Elvonultan él a világ leggazdagabb nője, aki ki nem állhatja a luxust

AFP  20150220  Par8103065  v2  HighRes
2024.04.07. 06:16
Francoise Bettencourt Meyers 2018 óta áll a világ leggazdagabb nőit felsorakoztató lista élén, mióta édesanyja, a L'Oreal birodalom örököse, Liliane Bettencourt meghalt. A tehetős asszony ugyanakkor vele ellentétben egy jóval visszafogottabb életét él, és nem mondhatjuk, hogy elherdálná a vagyonát.

Évről évre készül egy lista, rajta azon tehetősek nevével, akiknek a legtöbb pénz csücsül a bankszámláján – az utóbbi esztendőkben volt is némi mozgás az első pozíciókat nézve. Hol Jeff Bezos, hol Elon Musk, hol pedig Bernard Arnault foglalta el a dobogó első helyét, jelenleg utóbbi áll az élen. Mint ismert, a francia üzletember az alapítója, elnöke és vezérigazgatója az LVMH-nak, a világ legnagyobb luxuscikkeket gyártó cégének. A legutóbbi adatok szerint a vagyona 233 milliárd dollárra tehető. Arról viszont igen keveset hallani, hogy a nők közül ki számít a világ leggazdagabbjának. Francoise Bettencourt Meyersről van szó, aki 2018 óta viseli ezt a címet – egy évvel azelőtt még édesanyja, Liliane Bettencourt birtokolta a titulust, ám halálát követően a lánya lépett a helyébe. 

A becslések alapján 2018-ban még 42,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, ami mostanra 99,5 milliárd dollárra duzzadt. Mindezt nagyapjának, Eugéne Schuellernek köszönheti – aki 1909-ben alapította meg a L'Oreált, hogy egy általa feltalált hajfestéket gyártson és forgalmazzon –, pontosabban a férjével, Jean-Pierre Meyersszel és két fiukkal együtt birtokolt óriásvállalat 35 százalékos részesedésének. Az elmúlt hat évben a L'Oréal részvényeinek árfolyama 150 százalékot ugrott, ami lehetővé tette Bettencourt Meyers számára, aki 1997 óta dolgozik a L'Oréal igazgatótanácsában, hogy megduplázza vagyonát.

A 70 éves Francoise Bettencourt Meyers 1953. július 10-én született Neuilly-sur-Seine-ben, Párizs nyugati elővárosában. Édesapja, André Bettencourt egykor külügyminiszter volt, míg édesanyja a milliárdos Eugéne Schueller lánya, Liliane Bettencourt, aki egyetlen gyermekként apja halálát követően az egész L'Oreál-birodalmat örökölte. A kis Francoise nagypolgári családban nőtt fel, és szigorú katolikus neveltetésben részesült. 1984-ben ment feleségül Jean-Pierre Meyershez, a Nestlé egykori igazgatójához, aki az unokája Robert Meyers rabbinak, őt 1943-ban Auschwitzban gyilkolták meg. A házaspár egybekelése azonban nagy visszhangot váltott ki.

A pár annak következtében kapott éles kritikákat a frigy kapcsán, hogy kiderült, Francoise Bettencourt Meyers nagyapját, a L'Oreált alapító Eugéne Schuellert anno bíróság elé állították a nácikkal folytatott „gazdasági és politikai együttműködés” miatt a második világháború során – bár később a bíróság felmentette őt. Schuellert azzal vádolták, hogy anyagi támogatást nyújtott, és találkozókat szervezett a francia La Cagoule fasiszta beállítottságú, antiszemita és antikommunista szervezetnek, amelynek a vezetője hozta létre a Mouvement Social Révolutionnaire pártot. Ez a csoport támogatta a németeket kiszolgáló vichyi francia bábállam létrejöttét a második világháború alatt, sőt egyes információk szerint a L'Oréal megalapítója a háború után a csoport több tagját felvette vezetőnek. Ennek fényében pedig nem tartották helyénvalónak, hogy Jean-Pierre Meyers egy olyan nővel házasodjon, akinek a nagyapja azok oldalán állt, akik tehetnek arról, hogy őse a haláltáborok egyikében lelte halálát. A pár ugyanakkor hajthatatlan volt, és az esküvőt követően Bettencourt át is tért a zsidó vallásra, ahogy gyermekeiket, Jean-Victort és Nicolas Meyerst is eszerint nevelték. 

Kerüli a rivaldafényt

Bár az örökösnő édesanyja és édesapja, André Bettencourt és Liliane Bettencourt korábban kifejezetten társasági életet éltek, exkluzív partikat szerveztek, egyetlen lányuk ennek a szöges ellentéte. A Meyers család elvonultan él Neuilly-sur-Seine-ben, és nem űzik ugyanazt az életmódot, mint anno a szülők. Úgy tudni, Bettencourt Meyers kerüli a reflektorfényt, és naponta több órát zongorázik. Két zongorája van – egy Steinway és egy Yamaha – elegáns, kétszintes lakásában. Már gyerekkora óta játszik a hangszeren, mióta a párizsi Marymount iskola növendéke volt, amelyet amerikai apácák vezettek. Emellett méregdrága kastélyok és autók vannak a tulajdonában, köztük egy Bentley Continental GT és egy Porsche 911 Cabriolet. 

Az örökösnő sokat jótékonykodik, 200 millió eurót ígért a Notre Dame katedrálisban 2019-ben pusztító tűzvész utáni helyreállítási költségek fedezésére. Emellett a művészetek rabja, és elismert bibliatudós. Két könyvet írt, egy ötkötetes Biblia-tanulmányt, illetve egy másik műben a görög istenek származástanával foglalkozott. Ahogy Tom Sancton újságíró The Bettencourt Affair című 2017-es könyvében arról beszámolt, az asszony sosem érezte kényelmesnek az örökösnői, gazdag lány szerepet, ebből a szempontból pedig nem is lehetne különbözőbb, mint amilyen anno az édesanyja volt. 

Francoise nem szereti a luxust. Szereti a labradorát. Imádja a gyerekeit és a férjét

– nyilatkozta vele kapcsolatban egykori gyerekkori barátja, Arielle Dombasle.

Nem kerülte el a botrányt

Bár Francoise Bettencourt Meyers egy kifejezetten visszahúzódó örökösnő hírében áll, a családja keveredett már korábban botrányba. Ehhez a 2000-es évekre kell visszaugranunk az időben, amikor kiderült, hogy az édesanyja, Liliane Bettencourt 2001 és 2007 között manipuláció következtében csaknem egymilliárd eurót adott festmények, ingatlanok, csekkek és életbiztosítás formájában Francois-Marie Banier francia fotósnak, akivel abban az időben egy párt alkotott. Anyja terve az volt, hogy a fényképész legyen az örököse, aminek végül Francoise Bettencourt Meyers úgy tudott gátat szabni, hogy a bírósághoz fordult, azt kérelmezve, anyját helyezzék gondnokság alá. 

Banier végül négy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és körülbelül 420 ezer dollár megfizetésére kötelezték. A történtek ugyanakkor éket vertek Francoise Bettencourt Meyers és édesanyja közé. Utóbbinak ráadásul 2011-ben a lányát nevezte ki törvényes gyámjának a bíróság, miután Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála. Liliane Bettencourt akkora már újra kibékült gyermekével, volt párját, Francois-Marie Baniert pedig kiírta a végrendeletből. Ez az ügy, és az azzal kapcsolatban felmerülő nyomozati anyagok viszont komoly következményekkel jártak a francia politikában. A Bettencourték inasa által rögzített egyik hangfelvétel szerint például az idős asszony és pénzügyi tanácsadója úgy próbálták kicselezni, hogy ne kelljen adót fizetniük, hogy svájci bankszámlákon rejtettek el pénzt.

Sőt, egy olyan felvétel is napvilágra került, amelyen Bettencourt és Eric Woerth korábbi francia költségvetési miniszter beszélgetnek arról, a férfi felesége segíthetne-e az örökösnő vagyonának a kezelésében. A kapcsolatuk gyümölcsözőnek is bizonyult, miután Bettencourt 30 millió eurós adókedvezményt kapott, ám ez a botrány nemcsak Woerth-et rántotta magával, hanem Nicolas Sarkozy elnököt, aki készpénzben kapott adományt az örökösnőtől a 2007-es kampányára. 

(Borítókép: Francoise Bettencourt-Meyers Franciaország leggazdagabb asszonyának, Liliane Bettencourt-nak a lánya és fiai, Nicolas és Jean-Victor érkeznek a délnyugat-franciaországi Bordeaux bírósági épületébe 2015. február 20-án. Fotó: Jean-Pierre Muller / AFP)