Rendőrök lepték el a magyar származású milliárdos ausztriai villáját

2024.06.25. 16:18
Nyomozók és drónok lepték el a hitelcsalás gyanújába keveredett, magyar felmenőkkel rendelkező tiroli üzletember, René Benkó luxusvilláját, amely után mintegy 8 éve nem fizetik az ingatlanadót. A gyanú szerint Benkó Signa Group nevű holdingja akkor vett fel pénzt bankoktól és befektetőktől, amikor a csoport már fizetésképtelen volt, de még évekig profitált az alacsony kamatokból.

Ellepték a nyomozók a magyar felmenőkkel rendelkező, csődbe ment tiroli üzletember, René Benkó villáját kedden reggel, valamivel 8 óra után. Az Innsbruck-Iglsben található, egymillió dolláros villa átkutatásához még drónokat is bevetettek. 

A Bild információi szerint az egykori, mintegy 6 ezer négyzetméteres kastélyszállót René Benkó nem sokkal a fizetésképtelenné válása előtt átépíttette. Sajtóinformációk szerint a tiroli villa után immár nyolcadik éve nem fizetnek ingatlanadót.

Mint arról az Index is beszámolt, az osztrák ingatlanmogul ellen hitelcsalás miatt folytat nyomozást az osztrák Gazdasági és Korrupciós Ügyészség (WKStA). Idén január végén jelentett fizetésképtelenséget a KaDeWe-csoport, amelyet a tiroli üzletember irányított, és amelynek most könnyen elképzelhető, hogy 13 milliárd eurós követeléssel kell szembenéznie több száz vállalati hitelezője részéről.

A magyar származású osztrák milliárdos német luxusáruházai csődvédelmet kértek, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Vígan megéltek az alacsony kamatokból

A WKStA megerősítette, hogy vizsgálatot indítottak René Benkó és egy másik személy ellen csalás vádjával, a bankhitelek nyújtása során a fizetőképesség színlelése miatt – írja a lap. 

René Benkó Signa Group névre hallgató holdingja 2023-ban jelentett fizetésképtelenséget. A gyanú szerint akkor vettek fel pénzt bankoktól és befektetőktől, amikor a csoport már fizetésképtelen volt, de még évekig profitált az alacsony kamatokból. René Benkó ingatlanbirodalma végül a magas építési költségek és az emelkedő kamatlábak miatt omlott össze.

Johannes Zink ügyvéd, akinek feljelentése nyomán indult meg a vizsgálat, megerősítette a Bildnek, hogy valóban feljelentést tettek a Signa-ügy különböző károsultjai miatt, azonban nem kommentálta a folyamatban lévő vizsgálat tartalmát.

A müncheni ügyészség megerősítette, hogy a Signa Grouphoz köthető pénzmosás gyanúja miatt nyomozás folyik. A bécsi ügyészség már vizsgálja, hogy René Benkó megpróbált-e megvesztegetni egy magas rangú osztrák adóhivatalnokot.