Mindegyik krematórium teljes gőzzel működött

a.268 1-2
Lili Jacob Meier egyike volt azoknak a magyaroknak, akiket 1945. április 11-én az amerikai csapatok felszabadítottak a buchenwaldi koncentrációs tábor megszállásakor. A kárpátaljai fiatal lány indulás előtt meleg ruhákat keresett, ekkor talált rá az SS-őrök elhagyott szállásán egy fotóalbumra. Benne az első kép szülőhelyének rabbijáról készült Auschwitz-Birkenauban. A további mintegy kétszáz fotó a deportált magyar zsidóság halálmenetét örökíti meg: a transzportok érkezését a tábor rámpáira, a válogatást, hogy ki élhet és ki nem, a munkaképesek csoportba állítását, és a gázkamrák előtt mit sem sejtve várakozó halálraítélteket. A megsemmisítés folyamatának képeit feltehetően az SS két embere, Ernst Hoffmann és Bernhard Walter készítette 1944 májusában. Ez a legnagyobb összefüggő képanyag, ami Auschwitzból fennmaradt. A tábort ma hetvennégy éve szabadították fel a szovjet csapatok, január 27-e ennek emlékére a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja.

A Fortepan a legnagyobb, szabadon használható, magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.

Az SS 1944 decemberében elkezdte kiüríteni az auschwitzi koncentrációs tábort, ekkor vitték át a tizennyolc éves Lili Jacobot is Buchenwaldba, súlyos betegen. Anyja, apja, öt fiútestvére, nagyszülei, nagynénje, öt unokatestvére meghalt Auschwitzban. Peter Moses-Kraus írja, hogy a nő által talált album borítója valószínűleg nem a képekhez készült: előbbi jóval régebbi, mint a fényképek. Ajánlójában ez állt: „Emlékül a Te Kedves és Felejthetetlen és Örökké hű Heinzedtől”. Az auschwitzi fotókat tehát feltehetően egy talált vagy egy fogolytól elvett albumba ragasztották bele. 1980 augusztusában, akkor már Lili Jacob Meierként az Auschwitz-albumot a jeruzsálemi holokauszt emlékközpontnak, a Jad Vasemnek adta. A táborban készült többi képet a Fortepanon nézheti meg.