2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország 2
Albánia 1

Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • A budapesti tőzsde legnagyobb papírjai (OTP, MTelekom, Richter, Mol és a 10 százalékos mínuszig hulló Egis) ma éves mélypontjukra zuhantak, ami valójában nagyjából kétéves, sőt, az MTelekomnál történelmi mélypontnak felel meg.

    • A tőzsdepánik egyelőre nem terjedt át a devizapiacokra: bár a BUX esésének kezdetén volt egy átmeneti forintgyengülés, jelenleg 276,6 körül van az euró és 263,5-264 között a frank.

    •  
    • Július során még jól tartotta magát az MTelekom árfolyama, azonban mostanra elfogyott a lendület. Sőt, csütörtök délután új történelmi mélypontra süllyedt a papír 469 forinton, írja a Portfolio.hu.

    • Néhány perc alatt 266 forint közelébe drágult a svájci frank 264 forint környékéről, az euró ára 277 forintra nőtt.

    • Percek alatt 2,5 százalékos mínuszba, 16 900 pont alá esett a budapesti részvényindex, ez több mint 1000 pontos esés a napi csúcshoz képest. Az OTP ára szintén rövid idő alatt 3900 forint alá zuhant, nagyjából 1 százalékos mínuszban van – napközben 4200 fölött is járt –, az MTelekom és a Richter 4 százalékoshoz közelítő mínuszban van.

    • Rövid stagnálás után hirtelen az összes vezető európai tőzsde zuhanásba kezdett, mostanra mindegyik mínuszban jár. A londoni FTSE 0,08, a német Dax 0,59, a francia Cac 40 pedig 1,63 százalékkal csökkent a tegnapi záróértéke alá.

    • Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter ma felvázolta a kormány terveit a bürokratikus költségek csökkentésére, a jóléti állam reformjára és a befektetési számlák adójának megemelésére a jelenlegi 12,5 százalékról 20 százalékra. Elmondása szerint az Európai Központi Bank múlt héten egy levélben küldte el az iránymutatásait az ország költségvetésének rendbetételéhez, még mielőtt belekezdett volna az olasz és spanyol kötvények vásárlásába.
      (The Telegraph)

    • Három-, öt- és tízéves futamidejű államkötvényeket értékesített csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 14/D jelű 3 éves kötvényből 22,5 milliárd forintot értékesített az ÁKK az előzőnél 0,33 százalékponttal magasabb, 6,9 százalékos aukciós átlaghozammal. Ez 0,19 százalékponttal maradt el a 3 éves kötvény 7,09 százalékos szerdai másodpiaci referenciahozamától.

      A 17/A jelű 5 éves kötvényből szintén 22,5 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el az ÁKK. Az előzőnél 0,36 százalékponttal magasabb, 7,48 százalékos átlaghozam alakult ki, 11 bázisponttal az 5 éves kötvény 7,59 százalékos másodpiaci referencia hozama alatt. Az ÁKK a 22/A jelű 10 éves kötvényből 12 milliárd forintot értékesített, a 7,69 százalékos aukciós hozam 0,29 százalékponttal haladta meg az előző aukción kialakult hozamot, de 10 bázisponttal maradt el a 10 éves kötvény 7,79 százalékos szerdai másodpiaci referenciahozamtól. (MTI)

    • Dél felé közeledve esésnek indultak az európai tőzsdék, de az elmúlt órában a tegnapi záróérték közeléből vagy enyhe mínuszból visszapattantak, a londoni FTSE 0,74 szézalékos, a német Dax pedig 0,77 százalékos pluszban áll. Egyedul a párizsi Cac 40 van a negatív tartományban, 0,18 százalékos mínusszal.

    • Főleg az euróval szemben, ami már 276,33 forintot ér, ami nem sokkal magasabb a tegnapi záróértéknél, viszont jóval több, mint a reggeli órák árfolyama, amikor jellemzően 274 és 275 forint között járt az euró.

      A frankkal szemben nem ilyen látványos a gyengülés, jelenleg 263,12 forinton áll az árfolyam, miutén délelőtt 261 forint alatt is járt.

    • A BUX közben ismét erőre kapott, és újra százpontos pluszban van, az OTP ismét 4000 forint fölé drágult.

    • A vezető nyugat-európai piacok is elveszítették délre a délelőtt felhalmozott nyereségeiket, és mínuszba vagy nulla környékére kanyarodtak le.

    • Az EKB megemelte gazdasági szakértők prognózisán alapuló idei euróövezeti inflációs előrejelzését, derül ki az Európai Központi Bank csütörtökön közzétett havi rendszeres gazdasági jelentéséből. Az EKB által elemzők körében július 11. és 19. között végzett SPF (Survey of Professional Forecasters) felmérés átlagosan 2,6 százalékos inflációt jelez előre ez euróövezetre az idei évre, magasabbat a még májusban várt 2,5 százaléknál.

      A szakértők 2012-re 2,0 százalékos inflációt várnak 1,9 helyett, 2013-ra pedig szintén 1,9 százalékosat. A hosszabb távra, 2016-ig jelzett inflációs előrejelzés nem változott, 2,0 százalék. Az elemzők az inflációs előrejelzés megemelését az energia- és nyersanyagárak növekedésével és a közvetett adókkal indokolják. (MTI)

    • Folytatva a 11 óra körül kezdett gyengülését, dél körül mínuszba fordult a BUX: a részvényindex már nagyjából 700 ponttal van 17 961 pontos napi csúcsa alatt, és 17 275 ponton új napi minimumra gyengült. A Richter 4 százalék fölötti mínuszban, 31 600 forintnál jár, az OTP és a Mol 1 százalék körüli pluszban van.

    • Németország letétbe helyezte az egykori márka bankjegyeket, Szlovákia az eurócsatlakozás után briketett csinált a koronából és elégette a régi pénzeket – Jan Slota szerint pedig ez sajnálatos nagy hiba volt. A szélsőséges szlovák SNS vezére szerint 90 százalékra biztos, hogy az eurozóna fel fog bomlani, és az is lehet, hogy az Európai Unió is a végéhez közeleg, írja a parameter.sk.

    • A déli órákra nemcsak a tőzsdeindex, hanem a forint erősödése is leállt, a frank rövid idő alatt 264 forint fölé drágult 261 forint környékéről. Most inkább a forint kezdett gyengülni, a frank az euróval szemben 1,045 környékén van, az euró ára viszont 276 forint fölé ment, közelít a majdnem 277 forintos napi csúcshoz.

    •  
    • A délelőtti dinamikus emelkedés jelentős része elveszett a dél körüli órákra: a napközben 18 000 környékén is járó BUX-index 17 500 pont környékére esett vissza, az OTP ismét 4000 forint alatt van, bár még mindig 1 százalék fölötti pluszban.

    • Nemcsak a BUX van 500 pontos, 3 százalék körüli pluszban, szintén 3 százalék körüli mértékben erősödik a német DAX-index is. A londoni FTSE és a párizsi CAC részvényindexek 2,5 százalék körül erősödtek.

    • Nyitás után nem sokkal még 4000 forint alatt volt, azóta 4200 forint fölött is járt az OTP árfolyama, ez napon belül több mint 6 százalékos erősödés.

    • Piaci megfigyelések szerint az EKB olasz és spanyol államkötvényeket vásárol a másodpiacon. Egyes kereskedők "kis tételekről" mások "agresszív fellépésről" számoltak be. Az olasz 10 éves hozam 4 bázisponttal 5,068 százalékra, a spanyol 10 éves hozam 3,4 bázisponttal 5,004 százalékra csökkent. (MTI)

    • Tovább tart a forint és az euró erősödése, aminek együttes hatására a frank árfolyama 262 forint alá esett. A frank-euró árfolyam elérte 1,05-ös szintet, az euró forintban számolt árfolyama 275 alatt van.

    • Az előző negyedévhez képest nagyobb ütemben, éves szinten 8,4 százalékkal bővült az észt gazdaság a második negyedévben - közölte az észt statisztikai hivatal csütörtökön. Az első negyedévben még 8 százalékkal nőtt az észt GDP. Az előző negyedévhez képest 1,8 százalékkal növekedett a balti állam gazdasága a szezonális és naptári hatásoktól tisztított adatok alapján. Kedden a Standard & Poor's két fokozattal, "A"-ról "AA-"-ra javította Észtország adóskockázati besorolását.

    • A svájci frank ára 262-263 forint környékén van, és csak részben azért, mert az euróval szemben 1,046-ig gyengült a frank. Maga a forint is erősödik, az euró ára 276 forint alatt van.

    • Jelentős erősödéssel nyitottak csütörtökön az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek. A londoni FTSE-100 2,31 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 2,92 százalékos, míg a párizsi CAC-40 3,04 százalékos többlettel állt a kereskedés első perceiben. (MTI)

    • Az elmúlt két nap hatalmas esései után csekély pluszban nyitott a budapesti részvényindex: a BUX 17 555,58 ponton, 1 százalékos emelkedésben kezdte a napot, majd 17 700 pont fölé emelkedett. A vezető részvények pluszban vannak, az OTP visszaerősödött 4000 forint fölé.

    • Nincs ok a kabinet rendkívüli ülésének az összehívására - mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár a Népszabadságnak arról, hogy az elmúlt napok drámai frankerősödése nem indokol-e rendkívüli kormányzati lépéseket. "Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor kapcsolatban van Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, és más miniszterekkel is" - tette hozzá. Az államtitkár kijelentette: az elemzői vélemények szinte naponta változnak, másrészt a magyar kormánynak nincs olyan eszköz a kezében, amellyel például befolyásolni tudná a svájci frank erősödését.

    • Emelkedő indexek várhatók Nyugat-Európában a csütörtöki kereskedésben, ám az elmúlt napok volatilitása megmaradhat. Az IG Markets elemzői szerint a londoni FTSE-100 1,06 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 1,41 százalékos, míg a párizsi CAC-40 1,07 százalékos erősödéssel nyithat csütörtökön. Louis Cooper, a BGC Partners londoni elemzője szerint csütörtökön is fennmaradhat az ideges piaci hangulat. "A Fed bejelentését követő árfolyam-erősödésből hiányzott a meggyőződés és kevés nagyobb befektetési alap fogott bele a vásárlásba" - fogalmazott a szakember. (MTI)

    • Folyamatosan esik a frank árfolyama, most 263,8 forintot ér, miután reggel 267,29 forinton, hajnalban pedig még 269,88 forinton állt. Az euróval szemben is tovább erősödött a forint, most 274,44 forintot ér egy euró a reggeli 276,73 forint után.