10x10 centis kanárisárga jel a szív fölött

Tíz. Ennyi a sárga csillagot viselőkről készült fotók száma a Fortepanon. Még kevesebbet ismerünk név szerint közülük. Olyat, aki maga mesélheti el történetét, egyetlen egyet. Ő Szilárd Vera. Nemcsak a Fortepanon kevés a holokauszt-témájú kép. A legtöbbet, köztük a Szilárd család eredeti fotóit őrző Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárának holokauszt-gyűjteménye nagyjából ezerháromszáz fényképből áll – ami viszonylag kevésnek tűnik a magyarországi holokauszt történelmi traumájához mérten. A kevés elkészített fotóból még kevesebb maradt fenn, leginkább Budapesten készült csillagos igazolványképek.

A zsidó munkaszolgálatosok az első években fotózhattak, de Ukrajnában már le kellett adni a gépet. Ugyanígy nem volt már fényképezőgépe és lehetősége az 1944 tavaszán, nyarán gettóba zárt és deportált vidéki zsidóságnak sem. Nincsen egyetlen kép a budapesti gettóról sem. A csendőrök, rendőrök, nyilasok, végrehajtók a háború után nem őrizték meg emlékfotóikat, ha egyáltalán készítettek ilyeneket. Megsemmisítették a magyar haditudósítók által készített felvételek negatívjait is.

A nyolcvanas évekre viszonylag sok fotó került a gyűjteménybe, de azok, akik azonosíthatták volna a rajtuk szereplőket, meghaltak. Így nemcsak fotók,  hanem információk is elvesztek a pártállami évtizedek holokausztot elhallgató politikája miatt.

A most közölt öt régi fotó a hátoldalára írtak szerint 1944. június 5-én készült. Ekkor már két hónapja kötelező a sárga csillag viselése. A képeken szereplő kislány, a tizenharmadik születésnapját a német megszállás másnapján ünneplő Szilárd Vera ma 87 éves. Ő mesélt nekünk.

Köszönet Jalsovszky Katalinnak, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára ma már nyugdíjas főmuzeológusának, aki mai is intenzíven foglalkozik a holokauszt gyűjtemény gyarapításával, feldolgozásával és közzétételével. A gyűjtemény ugyan digitálisan már jórészt feldolgozott és kutatható, ám főleg csak a helyszínen. A cél egy közös, egységes, pontos adatokat tartalmazó, online kutatható digitális képi adatbázis a magyarországi archívumok holokauszt-fotográfiáiból.

A magyarországi holokauszt-fotók archiválásának és publikálásának problémáiról itt és itt olvashat többet. Ritkán látott fotók itt .