Újabb kínai leminősítés az USA-nak

2011.08.03. 00:44 Módosítva: 2011.08.03. 06:43
Két hitelminősítő is véleményt mondott magyar idő szerint keddről szerdára virradó éjjel az amerikai adósságról. A két vélemény jócskán eltér egymástól. A Moody's megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" kormánykötvény-besorolását, negatív kilátást adva az osztályzatra. A kínai Dagongnál viszont már csak A-kategóriás az amerikai adósság.

A Moody's döntése a negatív kilátásról lényegében javítást jelent, a nemzetközi hitelminősítő ugyanis július közepe óta a leminősítést valószínűsítő megfigyelés alatt tartotta az amerikai adósosztályzatokat. A hitelminősítői gyakorlatban a leminősítési megfigyelés a negatív kilátásnál sokkal erőteljesebb utalás a várható – és jóval rövidebb időn belüli – osztályzatrontásra.

A Moody's a szerda hajnali megerősítéshez fűzött indoklásában azonban kiemelte, hogy az amerikai adósságplafon emeléséről született kongresszusi egyezség nyomán "gyakorlatilag elmúlt" az Egyesült Államok törlesztési hátralékba kerülésének kockázata.

A Moody's néhány órán belül a második nagy nemzetközi hitelminősítő, amelyik gyakorlatilag levette a napirendről az Egyesült Államok adósosztályzatának rövid időn belüli visszaminősítését.

Nem sokkal korábban a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő közölte Londonban, az adósságlimit-emelés hosszadalmas vitáját lezáró szenátusi voksolás utáni kommentárjában, hogy a kedden megszületett egyezség "fontos első lépése, de nem a vége" annak a folyamatnak, amelynek révén hiteles terv születhet az Egyesült Államok adósosztályzatának megőrzését biztosító államháztartási deficitcsökkentésre.

Jóllehet a Fitch Ratings hivatalosan nem erősítette meg az ő módszertanában "AAA"-val jelölt elit amerikai adósosztályzatot, viszont előzőleg nem is vette negatív megfigyelés alá ezt a besorolást, kedd esti londoni elemzésében közölte: véleménye szerint az Egyesült Államok "AAA" státusát alátámasztó gazdasági és pénzügyi alapok továbbra is erőteljesek.

A cég mindazonáltal alig burkolt leminősítési figyelmeztetést is elhelyezett elemzésében, kiemelve: számításai szerint a jelenlegi folyamatok alapján az amerikai államadósság 2012 végére eléri a GDP-érték 100 százalékát, és középtávon tovább növekszik, márpedig ez a profil "nem összeegyeztethető" az amerikai "AAA" adósosztályzat megőrzésével. A Fitch szerint ezért "életfontosságú" egy hiteles, középtávú deficitcsökkentő terv életbe léptetése.

A Dagong Global Credit Rating viszont ennél is továbbment: egy nappal azután rontotta az amerikai adósosztályzatot, hogy a washingtoni törvényhozás döntött az adósságplafon 900 milliárd dolláros megemeléséről, és elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig; a lépéssel gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság.

A kínai hitelminősítő közleményében azonban hangsúlyozta, az adósságplafon emelése nem változtat azon, hogy az Egyesült Államok államadóssága gyorsabb ütemben nő, mint az amerikai gazdaság és az adóbevételek, ami ahhoz fog vezetni, hogy csökken Washington hiteltörlesztési képessége.

A Dagong Global arra is kitért, hogy az adósosztályzat rontása az amerikai politikai pártok adósságügyben vívott harcának az eredménye, a csatározás pedig rávilágít arra, hogy az amerikai kormány képtelen maradéktalanul megoldani az adósságproblémát. Kína az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője, április végén 1,15 billió dollár értékű amerikai állampapír volt az ázsiai ország birtokában.

A Dagong Global Credit Rating viszonylag új szereplő a nemzetközi hitelminősítő szakmában. Kínai vállalatok hitelminősítésével 1994 óta foglalkozik, de akkor került nemzetközi reflektorfénybe, amikor 2010 júliusában Kína "AA-plusz" besorolása alá, "AA"-ra rontotta az Egyesült Államok adósi minősítését, ami jóval alatta volt a három nagy nemzetközi minősítő osztályzatának is. Novemberben, a Fed mennyiségi enyhítést fokozó döntését követően pedig még tovább rontotta az osztályzatot, az eddigi "A pluszra".