Azahriah keményen beszólt a Mi Hazánk Mozgalomnak

2023.11.13. 08:36
A népszerű énekes a francia fővárosban koncertezett vasárnap este. Azahriah közösségi oldalán szúrt oda a Mi Hazánk Mozgalomnak, miután a párizsi metróban meglátta egy balett-táncos férfi plakátját.

Mint írtuk, Azahriah-nak november 2-án indult el az első európai turnéja. Az előadó két hét alatt tíz koncertet ad különböző európai nagyvárosokban, köztük Franciaországban is. 

A népszerű énekes vasárnap este a párizsi metró mozgólépcsőjén egy tüllszoknyás, balett-táncos férfi plakátjára lett figyelmes.

Szó szerint befostam, annyira lesokkolt, hogy ilyen felháborító plakát létezik

– tette közzé a 24 órán át elérhető Instagram-sztorijában Azahriah. Az előadó ezután ironikusan megköszönte a Mi Hazánk Mozgalomnak, hogy Magyarországon „nem fordulhat ilyen elő”.

Előzmények 

A bejegyzés előzménye, hogy a Mi Hazánk Mozgalom kezdeményezésére kitiltották a Magyar Nemzeti Múzeum november 5-ig tartó Nemzetközi Sajtófotó Kiállításról a 18 éven aluliakat. A döntést a kiállítás LMBTQ-tartalma miatt hozták meg, ugyanis a párt szerint bizonyos fotók a gyermekvédelmi törvénybe ütköztek.

Az ügy tovább fokozódott, amikor kiderült, hogy a kiskorúak Dúró Dóra országgyűlési képviselő akciója ellenére is bemehettek a World Press Photo kiállítására. Néhány napra rá Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A tárcavezető „alkalmatlannak” nevezte L. Simon Lászlót, mivel „nem tudta betartatni a törvényeket”.

A politikus közösségi oldalán reagálva úgy fogalmazott, hogy a döntést tudomásul vette, de nem tudja elfogadni. L. Simon László szerint „a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg”. L. Simon László helyére azóta a korábbi főigazgató-helyettest, Hammerstein Juditot nevezték ki: ő tölti be az intézményvezetői pozíciót mint megbízott főigazgató.

Időközben kiderült, hogy a Néprajzi Múzeumban is lekordonoztak egy melegeket ábrázoló fotósorozatot, és jelezték, hogy a 18 éven aluliak nem léphetnek be.