Tornóczky Anita kifakadt a a szilveszteri petárdázókra

2024.01.01. 15:12
Tiltakozott a szilveszteri tűzijátékozás és petárdázás ellen Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség Alapítvány elnöke. Véleménye szerint az embereknek úgy kellene szórakozniuk, hogy az másoknak ne fájjon.

Közösségi oldalán kelt ki a pirotechnikai eszközök használata ellen Tornóczky Anita, aki nyolc kutya gazdája. Bejegyzése szerint Bob nevű kutyájának kiváló idegrendszere van, mégis órák óta sikít és remeg, mert folyamatosan petárdáznak és tűzijátékoznak körülötte.

Miért szükséges a vadon élő és háziasított állatok sokkolása ahhoz, hogy valaki jól érezze magát? 

– tette fel a kérdést Instagram-bejegyzésében Tornóczky Anita.

Az okleveles kutyakiképző úgy látja, hogy nemcsak az állatoknak, de az epilepsziában és autizmusban szenvedő felnőtteknek, gyermekeknek és csecsemőknek is borzasztó ez a hanghatás.

De miért mi bírjuk ki? Miért nem ők szórakoznak úgy, hogy az másnak ne fájjon?!

– kérdezte az Országos Állatvédőrség Alapítvány elnöke, aki korábban az augusztus 20-i tűzijáték miatt is kemény üzenetet fogalmazott meg. 

Az állatok védelmében két magyar városban is korlátozást vezettek be

Tatán már 2018-ban elindult egy civil kezdeményezés, amelynek értelmében november 1. és február 28. között tilos a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket használni. A döntést az Öreg-tavon telelő vadludak védelmében hozta meg a városvezetés. 

Szilveszter előtt a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok jelezte közösségi oldalán, hogy valamennyi telephelyük környékén tilos a petárda és tűzijáték használata.

A Rózsavölgyi Szalon Arts & Café az év végén egy különleges kezdeményezést is indított, amelyben arra kérték a  magyarokat, hogy a szilveszteri mulatozás közben a házi kedvencekre is gondoljanak. Felhívásukban úgy fogalmaztak, hogy az állatok számára a folytonos durrogtatás szinte olyan, mint maga a háború.