Rúzsa Magdi népszerűbb volt a rádióban, mint Azahriah

2024.05.03. 11:50
A magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdi volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t.

Az elemzés 147 rádió önbevalláson alapuló műsortükrét dolgozta fel különböző változók alapján. A médiahatóság az adások többségét rögzíti és tárolja. Egy nap hanganyaga körülbelül 900 megabyte-nak felel meg rádiós műsorok esetében, a közel 104 év adata – derült ki az NMHH legfrissebb kutatásából.

A közlemény szerint a teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt, akinek dalai átlagosan ötévesek voltak. Több mint két és félszer többször hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t.

A népszerű művészek között feltűntek olyanok, akik csak néhány éve adták ki a szerzeményeiket, de megjelentek főként az előző évezredben tevékenykedők is, így a Bikini zenekar, Demjén Ferenc, az LGT és a Mária Rádió által sokat játszott Szentpéteri Csilla is.

A 2022-es évhez képest Azahriah lépett a legnagyobbat előre a ranglétrán, aki a 171. helyről a huszadikra lépett fel.

A külföldi művészek közül – éppúgy, mint 2022-ben – Ava Max albán származású amerikai énekesnő volt a legnépszerűbb. Friss, átlagosan kétéves dalokat hallhatott tőle a közönség. A második helyezett egy román énekesnő, Minelli volt. A top 20-ból tizenegy zenész az Egyesült Államokat képviselte, négy pedig az Egyesült Királyságot.

Miley Cyrus Flowerje lett 2023 legtöbbször játszott slágere

A vizsgált rádiók több mint 12 ezerszer játszották le a Szikora Róbert közreműködésével készült ValMar-szerzeményt, az Úristent, amely 2022-ben jelent meg. Már 2022-ben is ez lett az év dala, közel ugyanennyi lejátszást elérve. A top 20 külföldi zeneszám között csupán nyolc 2022-es található, a többi mind 2023-as. A győztes ezen a ranglistán Miley Cyrus Flowerje lett, amelyet több mint 15 ezer alkalommal játszottak le, megelőzve ezzel az összes magyar dalt – így ez lett az év legtöbbször játszott slágere a rádiókban.

A zenei repertoár eltérő képet rajzol ki a vizsgált csatornáknál. Egy adó kiemelkedően sokszínűnek bizonyult: a Bartók rádió 37 864 különböző zeneszámmal szolgálta ki a közönségét, ebből csaknem 24 ezer külföldi és több mint 14 ezer magyar volt. Leggyakrabban a Berettyó Live sugározta ugyanazokat a műveket: átlagosan 164-szer szerkesztett műsorba egy-egy dalt. A legnagyobb ismétlésszámmal leírható csatornák közé tartozik még a Táska Rádió, de kiemelkedően magas értéket produkált a Rádió 1 Budapest is.