A U2 is megemlékezett Navalnijról Las Vegas-i koncertjén

2024.02.18. 20:44
A U2 a Las Vegas-i Sphere-ben adott koncertet szombaton, ahol rendhagyó módon emlékeztek meg Alekszej Navalnijról. Az orosz ellenzéki vezető halálhíre az egész világot megrázta.

Ahogy az Index beszámolt róla, február 16-án meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. A 47 éves politikus 2021 óta volt börtönben, halálának hírét az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) jelentette be. A hivatalos közlés szerint Navalnij sétája után rosszul lett, és már nem tudták megmenteni az életét.

Putyin kritikusának halála nemcsak a világot, de a politikai élet legfontosabb szereplőit is megrázta. Oroszországban több helyen is tüntettek, és a demonstrációkon legalább négyszáz embert vettek őrizetbe a rendőrök.

A U2 szombaton a Las Vegas-i Sphere-ben adott koncertet, ahol Alekszej Navalnijról is megemlékeztek.

Putyin sosem mondta ki a nevét, ezért azok, akik a szabadságban hisznek, ki kell, hogy mondják. Nem csak emlékezni kell rá – kimondani

– hangsúlyozta a koncerten Bono, a U2 frontembere, aki a közönséggel együtt skandálta Navalnij nevét.

Mint írtuk, a U2 énekese, Bono, valamint gitárosa, The Edge 2022-ben az egyik óvóhelyként szolgáló kijevi metrómegállóban adtak meglepetéskoncertet. Az együttes Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére érkezett az ukrán fővárosba. Bono a dalok közt az ukránok szabadságért folytatott harcát dicsérte.