2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • Miután 250,81 forintos frankárfolyamnál elérte napi csúcsát, némileg gyengülni kezdett a forint, öt óra körül a 253-253,3-as szint környékén kereskedtek a frankkal. Az euró 274, a dollár 192 forint környékén van.

    • George Osborne brit pénzügyminiszter szerint a vártnál jóval tovább tarthat, amíg a gazdaság állapota rendeződik, mivel 2008 óta nem volt olyan súlyos a helyzet, mint jelenleg. A tárcavezető a parlament rendkívüli ülésén csütörtökön kijelentette: "ostobaság" a kormánykoalíció költségvetési deficit csökkentését célzó politikáját támadni, mert a megszorításokkal helyes választ adnak a gazdasági nehézségek jelentette kihívásra. A politikus szerint a brit államkötvények piaca a kormány döntéseinek következtében "biztonságos kikötő" lett a befektetők számára, de az ország nem "immunis" a világgazdaság "viharaira". (MTI)

    • A csütörtöki kereskedést 2,1 százalékos pluszban zárta a budapesti részvényindexe, a BUX 17 746,9 pontos záróértéke 365,6 ponttal magasabb az előző napinál. Az OTP 6,8 százalékkal 4200 forintra drágult, a Mol 2,5 százalékkal 16 160 forintra. A Richter az előző napi záróárán, 33 000 forinton fejezte be a kereskedést, a napközben 465 forintos történelmi mélyponton is járt MTelekom 584 forinton, ami 1,4 százalékos esést jelent. A forgalom 29,5 milliárd forintos volt.

    • cikkünk a témában:

      Összejött minden egy jó kis válsághoz

      Sok apró jel mutatta már tavasz óta, hogy nagy baj lehet a világgazdaságban, és a puzzle mostanra állt össze – a szakértők szerint nagyjából ezzel magyarázhatóak az elmúlt hetek történései. Az, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás és a görög válságkezelés ellenére nem nyugszanak a kedélyek a befektetői körökben, hogy rekordokat jelentő tőzsdeesések és rekordokat jelentő frankárfolyamok váltogatják egymást. Azt, hogy már kifelé tartunk-e a válságból, vagy még befelé, nem lehet tudni, ahogy azt sem: megtalálják-e a spekulánsok Magyarországot. Okuk akár lehetne is erre.

    • Széles sávban, öt-hat százalékos tartományban mozogtak ma a vezető tőzsdeindexek, a BUX csaknem 7 százalékos, nagyjából 1200 pontos pályát írt be. Most ismét emelkedik minden, az OTP már 6 százalékos pluszban van, árfolyama 4200 forinthoz közelít.

    • Az elmúlt percekben dinamikus erősödéssel 4 százalékos pluszba, 4100 forint környékére erősödött az OTP. A bankpapír ma nagyon széles sávban, 3851 és 4209 forint között mozgott, a forgalma kiemelkedően magas, egy órával a zárás előtt csaknem 18 milliárdos.

    • A frank gyengülési hulláma 251,43 forintos napi forintcsúcsot eredményezett, majd ismét visszatért 252 fölé az árfolyam, ami reggel még 269 fölött volt. Az euró ára 1,09 frankig emelkedett a reggeli 1,03-as szint alól. Az euróval szemben is erősödött kicsit a forint, most 274 körül van az euróár.

    • cikkünk a témában:

      Jegybanki összefogás gyengíti a frankot?

      Devizapiaci körökben az a szóbeszéd terjed, hogy a svájci jegybank az Európai Központi Bankkal összefogva az 1,12-1,15 körüli tartományban sávosan menedzselné az euró/frank árfolyamot. A jelenlegi piaci árfolyam 1,08 körül van, tehát ez elvileg további 4-6 százalékos frankesést vetítene előre a mai 5 százalékos frankhanyatlás után, írja a Portfolio.hu.

      A Napi arról számol be: piaci információk szerint hamarosan bejelentik, hogy egy a hongkongi árfolyamrendszerhez hasonló sávot hoznak létre és az SNB és az ECB ezen belül tartaná a svájci frank euróárfolyamát. A svájci frank erősödésének lendülete amúgy is kifulladt, így az eddigi emelkedés könnyedén át tudott fordulni esésbe.

    • Tovább gyengül, már 253,95 forint. Az euró ára is csökken, most 274,86 forinton áll.

    • Az elmúlt percekben a tegnapi záróérték közelében mozgott a budapesti tőzsdeindex, most 17,361.7 ponton áll, ami 0,1 százalékos gyengülést jelent.

    • Tovább gyengül a svájci frank árfolyama, már csak 254,35 forintnál jár.

    • Az elmúlt órákban emelkedő pályára álltak az európai részvényindexek, már csak a párizsi Cac 40 áll (1,01 százalékos) mínuszban, a londoni FTSE 0,04, a német Dax pedig 0,1 százalékos pluszban van, viszont továbbra is rendkívül ingadozó a hangulat.

    • A korábbi várkozásokkal ellentétben az európai tőzsdék erősödését követve meredek emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapír piacokon. New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 1,16 százalékos, a S&P-500 index 1,10 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 1,61 százalékos nyereséget mutatott.

    • A hivatalos intézmények által tartott aranymennyiség 30.700,1 tonna volt június végén, ami 16,5 tonna emelkedés az egy hónappal korábbihoz képest - az Arany Világtanács (WGC) csütörtöki jelentése szerint.

      Egy hónap alatt a legnagyobb mértékben Dél-Korea esetében nőtt az aranymennyiség, 25,0 tonnával 39,4 tonnára. A második legnagyobb változás Thaiföld esetében következet be, 18,7 tonnával 127,5 tonnára emelkedett. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén Oroszország állt, ahol a hivatalos intézmények által tartott mennyiség 5,8 tonnával 836,7 tonnára nőtt. (MTI)

    • Az EU értékpapírpiaci politikáját koordináló szerve (ESMA) a short (vagyis eladási) pozíciók ideiglenes betiltását javasolná a kontinensen, mondták ügyhez közelállók a The New York Times-nak. Az ESMA a tagországoktól már bekérte az információkat az egyes részvények piacán felgyülemlett short pozíciókkal kapcsolatban. A cél, hogy hűtsék a jelenleg igencsak felfokozott piaci hangulatot.(Portfolio.hu)

    • A 3,851 forintos mélypont után emelkedésnek indult és már 4,034 forinton, 2,6 százalékos pluszban jár az OTP.

    • Zuhanásnak indult a frank árfolyma, már 256 forint környékén van. Az euróval szemben is gyengült, az már 1,07 frank fölött jár. Az euró 4,5, a forint 5 százalékot erősödött a frankkal szemben. Valószínűleg ismét a svájci jegybank állhat a háttérben.

    • Az Egyesült Államokban a múlt héten négyhavi mélypontra csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt igénylők száma, a csütörtökön megjelent adat jobb az elemzői várakozásoknál. A washingtoni munkaügyi minisztérium közleménye szerint 395 ezer úgynevezett első segélykérelem érkezett a munkaügyi hivatalokhoz a múlt héten, az egy héttel korábbi - felülvizsgált, 400 ezerről felfelé módosított - 402 ezer után. Ez a legjobb adat április eleje óta. Elemzők 400 ezer első segélykérelemre számítottak. (MTI)

    • A kora délutáni pánik után emelkedésnek indult a budapesti tőzsde, most már ismét a tegnapi záróérték közelében, 17,279.9 ponton áll. A főbb részvények közül az OTP és a Mol is pluszba fordult.

    • Magyarország kapcsán publikált elemzést a neves svájci befektetési bank, a UBS, melyben sok pozitívum nem hangzik el. A hosszú távú kockázatok miatt (svájci frank hitelek, magas eladósodottság, az export magas aránya a GDP-n belül) a befektetőknek nem javasolják a magyar eszközök vásárlását, azoknak pedig, akik már rendelkeznek ilyennel, a kitettség fokozatos csökkentését tanácsolják. (portfolio.hu)

    • Az Európai Bizottság is visszautasította azokat a pletykákat, amik szerint Franciaország leminősítésére készülnének. Az AFP és a Reuters hírügynökség szerint Olivier Bailly szóvivő kijelentette, hogy az EB-nek nincs hozzáfűznivalója az "ilyen-olyan országok leminősítéséről szóló pletykákhoz", és felszólította a befektetőket, hogy bízzanak kicsit jobban a hitelminősítők döntéseiben.

    • Veszteséges nyitás várható az amerikai tőzsdéken csütörtökön az európai bankrendszerrel szembeni aggodalmak áttételes hatása miatt, ami az európai tőzsdéket lejtmenetbe taszította. Az amerikai nyitás előtt közzétett kedvező vállalati eredmények hatása azonban mérsékelheti az amerikai indexek csökkenését, csakúgy, mint a várakozásoknál lényegesen jobbnak bizonyult foglalkoztatási adatok. Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma négy havi mélypontra, 400 ezer alá esett az elmúlt héten, mely határnak megkülönböztetett jelentőséget tulajdonítanak a gazdasági növekedési kilátások megítélése szempontjából az elemzők.(MTI)

    • cikkünk a témában:

      Korlátozza Spanyolország a románok munkavállalását

      Az Európai Bizottság csütörtökön engedélyezte Spanyolországnak, hogy ideiglenesen korlátozza a román munkások hozzáférését a spanyol munkaerőpiachoz. A dél-európai országban bevezetett szigorítás 2012. december 31-éig lesz érvényben. Az EU legnagyobb munkanélküliségtől sújtott országában több mint nyolcszázezer román telepedett le, csaknem kétszázezernek nincs munkája.

    • Csökkent a vezető cseh bankok nyeresége az idei első félévben, főként a görög adósságválság miatt. Cseh lapbeszámolók szerint az ország négy vezető bankjának adózott eredménye 19,6 milliárd koronát tett ki január-június között, ez 6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. (MTI)

    • Júniusban 4,4 százalékkal hízott tovább az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya, így 53,1 milliárd dollárt tett ki – jelentette az amerikai kereskedelmi minisztérium. A májusi 50 milliárd dollár feletti adat után az előrejelzések 48 milliárd dollár körüli hiányról szóltak. (Portfolio.hu)

    • A szerb központi bank nem változtatott az alapkamaton csütörtökön, ami így 11,75 százalék maradt. Az elemzők többsége a kamat csökkentésére számított az infláció mérséklődése miatt. A Reuters által megkérdezett 15 elemző közül kilencen 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést, hárman még ennél is nagyobb kamatvágást vártak, további hárman pedig az alapkamat szinten tartására számítottak.

      Júliusi ülésén a bank 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot az addigi 12 százalékról, és akkor további kamatcsökkentés lehetőségét jelezte. Csütörtöki közleményében a szerb központi bank azt közölte, hogy bár az infláció csökkent, nőttek a külső kockázatok, amint azt mutatják az elmúlt hetek tőzsdei és pénzpiaci eseményei. (MTI)

    • A Reuters értesülései szerint egy ázsiai bank csökkentette a francia bankok felé meglévő hitelkeretét, további öt bank pedig vizsgálat alá vette a francia bankokkal kapcsolatos kereskedési és partnerkockázatokat. A piaci félelmet fűti, hogy az aggodalmak szerint túl nagy lehet a francia bankok kitettsége a perifériális európai országok felé. Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) stressztesztjei szerint egyébként a BNP Paribas kitettsége 35, a Credit Agricole-é 15 ezer milliárd euró körüli volt tavaly év végén. A BNP Paribas szóvivője az ázsiai bankok lépésével kapcsolatban közölte: „Nem kommentálunk piaci pletykákat”. A Societe Generale tegnap hasonló jellegű pletykákat már visszautasított, és a francia felügyelet vizsgálatát kérte. (Portfolio.hu)

    • A pesti tőzsde ötödik legnagyobb forgalmú részvénye, az Egis 10 százalékot gyengült, ezért a kereskedését felfüggesztették. A felfüggesztés után 15 250 forintig, 9,3 százalékos veszteségig korrigált vissza a papír. Az Egis napi minimuma most 15 100 forint, több mint két éve volt ennél alacsonyabban: 2009. június 3-án 14 950 forintig esett a részvény.

    • A francia bankoknak sokat árthat az eurózóna adósságválsága a magas görög kitettségük miatt, tegnap óta hullámvasúton vannak a részvényeik, ez okozhatja a mostani esést is szerte Európában az elemzők szerint. A Société Générale tegnap több mint húsz százalékos mínuszban is járt, de a zuhanás nem állt meg: most is a bank papírjai a legnagyobb vesztesek a párizsi parketten, éppen 7,08 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint a tegnapi tőzsdezáráskor.

    •