A nyalókás igazságosztó, akinek feje búbját látva minden bűnözőben megállt az ütő

GettyImages-109246784
2024.01.21. 06:15
Ma ünnepelné 102. születésnapját Telly Savalas, akire a világ Kojak nyomozóként, nyalókával a szájában is emlékszik. Az 1922. január 21-én született görög származású amerikai színészt a népszerű sorozatról szóló kvízünkkel köszöntjük, nyomozza ki a helyes válaszokat ön is!

A legtöbb színész karrierje során akad egy olyan ikonikus szerep, amellyel élete végéig azonosítják, sőt megesik, hogy idővel már sokkal többen illetik a karaktere nevével, mint a sajátjával. Ilyen színész volt Telly Savalas is, akit a világ nagy része nyalókával a szájában ismert meg, a Kojak név pedig olyannyira egybeforrt vele, hogy a hozzá hasonlóan kopasz embereket a mai napig illetik ebben az esetben sokkal inkább gúny-, mintsem becenévvel.

Pedig Savalas már fél évszázaddal ezelőtt, a hetvenes években vált rendkívül népszerűvé a New York-i nyomozó megformálásával, s ikonikus alakítása, de legalábbis a nyalókája a mai napig a köztudatban él. 

A ma pontosan 102 évvel ezelőtt, 1922. január 21-én született görög származású amerikai színész főszereplésével a népszerű krimisorozat, a Kojak 1973. október 14-én került először adásba a tengerentúlon. A széria öt évadon keresztül egészen 1978 márciusáig jelentkezett új epizódokkal. A cselekmény középpontban természetesen a New York-i nyomozó, Kojak állt, aki epizódról epizódra igyekezett a rosszfiúkat minél furfangosabban elcsípni. Kopasz fejével és a szájából lógó nyalókapálcikájával pedig hamar a korszak egyik ikonikus és közkedvelt karakterévé vált.

A sorozat 1978-as befejezése után, 1985-től 1990-ig hét tévéfilm is készült, ezekben szintén Telly Savalas játszotta Kojaket.

A széria hazánkba az amerikai bemutatónál természetesen jóval később érkezett meg, a Magyar Televízió 1977. november 19. és 1979. március 10. között tűzte képernyőre a sorozatot, amelyből azonban nem az összes részt, mindössze 14-et adott le. Évekkel később aztán a teljes alkotást levetítették, az M2 1992 és 1995 decembere között sugározta, sikere azonban azóta is töretlen, egyes adók a mai napig vetítik.

Ezt a sikert azonban már nem élvezhette sokáig gondtalanul Savalas, ugyanis a színésznél 1989-ben húgyhólyag-, majd prosztatarákot diagnosztizáltak, halálát is ezen betegségek okozták. Egy nappal 72. születésnapját követően, 1994. január 22-én hunyt el.

Születésnapja alkalmából mai kvízünkben ön is kinyomozhatja, mennyit tud az ikonikus sorozatról, ha pedig a színész életéről készült tavalyi feladványunkat is kitöltené, azt ide kattintva teheti meg. 

(Borítókép: Kojak nyomozó és az ikonikus nyalóka. Fotó: Avalon / Getty Images)