Fájdalmas műtét hódít az alacsony férfiak körében

GettyImages-952712526
2023.12.11. 06:42
Az ember azt gondolná, a magasságunk olyasmi, amin bármennyire szeretnénk, nem igazán tudunk változtatni, erre is létezik megoldás – a férfiak körében egyre népszerűbbek a különböző magasító műtétek, amelyeknek köszönhetően akár 10-20 centiméterrel is megnőhet az illető. Persze a beavatkozás nem olcsó, és nem is fájdalommentes...

A szépészeti beavatkozások és a különböző korrekciós műtétek az elmúlt években egyre több ember számára váltak elérhetővé, a televíziót bekapcsolva pedig szinte nem látunk olyan hírességet vagy közszereplőt, aki ne töltette volna fel a száját, ne botoxolt volna, vagy ne járt volna hajbeültetésen, áll- vagy orrműtéten. Bár ezek továbbra is leginkább a nők körében népszerűek, a szögletes álltrend mellett azonban úgy tűnik, mégis számít a méret, a férfiak közül ugyanis egyre többen vetik alá magukat magasító beavatkozásoknak.  

Korábban teljesen elképzelhetetlen volt, hogy valakinek a magasságát befolyásolják ilyen szinten, mára azonban fájdalmas műtétek útján akár 10-20 centimétert is nőhet valaki, ha képes kifizetni, és persze kibírni a beavatkozásokat. 

A nagyjából négyórás műtét során a páciens mindkét lábának combcsontját eltörik, majd rudakat helyeznek beléjük, amelyek távirányításúak. A következő három-négy hónapban a rudakat akár napi 1 milliméterrel is meghosszabbíthatják a külső távirányító segítségével, amit által az egyén egyre magasabb lesz. A rúd köré új csont és szövetek nőnek, ami meglehetősen fájdalmas folyamat, és a beavatkozás utáni felépülési idő is igen hosszú – magyarázza az NBC News. További árnyoldal, hogy a műtét után a betegek gyakran kerekesszékbe kerülnek, és több mint fél évig tartó fizioterápián kell részt venniük, hogy segítsék az izmok alkalmazkodását.

@le_tremba LiveLifeTaller🫶🏻@LiveLifeTaller #limblengthening #shortpeopleproblems #height #limbdifference #shortpeopleproblems #surgery #beinverlängerung #körpergröße #boyuzatma ♬ MONTAGEM - PR FUNK - Slowed & Reveerb - S3BZS & MC GW & Mc Menor Do Alvorada

Ortopéd célzattal fejlesztették ki, utat tört a szépészet

A végtaghosszabbító eljárásokat kezdetben szigorúan deformitások korrigálására használták. Az operáció metodikáját a szovjet ortopéd sebész, Gavriil Ilizarov fejlesztette ki az 1950-es években bonyolult csonttörések és deformitások kezelésére. Az első kozmetikai lábhosszabbító műtétekre azonban ennek ellenére sem kellett sokat várni, már az 1980-as évek végén kezdtek megjelenni Európában, mára pedig háromszor annyi ilyen műtétet végeznek világszerte, mint egy évtizeddel ezelőtt.

2020-tól az Egyesült Államokban, Németországban és Dél-Koreában évente 100-200, míg Törökországban, Indiában, Spanyolországban és Olaszországban 20-40 alkalommal végezték el az eljárást. A beavatkozás ára országonként és orvosonként is eltérhet, átlagosan 75 ezer és 280 ezer dollár (26,5 millió és 99,2 millió forint) között mozog – írja a Beauty Matter

2019-től 2021-ig sok helyen rozsdamentes acélból készült elemeket is felhasználtak a műtéthez, amelyek akkor szinte azonnal lehetővé tették a betegeknek az operáció után a járást, ezeket azonban visszahívták, miután bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy az acél korrodálódhat. A műtét során több probléma is előfordulhat, a szövődmények aránya ennek ellenére meglehetősen alacsony, mindössze a páciensek 2-3 százalékánál lépnek fel komplikációk vagy negatív velejárók.

Ezek között a leggyakoribbak a fertőzések, az idegkárosodások, az ízületi merevség, a lassú csontgyógyulás, a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia.

Kína 2006-ban még a lábhosszabbító műtéteket is betiltotta, miután számos elhibázott műtétről számoltak be. 

Hiúságból és párkeresési célzattal vágnak bele

Ugyan az operáció mellett döntő egyének motivációja nagyban eltérhet, a legtöbb férfi amiatt vállalja a fájdalmas beavatkozást, hogy a párkeresésnél sikeresebbnek bizonyuljon, és hogy férfiasabbnak tűnjön a hétköznapokban, illetve a munkahelyén egyaránt. Egy 2006-os tanulmány megállapította, hogy

míg az alacsonyabb férfiaknak mindössze 26 százaléka volt elégedett a magasságával, addig a magas férfiak 87 százaléka vélekedett így.

Ahhoz pedig kétség sem fér, hogy amennyiben az elégedetlenség érzése olyan intenzív és tartós, hogy hatással van a mindennapokra, akkor abból hosszú távon mentális probléma lesz. Természetesen ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a műtétet érdemes lenne bevállalni. 

Pedig a párkeresésben egyesek pont ettől a műtéttől várják a megváltást. Egy tavaly megjelent tanulmány a magasság és a randevúzási preferenciák közötti összefüggést vizsgálta az Egyesült Államokban, Kanadában, Kubában és Norvégiában élő heteroszexuálisok körében. Az eredmények azt sugallták, hogy a férfiak az alacsonyabb nőket, a nők pedig a magasabb férfiakat részesítik előnyben mind saját magasságukhoz, mind az országuk átlagához képest, így az átlagnál alacsonyabb férfiak sokkal nehezebben találnak párra, mint magas társaik. Nem véletlen, hogy a különböző társkereső applikációkon gyakran hazudnak az emberek a valódi magasságukról...

Ráadásul a magas férfiak a munkájukban is sikeresebbek, egy 2004-es felmérés szerint például egy 182 centiméter magas személy 166 ezer dollárral (58,8 millió forinttal) többet kereshet, mint egy 167 centis ember – 30 éves munkaviszony alatt. Ráadásul 2005-ben Malcolm Gladwell író megkérdezte a Fortune 500-as listáján szereplő vállalatok vezérigazgatóit a magasságukról, amiből kiderült, hogy 58 százalékuk 182 centiméternél magasabb, pedig az amerikai férfiaknak mindössze 14 százaléka éri el vagy haladja meg ezt a magasságot.