2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország 2
Albánia 1

Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • cikkünk a témában:

      Elege lett Svájcank a frank erejéből

      A Svájci Nemzeti Bank (SNB) számos olyan intézkedést mérlegel, amely hozzájárulhat a frank erősödésének megállításához, és nem zárhatók ki az olyan lépések, amelyek közvetlenül befolyásolják a frank árfolyamát - mondta Thomas Jordan, az SNB monetáris tanácsának tagja a svájci napilap Tages Anzeigernek adott interjúban.

    • Csütörtök reggel 276,73 forinton jegyezték az eurót azt követően, hogy csütörtök hajnalban 277,18 forintra szökött a közös valuta árfolyama. Szerda kora este még 275,15 forinton jegyezték az eurót. A svájci frank 267,29 forint a hajnali 269,88 forint és az előző esti 265,27 forint után. Az amerikai dollárt 194,47 forinton jegyezték csütörtök reggel az éjfél utáni 195,91 forint, illetve a szerda esti 193,51 forint után.

      A forinthoz hasonló ívet futottak be a legfontosabb régiós devizák is. Az eurót 4,202 lengyel zlotyn jegyezték csütörtök kora reggel azt követően, hogy az előző esti 4,170 zlotyról hajnalra 4,225 zlotyra ugrott az árfolyam. Az euró cseh korona árfolyama 24,210 koronára süllyedt a hajnali 24,310 koronáról, ám magasabb az előző esti 24,160 koronánál.

    • Szerda este háromnegyed 11-kor többször 268 forint fölé kúszott a svájci frank árfolyama, ami már 1,4 százalékos erősödést jelent egy napon belül. A legmagasabb érték 268,95 forint volt, ami napi rekord.

    • A zarószakaszban megint pánik lett úrrá az amerikai parketten. A Nasdaq 4,1 százalékkal értékelődött le, az S&P 4,4 százalékkal, míg a Dow 4,6 százalékkal. A pánik tehát folytatódott, a heves napon belüli mozgások azt erősítik meg, hogy még mindig bizalmatlanok a befektetők, és menekülnek a kockázatos termékekből. (portfolio.hu)

    • Az  amerikai szövetségi költségvetésben 129,38 milliárd dolláros hiány keletkezett júliusban, ezzel a folyó költségvetési év első tíz hónapjának deficitje 1100 milliárd dollár volt. A halmozott hiány némileg kisebb az egy évvel korábbi 1169 milliárd dollárnál. Az amerikai költségvetés júliusban már 34. hónapja volt folyamatosan deficites, ilyen hosszan tartó hiányra még nem volt példa. A kormányzat azzal számol, hogy a költségvetési hiány eléri az 1650 milliárd dollárt a szeptember végével záródó költségvetési évben.

    • Két százalék körüli mínuszban álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a szerdai kereskedés leállítása előtt mintegy két órával, mivel a befektetők figyelme ismét a globális gazdaság lassulására és az európai adósságproblémára terelődött.

      Közép-európai idő szerint 20 óra körül a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 2,55 százalékkal csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,98 százalékkal 2.433,25 pontra gyengült. Az S&P 500-as mutató 2,18 százalékkal 1.146,96 pontra süllyedt.

      A Gary Goldberg Financial Services egyik szakértője szerint a befektetők most azt találgatják, hogy mi lesz az amerikai gazdasággal: csak lassul a növekedése, vagy ismét jön a recesszió. Amerika mellett a figyelem középpontjában továbbra is ott áll Európa, ahol a befektetőket az aggasztja, hogy Olaszország és Spanyolország lehet a következő, amely nem lesz képes fizetni adósságát.

    • A svájci jegybank (SNB) nem zár ki semmilyen lehetőséget a frank erősödésének megfékezésére a gazdaság védelmében - derül ki a bank igazgatótanácsának egyik tagja által a svájci Le Temps lapnak adott interjúból. Amint azt Jean-Pierre Danthine, az SNB igazgatótanácsának tagja a lap csütörtöki számában megjelenő interjúban elmondta, a jegybank kész további intézkedéseket tenni, de a rendelkezésére álló lehetőségek közül néhányat megvalósíthatóbbnak tekint a többinél.

      "Kivételesen bonyolult és nehéz helyzetről van szó" - fejtette ki Danthine. "Ebben a helyzetben csak azt mondhatom, hogy semmilyen lehetőséget nem zárhatunk ki. Minden lehetőséget megvizsgálunk és készek vagyunk cselekedni." A mostani helyzetben azonban "nem lenne bölcs dolog idő előtt felfedni a jegybank szándékait a pénzpiacok előtt" - tette hozzá. (MTI)

    • A brit The Telegraph tudósítása szerint a Fitch hitelminősítő úgy véli, Ciprusnak mentőcsomagra lehet szüksége, miután ma délután két fokozattal, BBB kategóriába minősítette le az ország államadósságát.

    • Az AP hírügynökség tudósítása szerint a Fitch is megerősítette, hogy nem tervezi lerontani Franciaország AAA besorolását. A nap folyamán lázban tartotta a piacokat annak a veszélye, hogy az Egyesült Államok után a francia állam is elveszítheti kiváló minősítését, pedig a lehetőséget már korábban a francia kormányzat és a Standard&Poor's hitelminősítő is cáfolta.

    • Spanyolország fő tőzsdei indexe 5,49 százalékos, Olaszországé pedig 6,65 százalékos mínuszban zárt - utóbbinak ez volt a legrosszabb napja 2009 áprilisa, a gazdasági válság tetőpontja óta.

      Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök várhatóan reagál a fejleményekre, amikor ma délután leül a munkaadókkal és a munkáltatókkal tárgyalni a tervezett megszorításokról. (The Telegraph)

    • A kereskedés utolsó percei sem hoztak vigaszt a befektetőknek, folytatódott az esés az európai tőzsdéken. A londoni FTSE 3,05 százalékos mínuszban, 5007,56 ponton, a német DAX 5,23 százalékos mínuszban 5607,72 ponton, a francia Cac 40 pedig 5,26 százalékkal a tegnapi záróértéke alatt, 3009,25 ponton zárt.

    • Megmarad Franciaország legjobb, azaz "AAA" hitelminősítése, amelynek kilátása is stabil marad - jelezte a Standard and Poor's hitelminősítő szakértője a piacnyugtató üzenetet a Reuters beszámolója szerint. Ehhez képest a német DAX részvényindex az interjú megjelenését követő percekben újra esni kezdett. (portfolio.hu)

    • Bár az esés nem fordult vissza, de legalább lelassult a legtöbb európai tőzsdén négy óra után. A londoni FTSE mínusz 3,05 százalékon, a német Dax mínusz 4,36 százalékon, a francia Cac 40 pedig mínusz 5,11 százalékon áll. Ez utóbbit erősen érintették a Franciaország leminsősítésével kapcsolatos pletykák, olyannyira, hogy egy részvény árfolyama sem került a pozitív tartományba. A legnagyobb vesztes a Société Générale bank, ami járt 22,26 százalékos mínuszban is, bár ebből mostanra 14,45 százalékos mínuszra tudott visszakapaszkodni.

    • Nagy kilengések után a BUX 1257,34 pontos, 6,75 százalékos csökkenéssel, 17.381,28 ponton zárt szerdán. A nap két főszereplője, közül az OTP 12,2 százalékos mínuszban, 3931 forinton, a Mol pedig 6,7 százalékos mínuszban, 15770 forinton zárt. Késő délután mind a két papír kereskedésében olyan zuhanások történtek, hogy rövid időre fel kellett függeszteni a kereskedést. A Richter 4,3 százalékos mínuszban 33000 forinton, a Magyar Telekom pedig 2,2 százalékos csökkenés után 4901 forinton zárt.

    • Az AFP hírügynökség tudósítása szerint egy francia pénzügyminisztériumi tisztviselő kijelentette, hogy mind a három nagy hitelminősítő (a Standard&Poor's, a Fitch és a Moody's) cáfolta, hogy Franciaország leminősítését terveznék.

    • Görögországban folytatódott a vállalati és a lakossági betétállomány csökkenése júniusban, májushoz képest 2 százalék volt a mérséklődés. A csökkenés ellenére a görög pénzügyminiszter bizakodóan azt mondta szerdán, hogy a legfrissebb részadatok szerint kezdenek ismét visszatérni a betéttulajdonosok a görög bankokba, miután az ország megkapta a második mentőcsomagot a múlt hónapban. A görög központi bank szerdai közlése szerint a betétállomány 188,179 milliárd euró volt júniusban, 3,8 milliárd euróval kisebb a májusinál.

      A betétállomány azóta csökken, hogy Görögország 2009 végén adósságválságba került, ami miatt a betéttulajdonosok a megtakarításaikat a biztonságosabbnak tartott tengerentúli bankokba irányítják át. (MTI)

    • Két fokozattal "BBB" kategóriába vágta le Ciprus adósbesorolását a Fitch Ratings, írja a Portfolio.hu.

    •  
    • Napi minimumát 17 063,5 ponton érte el a BUX, ilyen mélyen 2009. augusztus 3-án volt legutóbb, akkor 16 905,98 pont volt a legalacsonyabb napon belüli értéke. Egy hét alatt 15 százalékkal esett a részvényindex.

    • Egyelőre nem úgy tűnik, mintha változna a hangulat a tőzsdéken, a londoni FTSE 2,5 százalékos, a német Dax 4,3 százalékos a francia Cac 40 pedig 4,06 százalékos mínuszban áll.

    • A 3852 forintos mélypontról percek alatt csaknem 200 forintot erősödve 4035 forintig drágult az OTP. A bankpapír eddig több mint 600 forintos sávban mozgott ma.

    • A New York-i Dow Jones tőzsdeindex nyitás óta folyamatosan zuhan, most mínusz 3,42 százalékon, 10855,79 ponton áll.

    • Az OTP-ben 4 182 531 saját részvény van, a 3852 forintos árfolyamon minden részvényen 623 forintot buktak tegnaphoz képest, összesen 2,6 milliárd forintot.

    • Heves és hirtelen mozgások közepette esett 3900 forintos szint közelébe az OTP árfolyama, amely több, mint 12 százalékos mínusznak felel meg, ilyen mértékű esésre egyébként 2010. júniusa óta nem akadt példa a bankpapír piacán, írja az Equilor elemzése. (Az OTP azóta tovább, 3852 forintig esett).

    • A Société Générale részvényeinek ára 21,12 százalékot zuhant, ahogy megnőtt a francia állam kötvényeinek biztosítási díja - piaci várakozások szerint az Egyesült Államok után Franciaország lehet a következő állam, ami elveszti a kiváló, AAA hitelbesorolást. A többi francia bank is szenved: a BNP Paribas részvényei 13,19, a Credit Agricole papírjai pedig 14 százalékot estek. (The Telegraph)

    • A pánikhangulatban tovább erősödik a frank, forintban 268,1-ig jutott az árfolyama, euróban 1,0261-ig.

    • A felfüggesztés után ismét kereskednek a bankpapírral, amely így tovább zuhan, már csak 3927 forintba kerül, ami 12,2 százalékos mínusz.

    • A pesti tőzsdeindex 17 464,5 pontig zuhant, ez néhány pont híján 1700 ponttal alacsonyabb, mint a 19 159,6 pontos napi csúcsa volt.

    • A frank az euróval szemben is újra erősödik, az árfolyama 1,03 alá, 1,0274-ig esett, holott délelőtt még 1,05 fölött volt.

    • Az OTP részvények árfolyama röviddel 4 óra előtt hirtelen zuhanni kezdett, majd 10,3 százalékos mínuszban, 4012 forintos árfolyamnál a hirtelen zuhanás miatt a BÉT leállította a kereskedést a papírral.