?

A legtöbben, ha tehetik, tartózkodnak attól, hogy a nyilvános vécék egyikét használják, a szükség azonban nagy úr, így jó eséllyel mindenki legalább már kényszerből betévedt egyszer egy ilyen mellékhelyiségbe. 

Ezek általában koszosak, hiányosak, nem zárhatók, vagy használatukért cserébe még ezek mellett is fizetni kell, az egyik legszembetűnőbb ezen vécéket látva az, hogy jókora rés van az ajtók és a padló között, ahol könnyedén bárki beláthat – még ha csak a lábfejünket is bámulhatja. 

Mindez azonban bármilyen meglepő is, nem mérnöki hiba vagy anyagárspórolás céljával alakult így, a munkahelyi, iskolai, bevásárlóközponti és egyéb nyilvános vécék ajtajainak efféle dizájnjának fontos okai vannak. 

kézenfekvőnek tűnik, mégsem gondol arra senki, hogy Az egyik, ha nem a legfontosabb a biztonság biztosítása és a vészhelyzetek kiszűrése,

ugyanis a résnek köszönhetően annyit pont lehet látni a bent tartózkodó személyből, hogy rendeltetésszerűen helyezkedik-e el a helyiségben, vagy esetleg ájultan a földön fekszik.

Ezzel párhuzamosan természetesen felvetődhet a kérdés, hogy ha ennyire belátni, akkor hol marad a privát szféra, ezt azonban a vécék tervezői szerint a rés sem befolyásolja, hiszen pontosan csak annyi látszik mindenkiből, ami még

nem súrolja az intimitás határait. 

Ráadásul ez a funkciója különösen fontos lehet az életmentés szempontjából, hiszen egy újraélesztés vagy egyéb egészségi probléma esetén kritikus jelentősége lehet a gyors beavatkozásnak és segítségnyújtásnak. 

@mattypstories And now you know!🚽#bathroom#facts#themoreyouknow ♬ Paris - Else

Takarítás és a szabályok betartatása is a lista élén

Nemcsak az emberi élet közvetlen védelme, hanem a higiénia és a munkafolyamatok megkönnyítése érdekében is igazán hasznos az, ha nem padlótól a plafonig ér az ajtó. A nyilvános mosdók rendszeres takarítást és karbantartást igényelnek, még ha sokszor úgy is tűnik, hogy ez nem történik meg elég alaposan.

A rés az ajtón ugyanis lehetővé teszi a takarító személyzet számára, hogy lássák, foglalt-e az adott mosdó vagy sem, anélkül, hogy ki kellene nyitniuk az ajtót. Ráadásul mivel van elég hely a takarítóeszközöknek, sokkal tisztábbá tudják varázsolni az ajtó alatti részt – így mindez nagyban segíti a gyors és hatékony takarítást.

a réses ajtóval szerelt vécék sokkal hamarabb kiszellőznek, így senki sem kénytelen feltétlenül az előtte a helyet használók által keltett kellemetlen szagokat beszívni. 

Ahogyan a személyzet számára is fontos, hogy kövessék az előírásokat, a legtöbb illemhely során nagy plakátok hirdetik azt is, hogy azok használói milyen szabályokat kötelesek betartani. A résnek köszönhetően a legtöbb tiltott tevékenység könnyebben kiszűrhető, legyen szó kábítószer-fogyasztásról, dohányzásról vagy szexuális tevékenységről. 

Összességében a rés a nyilvános WC-ajtókon első pillantásra valóban furcsának tűnhet, de fontos célokat szolgál a biztonság, a vészhelyzetek, a takarítás és a karbantartás miatt. Bár ez látszólag csak egy jelentéktelen részlet, ez a designelem hozzájárul a mosdóhasználók biztonságosabb és hatékonyabb élményéhez.