Gyilkos, embercsempész és expolitikus a rendőrség szégyentablóján

2024.01.24. 18:37 Módosítva: 2024.01.24. 18:55
Január végén már ötödik éve lesz, hogy a rendőrség honlapján elindult a top 50-es körözési lista. Az elitligának fenntartott helyre nehéz bekerülni, így viszont az elfogásuk annál eredményesebb. Dominikától egy magyar ház ágyneműtartójáig mindenhova kitartóan igyekeznek elbújni a körözött személyek, hiába. Csupán egy bűnöző állja eddig a sarat a magyar hatóságokkal szemben a listán, ahol potencianövelőt áruló politikus és embercsempészek sora szerepel. Íme az aktuális lista érdekességei!

Öt évvel ezelőtt, január 29-én a rendőrség elkészítette az első körözési toplistáját az ötven legkeresettebb személyről. A módszer nem titkolt célja az volt, hogy a lakosságot is bevonják a kutatásba, és ezzel minél több bejelentés érkezzen. Gyilkosok, csalók, embercsempészek – a paletta színes és szinte állandóan változik, egy szereplőnek viszont évek óta bérelt helye van a szégyentablón.

A tavalyi évben fogták el a Dominikai Köztársaságban a több mint tíz éve keresett D. Andreát, de Hollandiából is hoztak haza körözött személyt, sőt év végén még egy zalai falut is lezártak, hogy elfogjanak egy szexuális kényszerítés miatt keresett egyént. Nem volt menekvés a rendőrség elől, hiába bújt valaki az ágyneműtartóba előlük. 

A legkeresettebbek listájára bárki felkerülhet, nem számít, hogy erőszakos bűncselekmény miatt keresik a hatóságok, esetleg vérdíjat tűztek-e ki rá. Az elitligás válogatónál azonban így is öt feltételből legalább egynek meg kell felelni, hogy kiemelt helyre kerüljön az ember körözése. Követelmény, hogy az elkövetőt 

  • legalább öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett bűntett miatt elfogatóparanccsal körözik,
  • legalább öt év végrehajtandó szabadságvesztésre jogerősen elítélték, és ennek végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik,
  • ötnél több különböző bűncselekményt követett el, vagy azok elkövetése miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik,
  • különös, többszörös vagy erőszakos többszörös visszaesőnek minősül, vagy bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, illetve ezek miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik,
  • az elkövetett bűncselekmény a lakosság biztonságérzetét nagymértékben rontja.

Így hiába várunk véreskezű gazembereket a listán, csupán egy embert keresnek emberölés gyanúja miatt. A különösen veszélyes gyáli Horváth István Gyula egy trafik előtt verte halálra áldozatát még 2019-ben. Tettéért hat év börtönbüntetésre ítélték, azt azonban soha nem ülte le. 

Kiemelt helyen egy nő

A január 23-i statisztika alapján leginkább a pénzügyi területen elkövetett csalások, kábítószeres ügyek és csalások miatt keresik a toplista bűnözőit. A dobogóról éppenhogy lemaradt a lopás, rablás és az embercsempészek listája, pedig utóbbiért fizeti a legtöbb jutalmat a rendőrség. Az embercsempészés miatt elítélt Bartos Nándorért cserébe akár kétmillió forintot is hajlandók lennének fizetni a hatóságok. Összehasonlításként a lopás és kifosztás miatt keresett Géczi Péter ennek a töredékét éri, mindössze 100 ezer forintot. 

Az ötven keresett személy esetében egyértelműen kijelenthető a férfidominancia, ugyanis csak hat nő található köztük. A nők azonban aligha folyamodtak erőszakos bűncselekményhez: lopás, költségvetési csalás, áru hamis megjelölése a gyanú, ami miatt szeretnék őket kézre keríteni. Ilyen például a lassan három éve keresett Vrbovszkiné B. Nagy Anita, aki férjével, Vrbovszki Viktorral, Békéscsaba egykori fideszes önkormányzati képviselőjével együtt ezerszámra ömlesztette a térségre a férfi potencianövelőket. De nem szégyenkezhet Dudás Ildikó, a kábítószer-kereskedelem miatt 2016-ban elítélt nő sem. Ő az egyetlen ugyanis, aki öt éve töretlenül szerepel a listán, sőt még az Interpol is körözést adott ki rá. 

A körözött személyek nem csak magyar állampolgárságúak, akad közöttük ukrán, román és albán is.

A rendőrség teljes adatbázisában jelenleg 11 239 elfogatóparancs szerepel a legváltozatosabb bűncselekmények miatt. Sokkoló lehet azonban, hogy a körözött személyek legidősebb szereplője idén tölti a 88. életévét, akit fogolyszökés és szexuális erőszak miatt is keres a rendőrség. A svájci állampolgárságú Dancsecs István mindezt egy tizenkét év alatti gyerek sérelmére követte el. A legfiatalabb körözött személy az elkövetéskor még csak tizennégy éves volt, de a nyírbátori hatóságok így is súlyos bűncselekmény miatt keresik: közfeladatot ellátó személy elleni erőszak a gyanú.