Kettészakad az ország, ha a bűnözésről van szó

D1I7835
2024.03.31. 06:13
Rablás, csalás, autólopás – teljesen megoszlik az ország, ha bűncselekményekre bontva nézi az érdeklődő a rendőrség adatbázisát. Míg valahol egy adott kategóriában egyáltalán nem kellett indítania eljárást az egyenruhásoknak, addig néhány kilométerrel odébb már akadt dolguk a hatóságoknak bőven. Meglepő lehet, de a bűnözésben első helyen szereplő vármegyében háromszor több bűncselekményt követnek el az állampolgárok az utolsó helyezetthez képest.

2023 végét az Index egy nagy bűnügyi összefoglalóval zárta – hajlamosak vagyunk bűnös vármegyékként tekinteni az ország keleti felére, azonban a rendőrség adatbázisa tartogat meglepetéseket az érdeklődők számára.

Az Országos Rendőr-főkapitányság hosszú ideje vezet a honlapján egy fertőzöttségi térképet, ahol 30 napos csúszással ugyan, de vármegyére, majd járásra vetítve megtekinthetjük, hogy tíz bűncselekménytípusra lebontva mennyire is fertőzte meg a bűn az adott területet. A következő összeállításunkat is ennek a térképnek a felhasználásával készítettük, fontos azonban már a cikk elején leszögeznünk, hogy az adatokat a rendőrség a 100 000 lakosra jutó bűncselekményszámra vonatkozóan jeleníti meg.  

Az alábbi információk a tavaly december 26. és idén február 24. között eltelt 60 nap statisztikájából származnak.

Heves tényleg heves 

Meglepő lehet, de a legutóbbi összeállításunk óta nem történt trónfosztás a listán, és még mindig Heves vármegye vezeti a képzeletbeli mezőnyt – az északkeleti terület 100 000 lakosra leosztva különösebb gond nélkül veri a többi versenyzőt. Ezek alapján:

  • Heves vármegye 352,
  • Budapest 314,
  • Nógrád vármegye 312,
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 304,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 268,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye 245,
  • Tolna vármegye 212,
  • Győr-Moson-Sopron vármegye 198,
  • Baranya vármegye 192,
  • Bács-Kiskun vármegye 187,
  • Somogy vármegye 183,
  • Vas vármegye 181,
  • Fejér vármegye 169,
  • Zala vármegye 165,
  • Pest vármegye 162,
  • Veszprém vármegye 158,
  • Hajdú-Bihar vármegye 157,
  • Komárom-Esztergom vármegye 153,
  • Békés vármegye 147,
  • Csongrád-Csanád vármegye 129.

A sorrendben sem történt érdemi változás, legalábbis az élbolyban. A sereghajtó azonban 2023-ban még a valóban békésnek tűnő Békés vármegye volt, az idei évet (néhány nap híján) viszont jobban indította délnyugati szomszédja, Csongrád-Csanád vármegye. Az eredmény azonban megdöbbentő is ezzel, hiszen az utolsó két vármegye lakossága alig tér el Heves vármegye lakosságának számától, utóbbiban mégis háromszor több bűncselekményt regisztrálnak a rendőrség munkatársai.

Bárhol ellophatják az autónkat, de nem mindenhol törik fel

Bizakodásra adhat okot, hogy vannak vármegyék, ahol néhány bűncselekményből nem vagy alig regisztráltak az általunk vizsgált időszakban. Az ország nyugati felében nem vagy maximum egy alkalommal indított eljárást a rendőrség gépkocsifeltörés miatt, és a lista elején szereplő Heves vármegyében is csak négy ilyen eset történt.

Az autólopásoknál már nem szerepel ilyen jól Győr-Moson-Sopron vármegye, idén négy alkalommal is elcsentek gépkocsit ezen a területen. Ez viszont nem volt elég az első helyhez, azon Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyék osztozkodnak. Sereghajtóból több is akad, és sajnos idén nem maradt gépjárműlopás nélkül egyik terület sem.

A lopással kapcsolatos bűncselekmények között már nagyobb a szórás: Csanád-Csongrád, Békés és Komárom-Esztergom megye is 17-es számmal szerepel a lista végén, míg az első helyen Heves vármegye már 85 ilyen esettel „büszkélkedhet”.

A vad Kelet

A személy elleni erőszak bűncselekmény esetében már Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéé (54) a vezetés, míg a sor végén ismét Csanád-Csongrád (15) áll ugyanebben a kategóriában. Ez a bűncselekménytípus olyan szörnyű tetteket foglal magában, mint  az emberölés, az emberrablás, a bántalmazás vagy a szexuális kényszerítés.

Ha rablásról van szó, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében és Budapesten 6-6 ilyen eset történt, ellenben Veszprém vármegyében a vizsgált időszakban egyetlen ilyet sem regisztráltak.

A garázdaság, rongálás, közterületen elkövetett bűncselekmény is változatlanul Budapest terepe. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy ilyesmit gyakran olyankor követnek el az állampolgárok, miután elszabadulnak az indulatok egy-egy tüntetés vagy megmozdulás után.

Nem úgy, mint a tulajdon ellen elkövetett szabálysértéseknél, ahol Heves vármegye ismét tarolt. Ez a kategória olyan bűncselekményeket foglal magába, mint a sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés, és ha más autóját jogosulatlanul használja valaki. Heves ezt 126 esettel vezeti, de szorosan követi Jász-Nagykun-Szolnok vármegye (102), majd Borsod (98). Veszprém vármegye ismételten jól szerepelt, 100 ezer lakosra vetítve csupán 37 ilyen eset történt ebben a nyugati vármegyénkben.

A rendőrségi statisztikák alapján elmondható, hogy Csongrád-Csanád vármegyénk eddig a legbiztonságosabb terület az országban. Ezzel szemben nagyon úgy tűnik, hogy Heves vármegye továbbra is toronymagasan áll a dobogó csúcsán, míg Budapest és Nógrád vármegye fej-fej mellett haladva igyekszik átvenni a vezetést. 

Fontos azonban leszögezni, hogy az adatok még nem teljesek, ahogy az év vége is messze van még, így elképzelhető, hogy 2024 utolsó napjaira tartogat majd meglepetéseket az ORFK bűnügyi térképe.

(Borítókép: Németh Kata/Index)