Szexuális zaklatási pere óta először lépett fel Kevin Spacey

2023.10.17. 14:44
Kevin Spacey hétfő este megjelent a néhai konzervatív filozófus, Roger Scruton tiszteletére tartott oxfordi előadáson. A színész először lépett fel azóta, hogy júliusban felmentették a szexuális zaklatás vádja alól.

A „Mit taníthat nekünk Shakespeare az eltörléskultúráról (cancel culture)” című eseményen a The Spectator brit hírmagazin társszerkesztője, Douglas Murray felkérte Kevin Spacey-t, hogy adjon elő egy monológot az Athéni Timon Shakespeare-színműből – írja a Variety.

Az eltörlés és a defenesztráció korában néha elfelejtjük, hogy folytathatjuk így tovább, és hogy már jártunk itt korábban. Tudjuk ezt, mert legnagyobb íróink és művészeink a saját korukban foglalkoztak ezzel a kérdéssel

– mondta Murray, utalva arra, amikor Scrutont 2019-ben rövid időre elbocsátották egy kormánybizottságból a New Statesman című lapnak adott interjújában tett sértő megjegyzései miatt.

Arról van szó, hogy mi történik, amikor egy társadalom ok nélkül ejti az embert. (...) Ez olyasmi, ami Kevin fejében is ott volt, ahogy Roger Scruton fejében is, ezért azt mondtam, hogy szeretném, ha [Kevin] újra színpadra állna az Egyesült Királyságban

– tette hozzá.

Miután Spacey előadta a monológot, és kimondta annak utolsó sorát: „Álnok világnak betege vagyok, és nem fogom szeretni!”, drámai módon kiviharzott a teremből. Mikor visszatért, a közönség álló ovációval fogadta.

Szexuális zaklatási per

Júliusban Spacey-t négyhetes londoni tárgyalás után felmentették a szexuális zaklatás vádja alól. Eredetileg azzal vádolták, hogy 2004 és 2013 között négy férfit zaklatott szexuálisan.

Spacey brit tárgyalását egy 2022-es New York-i tárgyalás követte, amelyben szintén nem találták bűnösnek a szexuális zaklatás vádjában. A vádak azonban továbbra is sújtják a Kártyavár egykori sztárjának karrierjét. A botrány utáni első filmje, a Control a premierjét egy londoni mozi a hétvégén lemondta.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.