A kábítószer nem tudta legyőzni, végül tanítványa árulása vitte a sírba

GettyImages-2071904653
2024.03.31. 05:58
Nem is olyan régen még ő maga is ifjú padawan volt, ma viszont már az 53. születésnapját ünnepli a jedik jószívű mesterét alakító Ewan McGregor. A Trainspottingban is nagyot alkotó színész pályáját ehhez mérten Golden Globe-, és Emmy-díjjal is jutalmazták. Tesztelje, mi mindent tud róla!

Sokan az arcát látva jóval előbb gondolnak az Obi-Wan Kenobi névre, mit a valódira, ami nem meglepő, hiszen leghíresebb alakítását kétségkívül a Star Wars-filmekben nyújtotta, emellett azonban mással is kivívta a filmipar elismerését a ma 53. születésnapját ünneplő Ewan McGregor. 

Pedig nem volt egyszerű számára eljutni az akkor még karrier szempontjából és földrajzilag is távolinak tűnő Hollywood berkeibe.

Ewan Gordon McGregor 1971. március 31-én született a skóciai Perth városában. A gimnázium utolsó éveiben kezdett érdeklődni a színjátszás iránt, így a Crieffi Morrisons’s Academy után beiratkozott a Kirkaldy Főiskola dráma tagozatára, később pedig csatlakozott a Perth Repertory Theatre társulathoz. A tanulmányait ennek ellenére sem hagyta abba, felvették Londonban a neves Guildhall School of Music and Drama iskolába, ami hatalmas ugródeszkát jelentett a karrierje beindulásában. 

Első tévészerepét 1993-ban kapta a Lipstick on Your Collar sorozatban, majd 1994-ben a mozivásznon is feltűnt az Ember a talpán című filmben. Abban az évben ismerte meg Danny Boyle rendezőt, Andrew MacDonald producert és John Hodge forgatókönyvírót, akikkel elkészítette a Sekély sírhant című filmet, amely nagy sikert jelentett számára. A trióval nem sokkal ezután újra együtt dolgozott, méghozzá az 1997-es kultuszfilmben, a Trainspottingban, amelyben egy kábítószerfüggőt alakított, és amelynek köszönhetően az egész szakma felfigyelt rá. Olyannyira, hogy

a filmszerep után megkapta George Lucas Csillagok háborúja filmsorozatában Obi-Wan Kenobi szerepét.

McGregornak ezzel gyermekkori álma vált valóra. Rengeteget készült a szerepre, együtt edzett Liam Neesonnal, és tanulmányozta Alec Guinness filmjeit (ő játszotta az idős Obi-Want a Star Warsban), hogy játéka emlékeztessen az övére. Végül pont a tanítványa, a sith nagyúrrá lett egykori Anakin Skywalker vetett véget a karakter életének az Egy új remény című részben, karrierje azonban a fénykard letétele után sem ért véget.

Olyan filmekben szerepelt, mint a Moulin Rouge!, amiért Golden Globe-ra jelölték, a Ridley Scott által rendezett A Sólyom végveszélyben, vagy éppen a Ragadozó madarak. Ennek ellenére sem tudott elszakadni a Star Wars univerzumtól: 2022-ben a rajongók nagy örömére újra Obi-Wan Kenobi bőrébe bújt, a róla szóló sorozatban.

Hogy mennyire ismeri a születésnapos színészt, azt kvízünkben letesztelheti! 

(Borítókép: Kristina Bumphrey / Variety via Getty Images)