J. K. Rowling boldogan börtönbe menne transzneműekkel kapcsolatos nézetei miatt

2023.10.20. 17:17
A Harry Potter-könyvek írója szívesen börtönbe menne a nemi identitásról alkotott nézetei kapcsán. J. K. Rowling még azzal is viccelődött, hogy a legszívesebben a börtön könyvtárában dolgozna, mert a mosoda túl nagy falat lenne neki.

A nagysikerű Harry Potter-könyvek írója évekkel ezelőtt hatalmas port kavart a transzneműekkel kapcsolatos nézetei miatt. Az 58 éves J. K. Rowling 2017 óta többször is tett negatív megjegyzéseket a transzközösséggel kapcsolatban, amelyek miatt még halálos fenyegetéseket is kapott.

Az írónő most az X-en egy olyan képet osztott meg, amelyen egy, a brit Igazságügyi Minisztérium falára kivetített szöveg látható, amelyen az áll: „Ismételd utánunk: A transznők igazi nők”. Rowling a képhez csak annyit fűzött hozzá, hogy „Nem”.

A Kronen Zeitung beszámolója szerint az írónő bejegyzése alatt az egyik kommentelő a brit kormánypártra való szavazásra buzdított, amely a nemi identitással kapcsolatos támadásokat bűncselekménnyé akarja nyilvánítani, amiért akár két év börtön is járhat. Erre az írónő azt írta:

Boldogan vállalok két évet, ha az alternatíva a kényszerített beszéd és a szex valóságának és fontosságának kényszerű tagadása. Azt mondom, jöjjön a bírósági ügy. Jobb móka lesz, mint amilyenben valaha is részem volt a vörös szőnyegen.

Rowling ezután azzal viccelődött, hogy elítéltként legszívesebben a börtön könyvtárában dolgozna, de a konyhában is megállná a helyét. Mint írta, a mosodában viszont már bajban lenne, mert állítása szerint hajlamos arra, hogy véletlenül rózsaszínre mossa vagy összezsugorítsa a ruhákat. De úgy gondolja, hogy „ez nem lenne akkora probléma, ha csak rabruhákat és ágyneműket kellene mosnom”.

Mint megírtuk, az írónő korábban egy podcastben arról beszélt, nem tart attól, hogy az állásfoglalása a transzneműségről befolyásolná a hagyatékát. Azt tagadta, hogy transzfób lenne, és kiemelte, hogy minden transznemű embernek joga van ahhoz, hogy úgy éljen, ahogy az neki jó.

Ugyanakkor úgy véli, hogy nem lenne szabad beengedni transznőket a kizárólag – biológiai értelemben – nőknek fenntartott helyekre, illetve számos megjegyzést tett arról, hogy manapság már nem tudni, kivel találja magát szemben az ember például egy mosdóban vagy öltözőben.