Állandó orrdugulással küzd? Az ágynemű gyakoribb mosása lehet a megoldás

GettyImages-1392291826
2023.11.22. 09:27
Rengetegen küzdenek orrdugulással és irritált torokkal az allergiaszezont követően, a téli időszakban is, ennek oka azonban nem minden esetben a hideg időjárás vagy valamilyen vírus – az ágyneműnk rendszeres cseréjének elmulasztása ugyanis teljesen ugyanolyan tüneteket okozhat, mintha valaki egy parlagfűmezőn töltene egy teljes délutánt. De milyen gyakran dobjuk a szennyesbe a huzatokat és a lepedőt?

Hiába nincsen allergiaszezon, és szerencsés esetben éppen megfázva sem vagyunk, mégis gyakorta keseríti meg mindennapjainkat az orrdugulás, a torokirritáció, így az állandó orrfújás és köhögés is – az ember pedig mire sem vágyik jobban az otthonában, mint ezeket hátrahagyva, nyugodtan kipihenni egy-egy munkanap fáradalmait. 

Ennek ellenére mégis rengetegen küzdenek a lakáson belül ezekkel a tünetekkel nap mint nap, és a legtöbben talán nem is sejtik, hogy a probléma megoldása valójában jóval egyszerűbb, mint azt előzetesen elképzelnék. 

A szakértők szerint ugyanis

ha egy hétnél ritkábban cseréljük az ágyneműt, az orrduguláshoz, torokirritációhoz és fülproblémákhoz vezethet. 

De mi erre a magyarázat? 

A válasz meglehetősen egyszerű, a porral és elhalt hámsejtekkel borított lepedőben és ágyneműben való alvás ugyanis irritálja az orrjáratokat, különösen akkor, ha valaki kifejezetten hajlamos az allergiás tünetek produkálására – írja a New York Post

Mindez persze nem jelenti azt sem, hogy amennyiben az egyhetes javaslatot felrúgjuk, akkor azonnal allergiás embereket megszégyenítve állunk neki tüsszögni és köhögni, hiszen a legtöbb ember immunrendszere csendben reagál az allergénekre. 

Ezek magas koncentrációja azonban befolyásolhatja az alvás minőségét is, így nem érdemes a véletlenre bízni mindezt. Pláne úgy, hogy egyes párnahuzatok több baktériumot tartalmazhatnak, mint a WC-ülőkék – derült ki a legújabb kutatásokból.

És ha még mindig nem indult meg mindenki szégyenkezve, kezében az ágyneműjével a mosógép irányába, akkor számukra különösen érdemes kiemelni, hogy nincsenek egyedül azzal, hogy halogatják a heti egy ágyneműcserét.

Egy nemrégiben készült tanulmány ugyanis arról számolt be, hogy az egyedülálló férfiak fele csak négyhavonta mossa ki az ágyneműt.

A párkapcsolatban élők körülbelül havonta egyszer, míg az egyedülálló nők körülbelül kéthetente dobálják be a gépbe a használt lepedőt és huzatokat. Változtatni ennek ellenére sosem szégyen, az orra pedig mindenkinek hálás lesz, ha kevesebb irritációnak van kitéve a nap folyamán.