Gyászol a brit királyi család, meghalt II. Erzsébet egykori bizalmasa

2024.07.31. 16:52

A gyászhírről a The Times számolt be, amely szerint Lord Fellowes július 29-én halt meg (a halál okát nem közölték).

Robert Fellowes kilenc éven át (1990 és 1999 közt) dolgozott II. Erzsébet királynő jobbkezeként, abban az időszakban, amelyet sokan az uralkodása legmozgalmasabb részének tekintenek.

Többek közt mellette volt az „annus horribilisként” (vagyis szörnyű évként) emlegetett 1992-es évben, amikor II. Erzsébet három gyermeke is elvált párjától,

valamint akkor is, amikor Diána hercegné tragikus körülmények közt életét vesztette 1997-ben.

Az 1941-ben, Sandringhamben (ahol a királyi családnak ma is van birtoka) született Lord Robert Fellowes születésétől kezdve a királyi család közelségében nőtt fel, miután az apja, Sir William Fellowes VI. György király belső körének része volt. A gyermekágyánál még a későbbi királynővé váló Erzsébet is jelen volt, aki egyszer azt mondta róla: 

Robert az egyetlen magántitkárom, akit a karjaimban tartottam.

Bonyolult sógori viszony

Robert Fellowes 1978-ban házasodott be a Spencer családba: felesége a későbbi Diána hercegné nővére, Jane Spencer lett (az esküvőn Diána volt a koszorúslány).

Három gyermekük született: Laura, Alexander és Eleanor, akik közül a legidősebb Vilmos herceg és Katalin hercegné gyermekének, Saroltának a keresztanyja. 

a sógori viszonytól függetlenül Diána és Fellowes viszonya nem volt a legjobb.

Egy alkalommal például tévesen félrevezetett egy bizottságot, azt állítva, hogy Diánának semmi köze nem lehetett ahhoz a nagy visszhangot kiváltó könyvhöz, amely a hercegné és Károly trónörökös házasságáról készült kettejük magánéleti válsága idején (miközben a valóság az volt, hogy a hercegné valóban közreműködött a könyv létrejöttében, és az utóbb ki is derült). A fiaskó miatt be is nyújtotta a lemondását később, ezt azonban II. Erzsébet nem fogadta el. 

Diánának sem volt hízelgő véleménye Lord Fellowes-ról, mások mellett őt is a palotán belüli hírhedt „szürke öltönyös emberek” egyikeként emlegette. Sőt, hamisan azzal is megvádolta, hogy ellene hergelte a sajtót, vagy hogy részt vett a telefonhívásainak megfigyelésében is.

Felvetődött a kérdés, hogy Harry herceg hazatér-e a temetésre 

A brit sajtó egyébiránt nemcsak Erzsébet bizalmasaként és Diana sógornőjeként, hanem Vilmos herceg és Harry herceg „nagybátyjaként” is emlegeti Lord Robert Fellowes-t a halálhírről szóló beszámolókban (miután az angol nyelvben a szó nemcsak a vér szerinti rokonokra terjed ki – ez esetben Diana nővérére, Jane Fellowes-ra –, hanem az ő házastársukra is, vagyis tágan értelmezik a kifejezést).

Ezzel együtt Robert Fellowes nem volt vér szerinti rokona a hercegeknek, 

és nem tudni arról, hogy igazán közeli, bensőséges viszonya lett volna bármelyikükkel is.

Ez sokkal inkább igaz Diána nővérére, akinek tényleg voltak erre utaló gesztusai az utóbbi években, évtizedekben. 

Mégis felvetődött a kérdés, hogy Harry herceg hazatér-e a szigetekre a temetés miatt az Egyesült Államokból. A The Daily Beast szerint a herceg képviselői egyelőre nem tudtak válaszolni erre a kérdésre (ami persze nem meglepő annak fényében, hogy a temetés időpontjáról sincs még hír).