Sikertelen a német megszorító csomag

2012.03.11. 17:57

A Der Spiegel német hírmagazin a berlini DIW gazdaságkutató intézet számításaira hivatkozva vasárnapi számában azt írta, hogy a 2011-es költségvetésben megtakarítani tervezett 11,2 milliárd euró helyett csupán 4,7 milliárd eurós kiadáscsökkentést sikerült elérni. Ez azt jelenti, hogy a terv 42 százalékban teljesült.

Az idén sem sokkal jobb a helyzet, az előirányzott 19,1 milliárd eurós megszorítás több mint 50 százalékát tekintve még nincsen elképzelés arról, hogy hol lehetne faragni a költségekből – írta a hamburgi lap, hozzátéve, hogy Berlin számára kínos az elmaradás a tervtől, mindenekelőtt azért, mert a március elején elfogadott fiskális paktum éppen német mintára írja elő az euróövezeti tagállamoknak az alkotmányos adósságfék intézményének bevezetését.

A német szabály szerint 2016-ra a szövetségi államháztartás konjunkturális hatásoktól megtisztított, szerkezeti hiányát a hazai össztermék (GDP) 0,35 százalékára kell csökkenteni. Ugyanakkor Németország a sikertelen megszorítás ellenére tavaly teljesítette a hiányra vonatkozó uniós követelményt, az államháztartási deficit 1 százalék volt, és csökkent a GDP-arányos államadósság is, a 2010-es 83,2 százalékról 80,4 százalékra. Ez azonban elsősorban a kedvező gazdasági helyzet következménye, és nem állami intézkedések hatása.