18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kitört a balhé az újbudai rendőrgyilkosság tárgyalásán

2024.02.13. 14:31
Fontos fordulathoz ért az újbudai rendőrgyilkosság tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A keddi ülésen tanúként hallgatta meg a bírónő azt a szakembert, aki jelenleg is az emberölési ügy vádlottjának a kezelőorvosa.

Januárban egymásnak estek az ügy szakértői, miután Sz. Szilárd kezelőorvosai szerint a vádlott felgyógyult a betegségéből, így szerintük nem kell folytatni a férfi előzetes kényszergyógykezelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI). Az ügy miatt kirendelt szakértő szerint viszont olyan kóros elmeállapotban van Sz., amelyből nem lehet néhány hónap alatt felgyógyulni. Emiatt kedd délután a vádlott jelenlegi orvosa állt a Fővárosi Törvényszék bírája elé mint tanú.

Szabó Judit tanácselnök kérdésére elmondta, hogy tavaly novembertől ő a vádlott kezelőorvosa, de a bekerülése óta figyelemmel kísérte az állapotát. A szakember úgy látja, hogy Sz. Szilárd nincs már pszichotikus állapotban, azonban biztonsági okokból továbbra is elkülönítve tartják az intézmény egyik szobájában. A korábbiakhoz képest visszaállították a gyógyszereit, azonban antipszichotikumot továbbra sem kap. Erre azért volt szükség, mert a tárgyalási időszakban a vádlott befeszült az ülésnapok miatt. 

Az IMEI szakemberének elmondásaiból kiderült, hogy jelenleg tünetmentes a vádlott, de személyiségzavarban szenved. Betegségtudat még nem alakult ki nála, de a paranoiát nem csak az hozhatta elő, hogy 12-13 éves kora óta használt valamilyen kábítószert. Sz. Szilárd személyisége dominál, hisz az elmúlt egy évben nem jutott már bódítószerekhez. Jelenleg sorozatok nézésével, és a védekezésének felépítésével foglalkozik.

Nem zárható ki a bűnismétlés veszélye

– mondta ki a szakember sokadjára, amikor az eljárás résztvevői arra voltak kíváncsiak, hogy a vádlott jelenlegi állapotában kikerülhetne-e a kezelésből. 

Sz. végig türelmesen hallgatta a kezelőorvosát, majd észrevételekor párhuzamot vont az elmeállapota és a Covid között. Úgy véli ugyanis, hogy nem a kábítószerek, hanem „az információk áramlása” indította be nála a paranoiás folyamatokat. Mielőtt még új tárgyalási napot tűzött volna ki Szabó Judit, Sz. Szilárd a korábbi vallomásokat próbálta meg boncolgatni. Többek között annak a honvédnek a beszámolóját igyekezett megcáfolni, aki a szolnoki incidensnél találkozott a vádlottal. 

Visznek vissza az IMEI-be a zizik közzé

– mondta Sz., amikor kitért arra, hogy több elmeorvosi szakértőt nem fog meghallgatni a törvényszék. Egy ponton, amikor a késelésre tért ki, a teremben ülő két sértett, Baumann Péter társai „szarházinak” nevezték Sz. Szilárdot, mire a vádlott odafordult hozzájuk és közölte velük, hogy „fogtok ti még szopni”.

Ezzel az intermezzóval lezárult a mai tárgyalás, legközelebb márciusban, ítélethirdetéssel folytatódik az ügy a Fővárosi Törvényszéken.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2023. január 13-án este a három kiérkező rendőrt Sz. Szilárd késsel sebesítette meg, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte, ezután a támadót elfogták. Az egyik rendőr, Baumann Péter olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.

A rendőrség tájékoztatása szerint Baumann Péter – aki családalapításra és esküvőre készült párjával – kilenc és fél éve szerelt fel, 2021-es teljesítményét kiválóra értékelték. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves.