Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • A tőzsdeindexszel párhuzamosan ismét gyengül a forint: a frank 267,75 forintig drágult, az eladói oldalon kis ideig csak 268-as ajánlatok voltak.

    • A BUX - záróértéken - utoljára csaknem 2 évvel ezelőtt, 2009. augusztus 17-én járt 18 ezer pont alatt, 17.613,39 ponton. (MTI)

    • Rövid megtorpanás után tuvább zuhan a budapőesti tőzsde, a BUX pár perce 17700 pont alatt, több mint 5 százalékos mínuszban is járt.

    • A Napi.hu kereskedőkre hivatkozva azt írja az esés lehetséges okairól, hogy a fejlődő piaci portfóliókból jelentősebb pénzeket vonhattak ki a befektetők és a nagyobb mennyiségű részvényállomány eladása az illikvid nyári piacon hosszabb időt vehet igénybe. Így aztán hiába tűnt úgy, hogy ma korrigálni tud fölfelé a piac, valójában még nagyon sok eladandó papír vár vevőre.

    • A várakozásoknak megfelelően meredeken gyengülő indexekkel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapír piacokon. New Yorkban a DJIA-30 index 1,20 százalékos, a S&P-500 index 1,02 százalékos, a Nasdaq Composite index 2,52 százalékos veszteségben állt nyitáskor. (MTI)

    • Úgy tűnik az elmúlt percekben 17,761.9 pontnál megtorpant a tőzsde zuhanása, és növekedésnek indult az index. Most 17,898.3 ponton áll, ami 4 százalékos mínuszt jelent. Az index mozgását leginkább a 15 milliárd forint fölötti forgalmú OTP befolyásolja, ami 4,162 forinton érte el a mélypontját, most pedig 4,234 forinton, 5.4 százalékos mínuszban áll.

    • Nem csak a BUX esik, szinte az összes európai index mínuszba fordult. A londoni FTSE 100 0,78 százalékos mínuszban 5124,59, a német Dax 0,92 százalékos mínuszban 5862,86, a párizsi Cac 40 pedig 1,73 százalékos mínuszban 3121,35 ponton áll.

    • Délután fél három körül, az amerikai befektetők "ébredezésével" párhuzamosan jelentős esésbe kapcsolt az euró a dollárral és a svájci frankkal szemben, a részvényindexek pedig zuhanni kezdtek, írja a Portfolio.hu. A Reuters piaci beszámolója idézve azt írják: a mozgás mögött az a félelem állhat, hogy az Egyesült Államok S&P felőli leminősítése után hasonló lépést hajthat végre az intézmény Európában is. A mint arra az elmúlt hetekben már több cikkünkben is rámutattunk: az egyik ilyen helyzetre esélyes ország Franciaország lenne.

    • Az indexek csökkenésére lehet számítani a nyitás után az amerikai értékpapír piacokon, írja az MTI. Szerdán a befektetők figyelme a Fed által az alacsonykamat-politika folytatására kedden tett ígéretről visszaterelődött a borús gazdasági előrejelzésekre.

      Kedden az indexek két éve a legnagyobb egy napon belüli erősödéssel nyugtázták a Fed kötelezettségvállalását az alacsony kamatok fenntartására legalább 2013 közepéig. A DJIA-30 index 3,98 százalékkal 11 239,77 pontra, a S&P-500 index 4,74 százalékkal 1172,53 pontra, a Nasdaq Composite index 5,29 százalékkal 2482,52 pontra emelkedett.

    • Három óra után gyengülni kezdett az euró a devizapiacokon a frankkal és a dollárral szemben. A frank-euró árfolyam 1,03 közelébe került, ami a forintban számolt frankárat is megdobta, a svájci pénz 267 forint közelébe erősödött.

    • A Mol árfolyama a délutáni zuhanásban 15 900 forintig esett, ilyen mélyen 2009 decemberében volt utoljára, december 18-án 15 855 forinton kereskedtek vele.

    • "Nincsen különösebb magyar vagy nemzetközi hír, ami magyarázhatná a tőzsde esését, arról lehet csak szó, hogy ismét lefelé indultak a nemzetközi piacok, és mi jócskán nagyobbat esünk mint a környék" - kommentálta az eseményeket Török Bálint, a BudaCash elemzője.

    • Nem csak az OTP szenvedi meg az elmúlt óra zuhanását, a Mol 5,3 százalékos mínuszban 16010, a Richter 4,2 pedig százalékos mínuszban 33050 forinton áll. Eddig a Magyar Telekom a legkisebb vesztes, 1,6 százalékos mínuszban 494 forinton áll jelenleg az árfolyama.

    • A tőzsdeindex zuhanásából masszívan kiveszi a részét az OTP: a legnagyobb forgalmú papír ára 4200 forintra esett, ami 6,1 százalékos leértékelődést jelent. Ez újabb kétéves mélypont, legutóbb 2009. augusztus 5-én volt ennél lejjebb, 4077 forinton a napi minimum.

    • Gyorsuló esésbe váltott a BUX: a tőzsdeindex percek alatt újabb több mint száz ponttal gyengült, és már 17 800 pont alatt is járt. Ez több mint 800 pontos, 4,4 százalékos gyengülés a tegnapi záráshoz képest.

    • Folytatódik a budapesti részvényindex zuhanása, már 17973,7 ponton áll, ami 3,6 százalékkal alacsonyabb a tegnapi záróértéknél.

    • Olaszország könnyedén értékesített szerdán 12 hónapos lejáratú kincstárjegyeket, amelyeknek jelentősen csökkent az átlagos hozama. A 6,5 milliárd euró értékben eladott állampapírok átlagos hozama 2,9 százalékra zuhant az azonos lejáratú kincstárjegyek egy hónappal korábban tartott aukcióján kialakult 3,67 százalékról.

      A szerdai értékesítés során az olasz állampapírokra a kereslet közel duplája volt a kínálatnak. A hozamcsökkenést a szakértők azzal hozták összefüggésbe, hogy az Európai Központi Bank (EKB) vásárolni kezdte az ország adósságpapírjait a másodlagos piacon. (MTI)

    • Bár a tőzsde esik, a forint úgy tűnik bírja a strapát (piaci pletykák szerint ebben intervenciókkal segít neki az MNB is), a svájci frank 261,88, az euró pedig 273,23 forinton áll.

    • Az elmúlt negyedórában gyors esésnek indult a budapesti tőzsdeindex, már mínusz 2 százalékon, 18269,7 ponton áll.

    • A reggeli erősödést követő stagnálás után mínuszba fordult a BUX, kettő óra körül már mínusz 0,82 százalékon, 18486,17 ponton állt.

    • Továbbra is a pozitív tartományban mozognak az európai értékpapírpiacok, a londoni FTSE 100 index 0,8 százalékos pluszban 5206,47 ponton, a német Dax 1,72 százalékos pluszban 6018,7 ponton, a párizsi Cac 40 pedig 0,19 százalékos pluszban 3182,12 ponton állt kettő előtt nem sokkal.

    • cikkünk a témában:

      Megszorításokra kényszerül Franciaország

      Franciaország augusztus 24-én újabb megszorításokat jelent be költségvetési hiány csökkentése érdekében - mondta Francois Baroin francia pénzügyminiszter a francia gazdasági vezetők váratlan szerdai találkozóját követően. A kormány 2011-ben 5,7 százalékra kívánja csökkenti a költségvetés hiányát az előző évi 7,1 százalékról.

      Piaci szereplők egyre inkább tartanak attól, hogy Franciaország lehet a következő ország, amely elveszíti legkiválóbb, "AAA" adóskockázati minősítését. Hétfő óta egyre dönti a történelmi csúcsokat a francia államkötvényekre köthető biztosítási csereügyletek (CDS) ára. (MTI)

    • cikkünk a témában:

      Újabb leminősítések jöhetnek

      A Citibank elemzése szerint az Egyesült Államok után a többi AAA kategóriájú, azaz tökéletes adós besorolása is veszélyben van, mert a világ összes vezető gazdaságában elszabadult az államadósság az elmúlt évtizedben a kormányzati költekezés miatt. A leminősítés kockázata Franciaország esetében a legmagasabb.

    • A Fed keddi közleménye után és a piacok megnyugvásával párhuzamosan az 5 éves amerikai CDS-felár is csökkent. A Markit adatai szerint 4 bázisponttal 53 bázispontra csökkent az amerikai csődkockázati mutató. (portfolio.hu)

    • Újabb rossz, de nem túl meglepő hír: romlott az üzleti hangulat az euróövezetben a harmadik negyedévben - mutatta ki szerdán megjelent felmérésében az ifo. A tekintélyes német gazdaságkutató intézet legutóbb 2009 elején, a világméretű válság eddigi legsúlyosabb szakaszában regisztrált hangulatromlást.

      Az ifo összetett hangulatmutatója a második negyedévi 118,9 pontról 110,6 pontra esett, így már alig haladja meg a sokévi átlagot. A legnagyobb mértékben a kilátások - a következő hat hónapban várható gazdasági folyamatok megítélése - romlott, az erre vonatkozó részmutató 95,1 pontról 83,6 pontra gyengült. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző részindex kisebb mértékben, 159,4 pontról 156,6 pontra csökkent. (MTI)

    • A tegnapi amerikai részvénypiaci szárnyalása bekerül az amerikai tőzsdék történetébe, mint az egyik legnagyobb napi emelkedés. A Dow 430 ponttal emelkedett, amely a tizedik helyre volt elegendő, az S&P 500 index 53 pontos száguldása pedig a kilencedik legnagyobb napi emelkedés volt - írja a Portfolio.hu.

    • Némileg biztató lehet, hogy a 19 napig tartó magyar CDS-felár emelkedés tegnap megszakadt, 415 helyett 410-en zárt az 5 éves magyar kötvény csődbiztosítása - írja devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa. (portfolio.hu)

    • Újabb rossz hír borzolja a kedélyeket: lassul a gazdasági növekedés Nagy-Britanniában. A GDP növekedése 1,4 százalék körül alakul, az éves infláció pedig valószínűleg 5 százalék lehet - jelentette be Mervyn King, a Bank of England elnöke szerdán. A bank negyedéves inflációs jelentésének közzétételekor Mervyn King elmondta: a következő hónapokban tovább emelkedhetnek az árak, elsősorban a gáz és áramszolgáltatás árainak növekedése miatt. Korábban 2 százalék körüli inflációt vártak erre az évre. (MTI)

    • Továbbra is gyorsan ingadoznak az árfolyamok, a svájci frank dél körül 261,89, az euró pedig 273,72 forinton állt.

    • A kezdeti lendületes emelkedés után a tegnapi 18 638,62 pontos záróár közelébe süllyedt a BUX, de azért jellemzően a pozitív tartományban, 18700 környékén jár. Dél előtt kicsivel 18714,63 ponton állt.