Megnyitott a három Michelin-csillagot szerző spanyol séf új, budapesti étterme
További FOMO cikkek
- Ha Kunkli Tivadar 60 évesen győz, bekerülhet a boksz történelemkönyvébe
- Letartóztatta az FBI a 2,3 milliárd forintot összecsaló ál-Habsburgot
- Ezekből a jelekből ismerheti fel, hogy társfüggőségben él
- Egyre súlyosbodik a botrány P. Diddy körül, és ez még csak a jéghegy csúcsa
- A legmagasabb polgári kitüntetésével díjazta Tom Cruise-t az amerikai haditengerészet
A Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Grouphoz tartozó épületkomplexum vendéglátóegységeiről korábban már írtunk, maga a világhírű séf, Dani García adott róla lapunknak exkluzív interjút, hogy miért éppen a magyar fővárosban nyitotta májusban a legújabb Alelít, és miért érkezik majd a BiBóval. Jelen beszámolónkban így csupán a Grupo Dani García legmagasabbra pozicionált brandjének új magyar egységét, a BiBo Budapest kialakítását és konyháját vesszük górcső alá.
A 2014-ben indított BiBo abban különbözik az andalúz séf többi étteremmárkájától, hogy talán itt engedi leginkább szabadjára önmagát és a csapatát is. Az étlapon kozmopolita, nemzetközi fogások, egyik egység sem tükörfordítása a másiknak, a láncolaton belül külön entitásokként vannak kezelve. A brand célja, hogy egy lezserebb koncepción keresztül többek számára tegye elérhetővé a fine dining életérzés kifinomultságát. A séf itt olyan fogásokat és kultúrákat párosít össze, amelyek utazásai során levették a lábáról, így saját bevallása szerint ő is szívesen fogyasztja ezeket az újraértelmezett, mégis nagyon szerethető kreációkat.
Így néz ki, amikor egy séf álmodik
Az egykori MAHART-székház Apáczai Csere János utca felőli oldalában diszkréten bújik meg a bejárat, az ezüst logó azonban mutatja, jó helyen járunk. Már a fogadóhelyiség és a lift is érzékelteti azokat a vizuális izgalmakat, amelyek az épület hetedik emeletén várják az embert. A tükörborítás felülreprezentáltsága előrevetíti azt az álomszerű hangulatot, amely az étterem minden részletéből sugárzik.
Megfejteni ezt nem egyszerű, de nem is cél: a cég összes nyitásáért felelős belsőépítészeti iroda Dani García egy álmába enged itt most bepillantást kárpitos bútorok, burkolatok és meghökkentő dekorációs elemek formájában, a vendég dolga pedig egyszerűen csak annyi, hogy élvezze ezt.
A virágok karakteresen megjelennek, kezdve a vendégtérbe vezető folyosó terrazzopadlójával, amelyen a mozaikok elvetett magoknak hatnak – ezek egy teremmel odébb már szirmot is bontottak. A virágmintás bárpultnak jó ellenpontja vertikálisan az átlátszó gömbökben vagy csak önmagukban a mennyezetről lógó virágok, a virágformájú függőlámpák, netán a meleg időben kétségkívül roppant népszerűségre szert tévő tetőterasz virágos látványeleme. (Már ha nem lenne elégséges a csodás dunai panoráma fókuszban a várnegyeddel és a Gellért-heggyel.)
Az enteriőrökön alapvetően két szín vonul végig: az antracitszürke és a korall. Amellett, hogy jól passzolnak egymáshoz, van egy pluszhivatásuk is: a nappalt és az éjszakát jelenítik meg. Ez a gondolatiság tetten érhető a színátmenetes függönyökön és a csiszolt tükörfelületeken, valamint a terrazzoburkolatra reflektáló szőnyegeken úgyszintén, és a privát étkező hatalmas Hold-plasztikáján is.
Semmi sem az, mint aminek látszik
A BiBo éttermekre általánosságban jellemző fogások mellett az egyes egységek menüjét mindig nagyban formálják Dani García utazásélményei és az általa kóstolt új ízek és ételek. Nincs ez másként idehaza sem, így kerülhetett az étlapra a „Kolbász Brioche” chipotle paprikával és fürjtojással, a füstölt lazacos lángos, a burratával és bazsalikommal tálalt paradicsomos, mangalicahúsos gombóc, a gulyásos krokett, a Patricius Tokaji Aszú-krémmel készült „Spicces galuska” vagy a mandulakrémes, narancsos fehércsokoládés „Budapest moon” nevű desszert.
Az előételek közül kiemelnénk a „Kacsamáj, aki cseresznye akart lenni” fantázianevűt, merthogy a vajban megfuttatott kalácsra kenhető paté valóban cseresznye formában érkezik – hozzá pedig meggylekvárt párosítanak. Szintén említésre méltó a levédett „Ököruszály Brioche”, itt nehéz eldönteni, hogy a tészta vagy a hús az omlósabb. A „BiBo Mesterhármas” névre keresztelt fogásban háromféle hús található, amelyekhez más-más szószt, a szarvashoz sherrys, a mangalicához mustáros, a borjúhoz zöldborsos mártást körítettek.
Nekünk toronymagasan a kedvencünk a választott főételünk volt: a híres Wellington-bélszínt értelmezték azzal újra, hogy a champagne-szósszal tálalt levelestészta-bunda nem marhahúst, hanem nyelvhalat rejt, amelynek a spenót- és a gombaköpeny fokozza tovább az ízét. Desszertek közül mi „A Végzet Nutellája” nevűt kóstoltuk, a fagylaltnak nagyon jót tett a karamellizált popcorn.
Azon szerencsések közé tartoztunk, akik ismét elcsíphették az étteremben az immár ötödjére Budapestre látogató Dani Garcíát, aki ezt nyilatkozta legújabb étterme nyitásáról: „Budapest egy gyönyörű város, akik itt élnek, igazán szerencsések. Szeretek ide visszajönni. A BiBo egy játékos verziója a vivo szónak, ami spanyolul annyit tesz, hogy »igazán élni«. Minden BiBo étterem egyedi, de Budapesten a tér eleganciája és a látványos panoráma teszi világszinten különlegessé.”
A szerző luxusszakértő, az Inda Press gondozásában megjelent Stílusgourmand című könyvet ide kattintva rendelheti meg: