Orbán a parlamentre bízta a döntést

2011.12.09. 14:52

Fontosabb részletek
  • Nagy-Britannia csütörtök éjjel a brüsszeli EU-csúcson megvétózta az EU-s alapszerződés módosítását igénylő, német-francia kezdeményezésre javasolt szigorúbb költségvetési szabályozást, az alapszerződés módosítására így nincs esély
  • A javaslat automatikus szankciókat és szigorúbb költségvetési szabályokat fektetne le, cserében az Európai Központi Bank a csődközelben lévő országok állampapírjainak felvásárlásával mentheti ki az eurózónát
  • Az eurózónán kívüli tagállamokban – így Magyarországon is – a britek kivételével a parlamentben szavaznak arról, csatlakoznak-e az egyezséghez
  • Erre márciusig van idejük, amikor egy következő csúcstalálkozón a tizenhetek határoznak majd annak megvalósításáról és részleteiről.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán: A végkövetkeztetések gazdasági részénél van egy függelék, amit a zóna tagállamai adtak ki. Új és izgalmas helyzet, hogy a 27-ek és 17-ek megkülönböztetendők. Mi a 27-es keretet fenn akartuk tartani, de ezt a munkát nem sikerült elvégezni. A 27-eken belül nem jön létre valószínűleg megegyezés a fiskális unióról.

  • Orbán: Ha a 27-es megállapodás nem jön létre, akkor nem akartunk akadályai lenni a 17-ek megállapodásának. Nem is voltunk azok. Súlyos dolgok vannak benne. A 17-ek kormányközi alapon olyan dolgokat adnak le, ami mély és súlyos nemzeti szuverenitást érint.

  • Orbán: A zónához nem tartozó államok közül 10-ből 9 a saját parlamentjükkel beszélik meg, hogy csatlakoznak-e a 17-ekhez. Nagyvonalúan a 17-ek kinyitották előttük is a csatlakozás lehetőségét.

    Nemzeti szuverenitás ügyében a kormány a parlament nélkül nem járhat el. Izgalmas, mély, szakmailag tartalmas vita várható erről.

  • Orbán: Nem szeretem az elitizmust, ha félre akarják tolni az egyszerű embereket. De némi tényismeret nem árt. Magyarország és Nagy-Britannia sosem fog ülni egy csónakban.

    Ez ki van zárva. Magyarország viszont kötelezettséget vállalt hogy csatlakozik az eurózónához. A britek sosem fognak.

  • Orbán: Nem világos az sem, hogy most kell átvezetni a szabályokat, vagy csak ha bevezetjük az eurót. Megértem a magyar újságírók jó részének nyugati elkötelezettségét, de nem lehet egy országot tisztázatlan kalandokba belehúzni. Ne várjanak idő előtti választ.

  • Orbán: Most nem vagyok abban a helyzetben, hogy egy ismeretlen szabályozású együttműködési rendszerhez való csatlakozásban állást foglaljak.

  • Orbán: Magyarországnak nincs oka sietni, rohanni. Az kalandorság lenne, ettől meg kell védeni az országot. Legkésőbb márciusra létrejön a 17-ek megállapodása, a jogi konstrukciót már jövő héten elkezdik kiépíteni.

  • A Reutersnek angolul: a horvát csatlakozás aláírása és a tagjelöltség megadása Szerbiának egy nagyon fontos és jó lépés lesz az EU-nak.

    A külügyminiszterek még tárgyalnak róla, és remélem minél hamarabb újra az EiT elé kerül a téma. A szerb felkészültség jó és készek a szerbek folytatni az eddigi munkát. Mi támogatjuk a szomszédaink, barátaink csatlakozását, és az egész EU érdeke a belépésük.

  • Orbán: A válság egy kígyó, ami megbénít minket, de ezt nem szabad hagynunk. Ha a válság korábban jön, talán a horvátok sem jutnak most el idáig. Nagy probléma, hogy több EU-s kormányfőnél nehéz népszerűsíteni a bővítést, de szeretnénk.

  • Bruxinfo kérdezi, ez szakadás-e. Orbán: Kicsit aludnom kell erre még, hogy válaszolni tudjak, 6-kor kerültünk ágyba, 9-kor indultunk vissza, nem tudom még történelmi perspektívába helyezni. De néhány illúzióval le kell számolnunk.

  • Orbán: Európa nem egysebességes jármű, és nem most vált kétsebességessé, hanem az euró bevezetésével. Jogot végzett emberként nagyra tartom, ahogy a kétsebességet az EU intézményeinek vezetői igyekeznek nem érvényesülni hagyni. De a válságban nyilvánvalóvá vált a régi szakadás. Most csak tudomásul kellett venni. Azon dolgoztam éjjel, hogy a 27-eken belül történjen a dolog, de ez nem ment.

  • Orbán: El kell döntenünk nagyon súlyos kérdéseket, mert sok mindent kell feladni az önállóságból a csatlakozáshoz. Abban se vagyok biztos, hogy a parlamenti vitában a mostani pártképletek leképeződnek, több lesz a véleményárnyalat, mint ahány párt van szerintem. Hétfőn a parlamentben tájékoztatom a képviselőket: végrehajtottam, amivel megbíztak és nem tettem semmit, amivel nem bíztak meg. Március végére kell a kormánynak nemzeti álláspontot kialakítani.

  • Orbán: A nagy kérdés, hogy az eurót nem használókra ugyanaz a szigor vonatkozik-e majd (automatikus büntetések, a büdzsé előre átnézése) mint az eurót használókra.

  • Orbán: 2012 nehezebb lesz az EU-nak, mint azt akár az előző csúcson gondolni lehetett, főleg az év első felében lesznek nagy finanszírozási igények. És a növekedés jóval lassabb lesz, mint azt bárki várta volna. Otthon is az lesz, amit a GPS újratervezésnek nevez. Ehhez a gazdasági minisztert már szombatra elhívtam egy találkozóra.

  • Orbán: Teljesen át kell dolgozni a költségvetést, ez egy komoly újratervezés lesz, de kevés idő lesz rá, már szombaton elkezdjük. 2012 eleje nagyon nehéz lesz, de a 2013 jó év lehet, sokkal könnyebb. Az eurózónában recesszióval is lehet számolni. Komoly gazdaságpolitikai feladat, hogy ez nálunk ne így legyen.

  • Orbán: A növekedési előrejelzéseket ugyan Magyarországnak lejjebb kell vinnie, de nem kell félnünk.

  • Orbán: Nem tudok arról hogy Fellegi felajánlotta volna a lemondását. Arról tudok, hogy az IMF tárgyalásokat el fogja végezni, és arra jutott hogy a kettőt együtt nem tudja csinálni. A héten beszélek vele és megkérdezem mit gondol, megértem ha valaki két munkát nem bír elvégezni. A tanárom volt, hozzá írtam a szakdolgozatomat, és örülök, ha a nemzetközi tárgyalások érdekében hajlandó az erőit mozgósítani. Ezt az index és az origo közösen kérdezte.

  • "Legyünk fairek. A briteknek semmi közük az euroválsághoz. Nem felelősek az eurozóna cselekvésképtelenségéért. Érthető, ha a britek elutasítják a gazdasági és költségvetési integrációt. Nem hisznek benne. Nem hisznek az Unióban. Britannia 1973-ban a Közös Piachoz csatlakozott és csakis ez érdekli, az egységes piac. Az európai projekt többi része vagy nem érdekli őket, vagy egyenesen ellenzik" - írja publicisztikájában a Le Monde. (BBC)

  • Két lépésben tervezik tető alá hozni a megállapodást, számolt be az EU brüsszeli csúcsán Herman van Rompuy, az EB elnöke. Mint mondta, előbb gyorsan megállapodnak a résztvevő országokról, majd további tárgyalások után márciusban alá is írják az egyezményt. (BBC)

  • "Mind tudtuk, hogy valami nagyon fontos, nagyon fontos döntésről tárgyalunk. Sajnáljuk, hogy Nagy-Britannia nem megy végig velünk az úton, de David Cameron megerősítette, hogy érdekelt a sikeres Európában" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Angela Merkel.

  • Angela Merkel német kancellár szerint "világossá tettük, hogy Európa felfogta a pillanat komolyságát. Készek vagyunk levonni a következtetéseket a múlt hibáiból és a következtetések levonásával lépésről lépésre visszanyerhetjük hitelességünket." Merkel világossá tette, hogy a 17 eurozónaország nevében beszél egyes szám első személyben.

  • Vidám koalíciós adok-kapok alakult ki a brit kormánypártok között. A liberális demokraták kritikájára konzervatív részről Stewart Jackson parlamenti képviselő reagált. "Némi szerénységet" kért a koalíciós partnertől, amelynek "semmi hitelessége sincs a kérdésben". "Ők voltak az euró hívei, ami katasztrofális tévedés volt" - nyilatkozta a BBC-nek.

  • Finnország, amely eredetileg elszánt támogatója volt a megállapodásnak, most távolmaradással fenyegetőzik. Finnország ellenezte azt a német-francia tervet, amely szerint az állandó pénzügyi mentőcsomag pénzeinek felhasználásáról elég lesz a többségi döntés. "Elkötelezettek vagyunk az egyhangú döntéshozatal mellett. Vagy tartjuk magunkat az eredeti megállapodáshoz, vagy Finnország nem vesz részt az állandó mechanizmusban" - nyilatkozta Jutta Urpilainen finn pénzügyminiszter. A péntek hajnalig tartó tárgyalásokon a felek egyszer már megállapodtak a többségi döntéshozatalban. (Daily Telegraph)

  • A brit miniszterelnök szerint a vétóval és a kimaradással országa nem veszit befolyásából, továbbra is "teljes jogú és befolyásos" tagja marad az uniónak. "Jobban járunk euró nélkül? Hogyne! Amit tettünk, Britannia érdekében tettük. Helyesen cselekedtem, Britanniáért. Azt tettem, amit ígértem. Jogunk van azt választani Európából, ami előnyös nemzetünknek" - nyilatkozta a BBC-nek.

  • Az eurozóna válsága még a horvát csatlakozást is elhomályosította, hát még a szerb jelölti státuszról szóló döntés elhalasztását. Ennek ellenére tény, hogy a csúcson eldőlt, leghamarabb februárban fogadhatják el hivatalosan is Szerbia jelölti kérelmét. "Európához tartozunk" - jelentette ki Boris Tadić szerb államfő, aki szerint országa ezután sem adja fel csatlakozási szándékát.

  • Bár a sajtótájékoztatóján Angela Merkel a csapatszellemet emlegette, amely végig jellemezte az éjszakai megbeszélést, a Bloombergnek már őszintébben hangzó nyilatkozatot adott. "Valójában nem hiszem, hogy David Cameron egyáltalán velünk volt a tárgyalóasztalnál" - mondta. (Daily Telegraph)

  • Nicolas Sarkozy szerint David Cameron úgy viselkedett, "mint a férfi, aki úgy megy a swingerklubba, hogy nem viszi magával a nejét", állítják francia források. "Nem volt és továbbra sincs szándékomban feleségcserés partira menni" - vágott vissza a Telegraph értesülései szerint a brit miniszterelnök Sarkozynek.

  • Nehéz megjósolni, hogy az EU kettészakadásának kezdete lesz-e a mostani csúcs, de „az euróövezet integrációja szorosabbra fűződik" - vélte Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel kutatóintézet munkatársa. Mint mondta, például a közös strukturális politika, és a közös agrárpolitika a végleges megállapodástól függetlenül nem változik, az EU jelenlegi funkcióit ez nem érinti.

    Szerinte váratlan dolog nem történt a csúcson, a britek várható vétóján a szerződés kicsúszott, de országközi megállapodásokban azok a javaslatok mennek át, amelyeket a németek és a franciák akartak. A csúcson történtekkel szemben szerinte a piacokat egyelőre jobban megmozgatta az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, Mario Draghinak a csütörtök délutáni sajtótájékoztatója, amelyen az is elhangzott, hogy nem tervezik a kötvényvásárlási program megnövelését.

  • David Cameron szerint mindenképpen változást jelent a kapcsolatokban, hogy megvétózták a tervezett szerződést. Ugyanakkor a kapcsolatok alapja – a közös piac, a kereskedelem és a befektetések, a növekedés, a munkahelyek, amelyekre szükség van – nem változik. Cameron egyben azt is elmondta, hogy egy brit miniszterelnök először vétózott meg egy EU-egyezményt. „Az a dolgom, hogy kiálljak Nagy-Britannia érdekeiért" – mondta.

  • Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, jelenleg európa parlamenti képviselő szerint David Cameron egyszerre követett el taktikai és stratégiai hibát, amikor az új európai megállapodáson kívül helyezte Nagy-Britanniát. (BBC)