Miért választjuk az egészségtelen ételeket, ha tudjuk, hogy károsak?

GettyImages-1467034677
2024.07.15. 20:04
Két dolog közül választani a legtöbb esetben meglehetősen egyszerű, azonban megesik, hogy az érvek és az ellenérvek sem képesek maradéktalanul meggyőzni bennünket. Hasonló vívódás játszódik le az emberben az étteremben a rendelésnél vagy a boltok polcai között járkálva. Hiába tudjuk azt, hogy melyek azok az ételek és élelmiszerek, amelyek egészségesek, mi mégis sokkal inkább azokat választjuk, amelyek egészségtelenek. De vajon az ár, az ízek vagy a lustaság a legmeggyőzőbb?

Hiába tudjuk pontosan és hallhatjuk hosszú évek óta, hogy az egészséges táplálkozás az egyik leghatékonyabb módja, hogy olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák, mégsem vesszük ezeket kellően komolyan. Pedig már gyermekkorunktól kezdve rengeteg információt kapunk arról, hogyan étkezzünk, hogy egészségesek legyünk és csökkentsük a betegségek kockázatát, ezzel megnövelve az élethosszunkat.

Persze az egészséges táplálkozásról és étrendről mindenkinek meg van a saját elképzelése, azonban legyen szó növényi étrendről vagy szénhidrátmentes diétáról, szinte az összes étrend és diéta tartalmaz rendkívül jó és káros elemeket egyaránt – néhány dologban pedig a legtöbben még egyet is értenek. Ilyen közös pont például az, hogy a túlzott só- és cukorbevitel káros, vagy hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása a daganatos megbetegedések és szív és érrendszeri problémák kialakulásához vezethetnek. 

De miért nem érdekel bennünket, hogy mit eszünk, ha pontosan tudjuk, hogy mit kellene és mit nem? Egy új kutatás pontosan erre a kérdésre kereste a választ, az eredmények pedig amennyire hétköznapiak, egyben annyira meglepők is. A szóban forgó ausztrál felmérésben csak felnőttek vettek részt, akik között volt olyan, aki már túlsúllyal küzdött, és olyan is, aki állítása szerint élete legjobb fizikai állapotában volt. Az önkéntesek között három főbb csoportot különítettek el a kutatók. A résztvevőket:

  • 18–24 éves, gyermek nélküli fiatal nőkre,
  • 35–45 éves nőkre, akik általános iskolás korú gyermeket neveltek,
  • és 35–50 év közötti férfiakra osztották szét, akik élettárssal élnek, valamint 14 év alatti gyereket nevelnek.

Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy miért pont ezek voltak a kategóriák. A válasz azonban egyszerűbb, mint gondolnánk: ezek azok az életkorok és életszakaszok, amelyekben az étkezési magatartás változásai a leggyakrabban bekövetkeznek. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a fiatalabb nők különösen a megjelenésük miatt aggódnak, nem pedig az egészségük miatt figyelnek oda a táplálkozásukra, míg a gyermekes nők gyakran a családjuk ellátására helyezik a hangsúlyt, mintsem a saját étrendjükre. Azt pedig hiába gondoljuk csúnya általánosításnak, hogy a férfiakat kevésbé érdekli, hogy mennyire egészséges az, amit megesznek, mégis a kutatási eredmények is ezt bizonyítják

Nem csak az ízről és az egészségesmegőrzésről van szó

A friss publikációból kiderült, hogy bár azt a döntést, hogy ki milyen ételeket fogyaszt, nagyban az ízlés és az egészségi megfontolások határozzák meg, sokkal inkább számos egyéb tényező befolyásolja a döntésünket. Ilyen például

a velünk egy háztartásban élők étkezési preferenciái, a családi hagyományok és szokások, a munkakörnyezet és az időbeosztás, de a kényelem és persze az ár is.

Az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet fogyasztunk, beleértve a különféle gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat, miközben korlátozzuk a feldolgozott élelmiszerek, a hozzáadott cukrok és a túlzott só mennyiségét. Az egészséges táplálkozás magában foglalja azt is, hogyan táplálkozunk, és hogyan gondolkodunk az ételről és az étkezésről.

A kutatások azt mutatják, hogy a gyerekek gyakran fogékonyabbak az új ételekre, mint azt szüleik gondolják, ám mivel a szülőknek így is alig van idejük ételt készíteni, sokkal inkább a biztosra mennek, hiszen az újdonságok bevezetése több időt és tervezést igényel.

A közvélekedés ellenére ráadásul az egészséges táplálkozás nem drágább, mint az egészségtelen étrend. Egy tanulmány, amely a nem megfelelő étrendet hasonlította össze azzal, amit az ausztrál diétás irányelvek ajánlanak az embereknek, megállapították, hogy az egészséges táplálkozás 12-15 százalékkal még olcsóbb is volt, mint az egészségtelennek titulált étrend egy négyfős család esetében. 

Az új típusú ételek elkészítésének megtanulása és tervezése azonban erőfeszítést és időt igényel. Ám nemcsak átlagember szintjén, hanem állami szinten is. Az egészséges táplálkozást megkönnyítő szakpolitikai változtatások ugyanis magukban foglalhatják az egészségesebb élelmiszerek, például a friss termékek támogatását, a kiskereskedők ösztönzését, hogy egészséges ételeket kínáljanak, valamint biztosítsák a megfelelő ételekhez való hozzáférést az iskolákban és a munkahelyeken.

Ezeket fogadja meg, és könnyebb lesz. Állítólag…

És hogy mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk meghozni a helyes döntést? A The Conversation szerint az alábbi öt tipp segíthet abban, hogy olyan döntéseket hozzunk meg otthon, amelyeknek köszönhetően egészségesebben étkezhetünk, így az alábbiakon mindenképp érdemes legalább elgondolkozni.

  1. A tervezés mindig segíthet, így egy kis előregondolkodással azokra a napokra is el tudjuk készíteni az ételeinket, amikor egyébként nem érnénk rá. Ebben nagy segítségünkre lehet az, ha meglehetősen nagy kapacitású a mélyhűtőnk, így akár hónapokra tudunk eltenni ételt, és nem kell azonnal pizzát rendelni egy húzós nap után.
  2. A rohanó hétköznapoknak a munkában sem szabad arra ösztönözniük bennünket, hogy felrúgjuk az étrendünket, vagy olyan nassolnivalókhoz nyúljunk, amelyeket ugyan gyorsan el tudunk fogyasztani, mégsem tesz jót az egészségünknek. Ez jelenthet egy gyümölcsös tálat az asztal közepén, vagy teljes kiőrlésű kekszeket és sótlan dióféléket, amelyeket egy kis zacskóban bármikor magunkkal tudunk vinnni.
  3. Beszéljük meg a családdal az ételpreferenciákat, és találjunk ki néhány egészséges ételt, amit mindenki szeret. Érdemes szépen lassan haladni, és mindig csak egy-egy újdonságot a tányérokra csempészni, hogy az ismert ételek komfortot nyújtsanak a kisebbeknek is.
  4. Ha mindenképpen úgy dönt, hogy ételt rendel, érdemes mindig tájékozódni az adott étterem oldalán, hogyan és miből készítik az ételeiket, illetve megtekinteni a tápanyagtáblázatot, hogy tudjuk, mit is viszünk be a szervezetünkbe. Ma már szinte mindenhol van olyan menü, amely kifejezetten egészséges vagy diétás, így feltétlenül a kiszállítással sincsen baj.
  5. Fontos észben tartani, hogy a gyümölcsök és zöldségek is jobb ízűek, és gyakran olcsóbbak, amikor éppen szezonjuk van, így érdemes tájékozódni, hogy melyik hónapban mit érdemes fogyasztani, ehhez pedig könnyedén hozzáigazíthatjuk a napi menüt is. Persze a fagyasztott vagy konzerv alternatívával sincsen probléma – lényeg, hogy legyen.

A legtöbb esetben így drága táplálkozási tanácsadóra sincsen szükség ahhoz, hogy valaki sokkal egészségesebben tudjon étkezni, hiszen a fentiek némi tudatossággal könnyedén megvalósíthatók…

(Borítókép: nomadnes / Getty Images Hungary)