Egy egész országban hiánycikké vált az uborka a kanadai tiktoker miatt

GettyImages-1386024845
2024.08.31. 18:19
Népszerű TikTok-trend miatt alakult ki súlyos uborkahiány Izlandon, miután a lakosság tömegesen kezdte felvásárolni a zöldséget. A virális videók hatására az uborka iránti kereslet hirtelen megnőtt, ami az ellátási láncokat túlterhelte. Persze ez önmagában is komoly probléma, azonban a szakértők figyelmeztetnek arra is, hogy a túlzott uborkafogyasztás emésztési és veseproblémákat, illetve egyéb egészségügyi kockázatokat is okozhat.

Amióta a közösségi média az életünk szerves része, azóta szinte nem telik el úgy hónap, hogy ne jönne velünk szembe olyan tartalom vagy kihívás, amelynek kipróbálása vagy reprodukálása bizony komoly veszélyeket rejthet magában. A platformokon egyre népszerűbb receptes és főzős videók eddig csak ritkán tartoztak ezek közé, azonban bizonyos trendek – például a mukbang tartalmak – is ebbe az irányba tolták el ezt az egyébként meglehetősen ártalmatlannak tartott kategóriát is. 

A következőkben taglalt tartalmak ugyan közvetlenül nem tartoznak a káros kategóriába, ám mégis meglehetősen komoly problémát okozott uborkasalátáival a TikTok egyik újabban felkapott tartalomgyártója, a Cucumber Guy. 

Az utóbbi hetekben ugyanis szokatlan uborkahiány alakult ki Izlandon, miután egy TikTok-trend hatására a lakosság tömegesen kezdte felvásárolni a zöldséget – mindez tökéletesen rávilágít arra, hogyan képesek a közösségi média trendjei világszerte hatást gyakorolni a fogyasztói szokásokra és az élelmiszer-ellátásra. Azonban a hirtelen megnövekedett uborkafogyasztás nemcsak az ellátási láncokat terheli, hanem egészségügyi kockázatokkal is járhat. De milyen tartalmat kell ahhoz gyártani, hogy egy egész ország uborkalázban égjen? 

Az uborkás srác, aki miatt Izlandon már nincs mit enni a rántott hús mellé

Minden egy kanadai influencer, Logan Moffitt videójával kezdődött, akit gyakran Cucumber Guyként is emlegetnek a TikTokon. Elsőre persze senki sem érti, hogy mégis hogyan lehet ezzel befutni, hiszen videóiban Moffitt csupán azt mutatja be, hogyan készít egyszerű uborkasalátákat, amelyeket többnyire kimért szeletelést követően egy műanyag dobozban ráz össze, majd fogyaszt el. A sikere mégis elképesztő, több mint 6 millió követővel rendelkezik a platformon, és a legtöbb videóját átlagosan 26 millióan nézték meg eddig.

@logagm

My fav cucumber recipe for real🐟🥒

♬ original sound - Logan

Ezek a receptek világszerte hatalmas népszerűségre tettek szert, egyes videók több mint 15 millió megtekintést értek el, így sokan kezdték el követni és lemásolni Moffitt salátáit. Mindez a közösségi médiában persze nem újdonság, az azonban korántsem elterjedt gyakorlat, hogy a trend miatt egy egész ország mezőgazdasága kerül bajba.

Az új őrület ugyanis Izlandon kifejezetten komoly problémát okozott, miután a lakosok tömegesen kezdték el felvásárolni az uborkát. Az országban mintegy 394 ezer ember él, és a helyi gazdák évente körülbelül hatmillió uborkát termesztenek. Azonban

a hirtelen megnövekedett kereslet miatt a szupermarketek polcai hamar kiürültek, és a termelők sem tudnak lépést tartani a fogyasztói igényekkel.

Az izlandi értékesítési társaság, a Horticulturists' Sales Company elismerte, hogy jelenleg nem képesek kielégíteni a keresletet, de remélik, hogy egy-két héten belül helyreáll a kínálat. Magyarországon pedig vélhetően abban bíznak sokan, hogy a rántott hús mellé továbbra is elfogyaszthatnak némi tejfölös uborkasalátát... 

Hiába elmaradhatatlan azonban sok étel mellől a zöldség, és övezi hatalmas figyelem a tartalomgyártónak köszönhetően, korántsem biztos, hogy jó példa lenne egész uborkákat megenni minden áldott nap – hívja fel a figyelmet a Daily Mail cikke. 

A vesénk és az emésztésünk is mehet az aprítóba az uborka miatt

Bár az uborka egészséges és tápláló zöldség, a szakértők figyelmeztetnek arra, hogy túlzott fogyasztása kellemetlen és potenciálisan káros egészségügyi hatásokkal járhat. Az uborka magas víz- és rosttartalma következtében, ha nagy mennyiségben fogyasztják, emésztési zavarokat okozhat. A dietetikusok szerint a rostok serkentik a bélmozgást, ami egyes embereknél, különösen

azoknál, akik nincsenek hozzászokva a magas rosttartalmú étrendhez, puffadást, gázképződést, hasmenést vagy veseproblémákat is okozhat.

Az uborka emellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például K-vitaminban, C-vitaminban, káliumban, magnéziumban és mangánban. Ugyanakkor a túlzott vitamin- és ásványianyag-bevitel is problémát jelenthet.

A kutatások szerint a túl sok K-vitamin befolyásolhatja a véralvadást, míg a túlzott káliumbevitel hiperkalémiát, vagyis magas vérkáliumszintet eredményezhet. Ez utóbbi esetén izomgyengeség, zsibbadás, hányinger, valamint súlyosabb esetekben szívritmuszavarok is előfordulhatnak. Bár nehéz lenne kizárólag uborkából elérni a káros mértékű vitamin- vagy ásványianyag-szintet, a szakértők óvatosságra intenek, különösen azokat, akik vérhígító gyógyszereket szednek, mivel a K-vitamin nagy mennyiségű bevitele befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát is.

Nem az izlandi uborkaláz az egyetlen őrület

Az izlandi uborkahiány emlékeztet minket arra, hogy a közösségi média trendjei milyen gyorsan és széleskörűen tudnak hatást gyakorolni a fogyasztói piacokra. Ez nem az első eset, amikor egy virális recept vagy étkezési szokás ilyen következményekkel járt: 2021-ben egy TikTokon népszerűvé vált feta sajtos tésztarecept miatt a görög sajtféleségből is hiány alakult ki több országban.

@thehungerdiaries Tried the viral #fetapasta by @feelgoodfoodie + it was 🤌🏻 #easyrecipe #bakedfeta #bakedfetapasta #foodtiktok #foodie #foryou #fyp #feta #pasta ♬ original sound - The Hunger Diaries

A helyi termelők és szupermarketek most arra törekednek, hogy visszaállítsák az uborkaellátást, de a jelenség rávilágít arra is, hogy a fogyasztóknak fontos lenne a mértékletesség és a változatos étrend fenntartása. Az uborka, bár egészséges, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, sokféle gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendet.

A közösségi média által generált hirtelen népszerűségi hullámok tehát nemcsak a fogyasztói szokásokat befolyásolják, hanem kihívás elé állítják az élelmiszer-ellátási láncokat és az egészségügyi szakembereket is, akiknek gyorsan kell reagálniuk az ilyen jellegű változásokra – hiszen, mint látjuk, egy egészségesnek tűnő recept is komoly károkat okozhat. 

(Borítókép: japatino / Moment FR / Getty Images Hungary)