Adolf Hitler autójával furikázik az új maláj király

11115086
2024.02.07. 19:45
Január 31-én új uralkodó került Malajzia élére, Ibrahim Szultan Iszkandar, akit a kilenc királyi család feje közül választottak ki. Az igen nagy befolyással rendelkező vezetőnek mesés vagyona van, ami 4,5 milliárd fontra terjed ki, illetve háromszáz luxusautó van a tulajdonában. Köztük egy olyan járgány, amit anno Adolf Hitlertől kaptak.

Jelenleg 43 országban uralkodó államforma a monarchia szerte a világon. A sorból némileg kilóg Nagy-Britannia, amelynek királyi családjáról hallunk a legtöbbször. A brit uralkodó ugyanis az egész Nemzetközösség élén áll, amelynek 15 tagállama a Nemzetközösségi királysághoz tartozik. Ide sorolható az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, a Bahama-szigetek, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, a Salamon-szigetek és Tuvalu, amelyek mind a brit uralkodót ismerik el vezetőjükként. 

Akadnak ugyanakkor más országok is, amelyek államformája monarchia, így a legtöbb esetben királyi családdal is rendelkeznek. Közéjük tartozik például Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Szváziföld, a Brunei Szultanátus, Omán, Bahrein, Jordánia, Marokkó, Monaco, Thaiföld, Liechtenstein, Tonga, Bhután, Norvégia, Svédország, Hollandia, Spanyolország, Grönland, Luxemburg, Belgium, Lesotho, Kambodzsa, Malajzia, Japán, Dánia és a Vatikán – utóbbi teokratikus abszolút monarchia, az uralkodója pedig Ferenc pápa. 

Az év elején a dán királyi család volt porondon, miután II. Margit bejelentette lemondását, majd január 14-én fiát, X. Frigyes királyt kiáltották ki uralkodónak. Január végén ugyanakkor egy tőlünk még távolabb eső ország királyi családjának élén történt változás, a hónap utolsó napján ugyanis Malajziában Ibrahim Szultan Iszkandar – akinek édesapja, Iszkandar 1984 és 1989 között volt király – vette át a trónt II. Abdullahtól. 

Az országban parlamentáris demokrácia van, ahol az uralkodó a szövetségi államfő. Egyedülálló, rotációs monarchiarendszerük szerint mindig a kilenc királyi család feje közül választják az új királyt, aki öt évig uralkodhat – a soron következő Perak államé lesz, Nazrin Shah. Malajziának ugyan összesen 13 állama van, de csak kilencnek van királyi családja. Némelyikük az évszázadokkal ezelőtt már jelenlévő maláj királyságokra vezethetőek vissza, amelyek egészen addig függetlenek voltak, amíg Nagy-Britannia nem egyesítette őket, és a brit birodalom részévé nem váltak. 

Óriási vagyona van

A 65 éves Ibrahim Szultan Iszkandar január 31-én tette le esküjét, azaz már a Yang Di-Pertuan Agong névvel illetik, ami magyarul annyit tesz: ő, akit úrrá tettek. Elődeitől eltérően nyíltan beszél a politikai ügyekről, és jó kapcsolatot ápol Anwar Ibrahim miniszterelnökkel. A becslések szerint 4,5 milliárd fontra, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 2024 milliárd forintra tehető a vagyona, ám az ingóságait figyelembe véve ennél jóval nagyobb összegre kell gondolni. Ez részben üzleti birodalmának köszönhető, ami az ingatlanoktól kezdve a távközlésen át az erőművekig terjed, illetve számos más társaságban van részesedése – például a kínai Country Garden fejlesztővel közösen van több milliárd dolláros részesedése a Forest City fejlesztési projektben. 

Üzleti kapcsolatait illetően egy interjúban úgy nyilatkozott, neki is „meg kell élnie valamiből, mint minden malájnak”, és nem támaszkodhat kizárólag a havi 27 ezer maláj ringgitre kiterjedő juttatásra, ami forintban egyébként több mint kétmilliót jelent. 

Ha megnézzük a Johor királyi család történelmét, akkor dédapám idejétől kezdve részt veszünk az üzleti életben

– mondta még egy 2015-ös interjúban, hozzátéve, sosem titkolózott, és teljesen átlátható az üzleti tevékenysége.

Emellett egy egész flottányi magánrepülőgéppel, saját hadsereggel rendelkezik, illetve van egy több mint háromszáz luxusautóból álló gyűjteménye, amelynek részét képezi egy járgány, amit egyik elődjének ajándékozott Adolf Hitler volt náci vezető. 

Bizonytalan a helyzet

Bár az uralkodó pusztán ceremoniális szerepet tölt be, ő a kormány és a fegyveres erők névleges vezetője, illetve az iszlám és a maláj hagyományok védelmezőjeként tartják számon. Minden törvényhez, a kabinet kinevezéséhez és a parlament feloszlatásához is a hozzájárulása szükséges, és jogában áll vészhelyzetet kihirdetni, illetve kegyelmet adni az elítélteknek. Annak ellenére, hogy véges jogkörrel rendelkezik, a maláj királynak az utóbbi években erősödött a befolyása, mivel a bizonytalan politikai helyzet miatt a hivatalban lévő uralkodó kénytelen volt élni jogköreivel. Ibrahim Szultan Iszkandar egyértelművé tette szándékát, hogy stabilitást teremtsen az országban, ahol politikai értelemben ingoványos talajon lépkednek – és több mint 20 párt verseng egymással.

Ibrahim Szultan Iszkandar elődje, II. Abdullah uralkodása alatt egy viharos időszakot élt át a nemzet, mivel a koronavírus-járvány miatt lezárások voltak, a kormány pedig két alkalommal is működésképtelenné vált. II. Abdullahnak így háromszor kellett közbeavatkoznia, hogy eldöntse, ki legyen a miniszterelnök. 2020-ig választások útján nevezték ki őket, és legutóbb 2022 novemberében volt szükség a segítségére. Mint ismert, Nagy-Britanniától való 1957-es függetlenedése óta Malajziában a jobboldali Egyesült Maláj Nemzeti Szervezet (UMNO) jelöltjei közül kerültek ki a miniszterelnökök, ám 2018-ban a párt vereséget szenvedett, ami politikai bizonytalanságot okozott.

A jólétre törekszik

A király a trónra lépése kapcsán egy szingapúri lapnak, a Straits Timesnak adott egy interjút még decemberben, amelyben kifejtette, nem kíván öt éven keresztül pusztán bábkirályként működni. Mint mondta, az ország egységének elmélyítésére fog összpontosítani, és küzd a politikai korrupció ellen. A feltételezések szerint Iszkandar tovább szeretné erősíteni a jelenlegi miniszterelnök, Anwar Ibrahim hatalmát, akinek még 2018-ban kegyelmezett meg V. Mohamed egykori uralkodó – anno szodómia és korrupciós vádak miatt került börtönbe. 

Ahogy a király a korábbiakban beszámolt róla, motoron ülve évente tesz kirándulásokat, hogy találkozzon a néppel, és meghallgassa, milyen gondokkal küzdenek. Királyként a jövőben a jólét megteremtésére fog törekedni, ezenkívül pedig szorgalmazza egy különleges gazdasági övezet létrehozását Johor és Szingapúr között a kapcsolatok erősítése érdekében, és egy elakadt vasúti projekt újjáélesztését is tervezi. Mint kifejtette, azt szeretné, ha a korrupcióellenes bizottság és a Petronas energiavállalat vezetője közvetlenül neki számolna be a miniszterelnök helyett.

A szívek királynője

Ibrahim Szultan Iszkandar mellett Malajziában kifejezetten szintén nagy népszerűségnek örvend a felesége, a 64 éves Raja Zarith Sofiah, akitől hat gyermeke született. Jótékonysági tevékenységének köszönhetően a helyi média a szívek királynőjének nevezi őt, és tekintve, hogy ő is egy maláj királyi családban született, a királynői cím illeti meg őt.

Raja Zarith Sofiah az Oxfordi Egyetemen végzett, azt megelőzően pedig tanult a Cheltenham Ladies’ College-ban, amelynek tanítványai közé tartozott egykor Dame Kristin Scott Thomas színésznő, Elon Musk egykori felesége, Talulah Riley és Harry herceg volt barátnője, Chelsy Davy. A királynő öt nyelven beszél, és szószólója annak, hogy minél többen tanulják meg az angol nyelvet Malajziában. Mindezek mellett írással foglalkozik, négy gyerekkönyv szerzője, illetve egy újságban publikál cikkeket. 

(Borítókép: Ibrahim Szultan Iszkandar szultán tiszteleg a díszőrség előtt a Kuala Lumpur-i Nemzeti Palotában Malajziában 2024. január 31-én. Fotó: Hasnoor Hussain / Pool / EPA / MTI)