Halálosan megfenyegették a párizsi olimpia egyik fellépőjét

2024.07.30. 15:42
Barbara Butch egyike volt azoknak, akik központi szerepet vállaltak a párizsi olimpia egyik legvitatottabb jelenetében a nyitóceremónia alatt.

A francia DJ, Barbara Butch, aki a párizsi olimpia megnyitóünnepségén részt vett a vitatott drag queen jelenetben, több feljelentést is tett a rendőrségen, miután fenyegető online üzeneteket kapott.

„A 2024-es párizsi olimpiai játékok megnyitóünnepsége óta Barbara Butch művész, DJ és aktivista egy rendkívül erőszakos internetes zaklatási és rágalmazási kampány célpontja lett” – írta közleményében Butch ügyvédje, Audrey Msellati.

Halállal, kínzással és nemi erőszakkal fenyegették meg, és számos antiszemita, homofób, szexista és groszofób gyalázkodás célpontja is volt. Barbara Butch elítéli ezt az aljas gyűlöletet, amelyet ellene és az általa képviselt dolgok ellen irányul

– folytatta Msellati a Butch nevében tett nyilatkozatát, majd hozzátette, hogy több feljelentést is tesznek az ilyen cselekmények ellen, legyen az elkövető bármilyen állampolgárságú is.

Barbara Butch egyike volt azoknak, akik részt vettek az olimpiai nyitóceremónia legmegosztóbb és legtöbb vitát kiváltó egyik jelenetében, amikor többek között drag queenek és LMBTQI-személyek bevonásával megidézték egy híres festményt. Noha kezdetben Leonardo da Vinci híres festményét, Az utolsó vacsorát látták benne a nézők, később kiderült, hogy Jan Hermansz van Bijlert XVI. századi holland festő Istenek ünnepe című festményére asszociáltak a szervezők.

A világhírű kompozíció újragondolása azonban így is heves reakciókat váltott ki a vallásos és a szexuális szabadságot elutasító közösségek körében.