Könnyekben úszik Nápoly, már nem az olaszoké a legjobb pizzéria
További FOMO cikkek
- Lisa Marie Presley két hónapig otthon tartotta fia holttestét
- Tízezrével ölik le a marhákat, és senki nem tudja, ki a felelős
- Annyira túlfűtött lett az erotikus jelenet, hogy a színészeket senki sem tudta leállítani
- Új hírek érkeztek Sallai Nóra állapotáról
- Mindenki kedvenc színésznője, akin sosem csámcsog a sajtó
Ha pizzáról van szó, akkor az isteni feltétek mellett az első, ami az ember eszébe jut, általában Olaszország, annak hazája, így érthetően jöhetne azonnal az a feltételezés is, hogy a legjobb pizzakészítők és éttermek is Európa híres csizmáján találhatók. Ez a mítosz azonban részben már tavaly megdőlt, ugyanis egy londoni étterem pizzaszakácsa lett a világelső. 2023-ban azonban még egy állandó megmaradt a pizzauniverzum egyenletében: az, hogy a világ legjobb pizzériája Nápolyban található.
Idén viszont már a délolasz város büszke lakói is foghatják a fejüket, ugyanis immáron nem náluk található a number one. Sőt, nem is Olaszországban.
A Nagy Almában legalább olyan büszkék a pizzára, mint Nápolyban
Ahogyan a nápolyiak, úgy a bevándorló olaszokból nem szűkölködő New York lakói is mindig rendkívül büszkék voltak pizzájukra, amelynél szerintünk sehol sincs jobb a világon. Most azonban van egy újabb érvük is, amely alátámasztja ezt az állítást: a 2024-es 50 Top Pizza Awards listáján egy Lower East Side-i pizzéria került az élre, megerősítve a város hírnevét a pizzakészítés terén.
Az Una Pizza Napoletana, amelyet Anthony Mangieri nyitott meg 2022 márciusában, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszinten is a legjobb lett. Ez különösen figyelemre méltó, hiszen a versenyben ott voltak olyan híres olasz pizzériák is, amelyek hosszú évek óta a nápolyi pizzakészítés hagyományait ápolják.
Inspiráló, hogy 30 évnyi munka után is elismerést kapok, különösen Nápolyban, ahol a pizza született
– nyilatkozta Mangieri a CNN-nek. És hogy miért pont az Una Pizza Napoletana a legjobb?
Az 50 Top Pizza Awards hivatalos indoklása szerint az Una Pizza Napoletana a hagyományos pizzafeltéteket helyezi előtérbe, magas minőségű alapanyagokkal, ami a siker alapja egy jó pizzánál. Az étterem ráadásul olyan klasszikus pizzákat tűzött az étlapjára, mint a Marinara, a Margherita vagy a Cosacca. Az étterem vezetője, Anthony Mangieri New Jersey-ben nőtt fel, és már fiatalon „pizzamániássá” vált.
Édesanyja gyakran vitte el a híres pizzériákhoz New Jersey-ben, New Yorkban és Connecticutban, hogy megtalálják a tökéletes pizzát. Ma Mangieri a természetes kelesztésű, fatüzelésű pizzákra specializálódott, amelyek olyan prémium-összetevőkből készülnek, mint a legjobb San Marzano paradicsom, Amalfi-vadoregánó, bivalymozzarella és szicíliai tengeri só.
Hiába az extra feltét, mégis a tészta az úr
Persze Mangieri szerint a jó pizza kulcsa ennek ellenére a tészta:
Az első lépés a jó pizza elkészítéséhez a tészta. Nem egy konkrét recept a titok, hanem a tészta hidratáltsága és az, hogy megértsük, hogyan kell dolgozni vele, figyelembe véve az összes változót.
Az Una Pizza Napoletanánál a tészta természetesen kelesztett, magas hidratáltságú, sosem hűtik le, és különböző olasz lisztek keverékéből készül, Mangieri pedig minden nap frissen készíti el. Az étterem a „slow food” mozgalom híveinek is vonzó lehet, hiszen egyszerre csak három pizzát sütnek a fatüzelésű kemencében.
A jelenlegi helyszín, amely a 175 Orchard Streeten található, már a hatodik, és 2022 márciusa óta működik. Azoknak, akik inkább az édességeket részesítik előnyben, a 50 Top Pizza Awards az Una házi készítésű fagylaltját és szezonális sorbetjét is kiemelte.
Mangieri számára a díjak fontosak, de nem ezek jelentik a fő motivációt.
Az elismerés természetesen megtisztelő, de nem ezért kezdtem el és nem ezért készítem még mindig minden nap a tésztagolyókat. Ez a mindennapi szeretet és figyelem mozgat minket, és arra ösztönöz, hogy soha ne vegyünk semmit természetesnek
– emelte ki.
Nápoly szomorkodhat, de Olaszország így is kenyérre keni az Egyesült Államokat
Hiába azonban a New York-i öröm, a pizza hazája mégiscsak Olaszország, amely ehhez mérten továbbra is uralja a listát. Nem is kis mértékben, hiszen összesen 41 olasz étterem került be a 100-as listába, míg az Egyesült Államok csupán 15 helyet birtokol.
Sovány vigasz lehet a délolasz pizzakészítőknek, hogy Nápoly önmagában is jobb eredményt ért el New Yorknál, mivel öt pizzériája is szerepelt a listán, köztük a tavalyi győztes Diego Vigtaliano Pizzeria, amely ezúttal a második helyen végzett, holtversenyben a casertai I Masanielli di Francesco Martucci pizzériával.
Az idei díjakat már kiváltképp a globális jelenlét jellemezte, hiszen olyan országok is képviseltették magukat, amelyek nem hagyományos pizzanagyhatalmak, mint például Dél-Korea, Bolívia és India. Ez jól mutatja, hogy a pizza kultúrája világszerte népszerű és változatos, a jó pizza pedig korántsem egy-egy listától függ, a fenti összevetés azonban a szakmában meglehetősen mérvadó.
Az 50 Top Pizza Award ugyanis az egyik legelismertebb globális pizzaverseny, amelyet 2017-ben indítottak útjára Olaszországban. A díj célja, hogy bemutassa a világ legjobb pizzériáit, a hagyományos olasz pizzakészítéstől kezdve a modern kísérletezésekig. A rangsor összeállításakor szakértők és ételkritikusok látogatnak el a pizzériákba és értékelik azokat különböző szempontok szerint, például az alapanyagok minősége, a pizzatészta elkészítése, a feltétek harmóniája és a vendéglátás színvonala alapján. Az „50” elnevezés ellenére a díj listáján évente több mint száz pizzéria szerepel, amelyek a világ különböző pontjairól versengenek a helyekért. A díjat az teszi különlegessé, hogy a globális elismerés mellett helyi pizzakultúrákat is felkarol, így az olasz pizzamesterek mellett más nemzetek kiválóságait is díjazza.
Az 50 Top Pizza Awards által elismert legjobb pizzériák
- Una Pizza Napoletana (New York, USA)
- Diego Vitagliano Pizzeria (Nápoly, Olaszország); holtversenyben az I Masanielli di Francesco Martucci pizzériával (Caserta, Olaszország)
- The Pizza Bar on 38th (Tokió, Japán)
- Confine (Milánó, Olaszország)
- Napoli on the Road (London, Anglia)
- Tony's Pizza Napoletana (San Francisco, USA)
- I Tigli (San Bonifacio, Olaszország)
- Sartoria Panatieri (Barcelona, Spanyolország)
- 50 Kalò (Nápoly, Olaszország)
- Seu Pizza Illuminati (Róma, Olaszország)
New York tehát immáron nemcsak a hot dogok, hanem a pizzák királyaként tündököl, de az olasz uralom mellett a világ minden tájáról érkező pizzaművészek is egyre inkább jelentős szereplővé válnak a nemzetközi színtéren – így kár lenne kihagyni a helyi legjobbakat, bárhová is visz az utunk.
(Borítókép: Nápolyi margherita pizza. Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary)