18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

András herceget az otthonából is kidobhatják a Jeffrey Epstein-dokumentumok miatt

GettyImages-1232242823
2024.01.05. 13:30
Hamarosan az otthonából is kiteheti III. Károly brit király testvérét, András herceget, miután a napokban újabb dokumentumok láttak napvilágot Jeffrey Epstein és a kegyvesztett királyi sarj szexuális visszaéléseinek ügyében. András herceg az uralkodó tervei szerint 10 hálószobás otthonát egy sokkal szerényebb hajlékra cseréli.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, több mint 170 ember vallomását tartalmazzák azok a bírósági dokumentumok, amelyeket a napokban hozott nyilvánosságra Loretta Preska New York-i bíró Jeffrey Epstein egykori, szexkereskedelemmel vádolt üzletember és letartóztatott társa ügyében.

A 900 oldalnyi dokumentum vallomásaiban olyan nevek merülnek fel, mint Donald Trump, Michael Jackson vagy éppen András yorki herceg.

III. Károly brit király testvérét Virginia Giuffre azzal vádolta meg, hogy három alkalommal is szexuálisan zaklatta őt, amikor még kiskorú, 17 éves volt. András a vádat mindvégig tagadta. Ettől függetlenül a botrány miatt a királyi családban betöltött tisztségeitől és katonai rangjától is megfosztották, miközben szinte mindenki elhatárolódott tőle a brit királyi családon belül és azon kívül is.

Végül a feleknek ugyan sikerült peren kívül megegyezniük, András herceg feje a napokban nyilvánosságra került dokumentumok miatt igencsak főhet. Nemcsak azért, mert újabb részletek láthatnak napvilágot az üggyel kapcsolatban, hanem mert újabb, számára meglehetősen kellemetlen következményekkel is számolnia kell majd. 

A Daily Mail információi szerint ugyanis jó eséllyel

kidobják eddigi otthonából, a Royal Lodge-ból, ahol 2003 óta élt.

A lap informátora szerint a tíz hálószobás windsori otthonából, egy kisebb lakóhelyre költöztethetik, amely jobban illik „lefokozott” státuszához.

A nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok vélhetően megerősítették a király elhatározását, miszerint András soha nem tölthet be újra királyi feladatokat, a korábban már többször is belengetett kilakoltatás pedig ezúttal szintén nem kerül már le a napirendről. 

A király, ha a bátyja nyilvános szerepvállalásáról van szó, nem visszakozik. Mindig is megvolt az a megállapodás, hogy András részt vehet a magán- és családi eseményeken, de nem lehet ott semmilyen nyilvános vagy hivatalos királyi programon

– magyarázta a lapnak egy bennfentes.

III. Károly király korábban már állítólag több kísérletet is tett arra, hogy elköltöztesse Andrást a közelből, megkérte, hogy költözzön Frogmore Cottage-be, amely Harry és Meghan tulajdonában állt, mielőtt az Egyesült Államokba költöztek, ám egyelőre nem tudni, hogy valóban ez lesz-e az új otthona.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes hívható 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában szintén ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: András herceg 2021. április 11-én. Fotó: WPA Pool / Getty Images)