Jogerősen is felmentették a Barátok közt atyját

2024.02.21. 11:10
Hosszú évek óta húzódó pernek lett vége szerda délelőtt a Fővárosi Törvényszéken. Egy írónő jelentette fel az RTL egyik legismertebb producerét és társait, amiért szerinte az ő művéből készítettek egy nagy sikerű sorozatot, anélkül, hogy őt megemlítették volna. Első fokon a bíróság viszont felmentette a vádak alól a Barátok közt atyját.

A Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében folytatódott a Barátok közt atyjaként ismert Kalamár Tamás producer és társainak a pere szerda reggel. Az RTL-es szakembert és kollégáit még 2019-ben jelentette fel Köbli-Sík Viktória, mert a nő állítása szerint ellopták Szerelemkereső című könyvének történetét. Állítása szerint a sztorit felhasználták a 2017-es Oltári csajok című sorozathoz, amelynek Kalamár volt a vezető producere, ám azt nem tüntették fel, hogy e kötet alapján készült volna, így megsértették a szerzői jogot.

Az elsőfokú ítéletnél Köbli-Sík nem tudott részt venni a tárgyaláson, most viszont Kalamár és kollégái maradtak távol a másodfokú ítélet kihirdetésétől. Az elsőfokú döntés szerint felmentették a producert a szerzői jogok megsértésének vádja alól.

A Fővárosi Törvényszék bírája még szerda délelőtt ítéletet hirdetett az ügyben. Zombori Éva tanácselnök a tanács másodfokú döntésének értelmében

helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Így jogerősen is felmentette a tanács a szerzői jogok megsértésének vádja alól az RTL-es produkció három vádlottját.

A producer nem, de egy forgatókönyvíró ismerhette a művet

A másodfokú döntés kihirdetése előtt az ügy résztvevői tarthatták meg a perbeszédeiket. A Fővárosi Főügyészség ügyésze a vádbeszédében sérelmezte, hogy az elsőfokú bíróság nem vetette össze a két művet teljes egészében. Indítványozta, hogy a tényállás felderítetlensége miatt helyezze hatályon kívül a korábbi ítéletet a törvényszék, utasítsa új eljárás lefolytatására a bíróságot.

Az ügyészséghez csatlakozott Köbli-Sík Viktória jogi képviselője is.

Az indítványokkal szemben viszont Kalamár Tamás és társainak védője kérte a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszéket, hogy hagyja helyben az első döntést. Véleménye szerint ugyanis évek óta súlyos jogi tévedésekben vannak, mert nem bizonyították, hogy az Oltári csajok forgatókönyvíró csapatában bárki ismerhette a kérdéses művet. 

Olyan ugyanis elképzelhető szerinte, hogy a nagyjából 10-13 fős írói csapatból valaki ismerhette a sértett írását, és onnan valamit átemelt, de ezt senki nem vizsgálta. Röviden elmagyarázta, hogy a műsor készítésekor mi a feladata a producernek, a szerkesztőnek, illetve a vezető forgatókönyvírónak, majd kiemelte, hogy egyik vádlottnak sincs felelőssége az ügyben. 

Hozzátette azonban, hogy a vádhatóság nem bizonyított az eljárás alatt, csupán szakértők garmadáját hallgatták meg. Az ügyet viszont helyesebb lett volna polgári úton lefolytatni

100 milliót követelt eredetileg az írónő

A Fővárosi Törvényszék korábbi közléséből kiderül, hogy a vád szerint az írónő a könyvét több, műsor- és filmkészítésben jártas személyhez, illetve céghez is eljuttatta, hogy abból forgatókönyv, majd sorozat készülhessen. 

Az I. rendű vádlott producer és showrunner megszerezte a sértett – nyomtatásban meg nem jelent, szerzői jogvédelem alatt álló – regényét, majd azt a II. és III. rendű vádlottak, illetve az ismeretlen helyen, külföldön tartózkodó társuk rendelkezésére bocsátotta, és aktív közreműködésükkel televíziós sorozattá átdolgozta, majd megfilmesítette, és azt saját műveként tüntette fel

– áll a közleményben, amelyben azt is világossá tették, az engedély nélküli átdolgozás és megfilmesítés következményeképp az írónőnek több mint 100 millió forintos vagyoni hátránya keletkezett. 

Mint írták, a vádlottakat „szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettével vádolják, amely cselekményt a II. és III. rendű terhelt bűnsegédként követett el”.

A vádemelés után a Barátok közt atyja úgy nyilatkozott, hogy nincs mondanivalója, mert a vádak alaptalanok.