Zacher Gábor a szilveszteri buli veszélyeiről üzent

2023.12.31. 09:42
A toxikológus szerint szilveszterkor mindenki sokkal többet enged meg magának. Zacher Gábor azt tanácsolja, hogy „ne arról szóljon a buli, hogy valaki már éjfél előtt fetreng”.

A túlzott alkoholfogyasztás és az utcai kábítószerek egész évben problémát jelentenek, de szilveszterkor mindenki sokkal többet enged meg magának, mint általában – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Zacher Gábor.

A toxikológus azt tanácsolja, hogy próbáljon mindenki mérsékelt alkoholfogyasztásra törekedni, úgy, hogy az italok ne legyenek keverve. Mint mondta, a szilvesztert sokan különlegesnek tartják, amibe be kell építeni egy keretrendszert.

A buli ne arról szóljon, hogy valaki már este 11-kor fetreng, és teljesen kiütötte magát, aztán én köszönök neki reggel

– emelte ki Zacher Gábor. 

A hazai drogkérdéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kábítószerek mennyisége és sokfélesége miatt a szakma számára is egyre nehezebb a helyzet.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) jelenleg 900 szert monitoroz, ráadásul jelentős részük utcai nevükön vannak forgalomban. Példaként említette a „kristály” nevű dizájnerdrogot, amelyből legalább negyvenféle létezik. A kábítószerről azt sem lehet tudni pontosan, hogy milyen hatóanyagból és összetevőkből áll. 

Zacher Gábor úgy látja, hogy Magyarországon sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre és a felvilágosításra.