Szabadlábra kerülhet Tupac Shakur feltételezett gyilkosa

2024.01.10. 14:46

A 60 éves Davis ellen szeptemberben emeltek vádat Shakur meggyilkolásával kapcsolatban – a raplegenda 25 éves volt, amikor 1996. szeptember 7-én, Las Vegasban egy autós lövöldözés közben lelőtték.

A gyanúsítottak közül már csak Davis van életben, aki többször is elismerte, hogy tagja volt a gyilkosságért felelős bűnszervezetnek, de egyébként ártatlannak vallja magát. Azt, hogy a ravaszt ki húzta meg, a hatóságok nem közölték.

A helyi idő szerint keddi meghallgatáson a vádlott ügyvédei azzal érveltek, hogy Duane Davist szabadon kell engedni, mert nagyapa, és semmi sem utal arra, hogy a júniusi tárgyalás előtt elmenekülne. Továbbá azt is megemlítették, hogy ügyfelük egészségi állapota a rákkal vívott harc után folyamatosan romlik – írja a BBC.

Ahogy arról az Index is beszámolt, azt, hogy abban a Cadillacben ült, amelyből az autós lövöldözés kitört, Keefe D az életéről szóló memoárjában ismerte el. Sőt azt is többször bevallotta, hogy tagja volt a bandának, amely megölte a rappert.

Mint a kötetben kifejtette, 2010-ben beszélt Tupac haláláról a szövetségi és helyi hatóságoknak. Akkor 46 éves volt, és kábítószerrel összefüggő vádak miatt életfogytiglani börtönbüntetés várt rá, ezért beleegyezett abba, hogy tárgyal a hatóságokkal. Elmondása szerint megígérték neki, hogy széttépik a vádiratot, ha segít nekik.

Az ügyvédek azt kérték, hogy a bíróság 100 ezer dollár körül állapítsa meg az óvadékot, ezzel szemben azonban az végül 750 ezerre hízott. Kierny bíró szerint a döntést az súlyosbította, hogy Davis megítélése nagyon rossz, hegynyi bizonyíték áll rendelkezésre vele szemben, bandavezérmúltja miatt pedig jelenleg is számtalan ember fél tőle. Ennek ellenére azonban ha kifizeti az óvadékot, szabadlábon távozhat.

Duane Davis letartóztatására 27 évvel a gyilkosság után került sor, miután a hatóságok házkutatást tartottak otthonában, és a lövöldözéssel kapcsolatos bizonyítékokat találtak nála.