Ennyi év után sokallunk be teljesen a munkahelyünkön

GettyImages-1430079271
2024.01.14. 13:00
A stressz, a szorongás, a fizetés és a főnökkel való rossz viszony is a legfőbb okok közé tartozik, ha munkahelyváltásról van szó, ezek pedig akár már néhány év alatt kikészíthetnek bennünket. De pontosan mennyi ideig dolgozunk átlagosan egy adott munkahelyen, és mi minden játszik még közre a döntésünk meghozatalában?

A munkahelyváltás sosem egyszerű, azonban a legtöbb ember életében azért meglehetősen ritka az, hogy egy munkahelyen dolgozza le az egész életét. A felmondásnak és az új lehetőségek hajszolásának több kiváltó oka lehet, és persze mindenkinél máskor jön el az elhatározás, azonban egy friss felmérésből most kiderült, hány év munkaviszonyt követően sokallunk be az aktuális állásunktól. 

A OnePoll közvélemény-kutató Bensons for Beds számára készített felméréséből ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy

egy alkalmazott átlagosan három év után unja meg a munkáját.

A 2000 munkavállaló bevonásával készült kutatás természetesen a hároméves lejárat lehetséges okaira is rávilágított. Ezek között az élen 51 százalékkal a vasárnap esti szorongás végzett, amelyet a hétvége után következő munkahét okoz, de a válaszadók 32 százaléka a második legelterjedtebb okot jelölte meg, azaz azt, hogy az elviselhetetlen főnökük miatt szeretnék máshol folytatni a munkát. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára hasonló arányban, 31 százalékkal a stressz miatt kialakult alvási nehézség került fel. 

A közvélemény-kutatás idején 10-ből hárman azt nyilatkozták, hogy szakmaváltáson gondolkodnak, ők átlagosan négy és fél évet töltöttek el aktuális pozíciójukban.

Egy idő után érthető, hogy a szakemberek új lehetőségekre vágynak, és máshol keresnek valamit, amivel kielégíthetik foglalkoztatási igényeiket. Érdekes volt megtudni, melyek azok a leggyakoribb jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy valakinek érdemes lenne elgondolkodnia a munkahelyváltáson

– magyarázta a kutatást megrendelő cég humánerőforrás-igazgatója, Carrie Westwell, aki hozzátette, az új év elején sokan gondolkodnak a karrierváltáson minden esztendőben, emiatt ilyenkor kifejezetten éles a verseny a munkaerőpiacon. 

A változásra vágyó csoport a szorongás és a stressz mellett azt mondta, hogy magasabb fizetést szeretne (38 százalékuk), míg 24 százalékuk arra panaszkodott aktuális munkahelyén, hogy nagy valószínűséggel kifogyott a karrierlehetőségekből. 25 százalékuk már ebben a hónapban nekiáll munkát keresni, harmaduk szerint ugyanis a január a legjobb alkalom az új lehetőségek keresésére. Különösen a hónap második felében, mivel hozzájuk hasonlóan mások is felállhatnak a székükből – írja a New York Post

Az emberek harmada már aludt el a munkahelyén, a home office továbbra is álom

Ahogyan azt sokan a környezetükben is észlelhetik, a távmunka, a home office lehetősége és a rugalmasabb munkaidő a pandémia óta az egyik legtöbbször hangoztatott elvárás a munkavállalók körében. Emiatt az sem meglepő, hogy a kutatásban részt vevők 50 százaléka az álommunkájáról beszélve fontosnak tartotta a rugalmas munkaidőt, 39 százalékuk számára létfontosságú, hogy mennyire jó csapattal dolgozik együtt,

30 százalékuk pedig akkor lenne teljesen elégedett az állásával, ha otthonról végezhetné a munkát. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók harmada már volt, hogy elbóbiskolt a munkahelyén, aminek az okaként az unalmat (33 százalék), a betegséget (30 százalék) vagy a túl magas munkahelyi hőmérsékletet jelölték meg. 

Az anyagiak persze továbbra is az élmezőnybe tartoznak a munkahelyváltás okai között, így beszédes adat, hogy tizenegy százalékuk állandóan keres magának mellékállást, amivel kiegészítheti a bérét. Meglepő módon a legtöbben ezt használt ruhák árusításával képzelik el, amivel átlagosan havi 300 dolláros (103 ezer forintos) kiegészítésre tettek szert a felmérésben részt vevő önkéntesek. És hogy mi az a 20 leggyakoribb jel, amit észlelve érdemes új munka után nézni? Íme:

  1. Vasárnap esti szorongás a következő munkahét miatt
  2. Megbecsültség hiánya
  3. Érdektelenség a munka iránt
  4. Az idő gyakori vizslatása, hogy közel van-e már a munkaidő vége
  5. Depresszió érzése már a nyaralás megkezdése előtt, mert tudja, hogy utána vissza kell térnie a munkához
  6. A szenvedély teljes hiánya
  7. Rossz a viszonya a főnökkel, vagy nem kedveli őt
  8. Stressz miatti alváshiány
  9. Rossz fizetés
  10. Nem érez büszkeséget a munkájával kapcsolatban
  11. Mindig más lehetőségeket keres
  12. Nem tudja felidézni, mikor várta utoljára, hogy munkába álljon
  13. A munkanapja nagy részét halogatással tölti
  14. Nem tanul semmi újat
  15. Nem izgatott, amikor új projektet kap
  16. Reggel képtelen kikelni az ágyból
  17. Megszakítja a társalgást, ha valaki megkérdezi: „hogy megy a munka?”
  18. Elalvás a munkahelyen
  19. Bármi mással szívesebben foglalkozik a munkában, mint a feladataival
  20. Nem akar szocializálódni a kollégáival munkaidőn kívül

(Borítókép: Murat Deniz/ Getty Images / E+)