Találtak még 325 milliót a görög költségvetésben

2012.02.16. 18:52

Görögországnak és nemzetközi hitelezőinek sikerült megegyezniük abban, honnan teremtsék elő a görög költségvetésben azt a 325 millió eurót, amelyet a hitelezők még hiányzónak ítéltek a 130 milliárd eurós újabb segélycsomag elfogadásához - közölték görög kormányzati források csütörtökön.

A 325 millió eurós részlet az utolsó, amelyet még el kellett fogadni a 3,3 milliárdos csomagban ahhoz, hogy az EU és az IMF több halasztás után, hétfőn áldását adja az újabb mentőcsomagra.

Az összegből 100 millió eurót a görög védelmi minisztérium működési költségeiből vesznek el, 90 millió a közszféra tervezettnél korábban bevezetendő bércsökkentéséből adódik, míg a maradék 135 milliót a belügy-, valamint az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium költségvetéséből faragják le.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek szerdai ülésükön a jövő hétfőre halasztották a döntést az újabb görög segélycsomagról - jelentette be Jean-Claude Juncker, a miniszteri csoport elnöke, luxemburgi kormányfő szerdán Brüsszelben. A miniszterek telefonos konferenciáját követő közleményében kifejtette: a hátralévő időben még dolgozni kell a program gyakorlati megvalósításának ellenőrzési mechanizmusán, illetve annak garantálásán, hogy a végrehajtásnál az adósságszolgálat nyer abszolút elsőbbséget.