Fölkoncoltatik, aki a SAS-behívót megtagadja

fortepan 153353
A bognármester Miklós Lajos Kőbányán, édesapja kocsigyártó üzemében dolgozott, amikor kitört a második világháború. A férfi az ukrán frontra került, megjárta a Don-kanyart, és ahol csak katonatársaival együtt elvonult, ott fotózott: bajtársait, mindennapi pillanatokat, és ha épp eltávja volt, a családját. Négyszer hívták be rövidebb-hosszabb időre, az utolsóból négy éves szovjet fogság lett. Visszatérte után már alig nyúlt a fényképezőgéphez.

A Fortepanon nemrég felbukkant hagyatékából egy családemberből lett katona életét és környezetét ismerhetjük meg, amit remek kézügyességgel és hihetetlen arányérzékkel örökített meg. Néhány képen a fotós lánya is rajta van. Bíró Istvánné Márta ma 80 éves, vele beszélgettünk.

Bíró Istvánné Márta ma 80 éves, és egy fővárosi idősotthonban él, szép környezetben. Ápolónői képzést végzett, majd el is helyezkedett a szakmában. Huszonöt évig dolgozott az azóta már bezárt Lipótmezőn, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, ebből tíz évet főnővérként, nyugdíj után pedig beosztott szakápolóként. A Vaspálya utcából egyenesen Nagykovácsira került, ott is élt negyven évig ugyanabban a házban. A Miklós család mára szétszéledt a világban, de időről időre elmennek Agárdra megnézni a nyaralóból maradt kovácsoltvas kaput, hogy ott felidézzék a régmúlt időket.

Az anyag a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közreműködésével került a Fortepanra.