A kormány év végéig megveszi az E.Ont

2012.11.30. 11:35

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.On elnök-vezérigazgatója pénteken szándéknyilatkozatot írtak alá az Országházban az E.On Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re történő átruházásáról.

A miniszterelnöki sajtóiroda közölte, Magyarország energiapolitikájában a tartós ellátásbiztonság megteremtésére törekszik, ennek megfelelően érdekelt abban, hogy az állami MVM Csoport révén tevékenységét a földgáz-kereskedelem területén bővítse és a földgáztárolás területére is kiterjessze.

"A szándéknyilatkozat aláírói az évtizedes hagyományokon alapuló és kölcsönösen gyümölcsöző magyar-német gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jegyében kifejezték szándékukat, hogy jóhiszemű, a felek érdekeit kölcsönösen szem előtt tartó tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy az E.On Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségei - kölcsönösen előnyös feltételek, illetve a felmerülő kockázatok felek által elfogadható kezelése mellett - átruházásra kerüljenek az MVM-re" - áll a közleményben. A bejelentés szerint 2012. december 15-ig véglegesen megtárgyalják a szerződés részleteit, január 31-ig pedig aláírják a részvény adásvételi szerződést.

zsanagaz 13
Fotó: Nagy Attila

„Pillanatokon belül vissza fogjuk vásárolni az E.On-t a németektől” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök még augusztusban. Az E.On a magyar energiapiac meghatározó szereplője, jelen van az áramtermelésben, az áramelosztásban, áramkereskedelemben, továbbá csaknem felét adja a villamos energia egyetemes szolgáltatói piacának. Jelentős kereskedelmi gáztárolói vannak, részt vesz a gázelosztásban, szolgáltatásban. És mindezek mellett övé az oroszokkal kötött hosszú távú gázszállítási szerződéseket tulajdonló E.On Földgáz Trade is.

A kormány most a német cég magyar földgázipari érdekeltségeit venné meg, a gáztározást végző Storage és a nagykereskedelmet bonyolító Trade cégeket. A magyar állam egyébként már a Bajnai-kormány alatt elővásárlási jogot szerzett az E.On Földgáz Trade-re, akkoriban elsősorban közös tulajdonban gondolkodtak, felmerült az is, hogy az E.On esetleg állami erőművekben kaphatna tulajdonrészt a pakettért cserébe.

Ekkor azonban állami oldalról szakadtak meg a tárgyalások, nem a németeken múlt, hogy nem sikerült nyélbe ütni az üzletet. Később arról lehetett hallani, hogy az MVM 800 millió eurót – mintegy 220 milliárd forintot – ajánlott az E.On hazai gázüzletágáért, azonban a német társaság azt 1,2 milliárd euróra (335 milliárd forint) értékelte. A cégek értéke azóta - egyrészt az iparági változások, másrészt a szabályozási környezet változása miatt - jelentősen csökkent, a pontos vételárról egyelőre sem a kormány, sem az E.On nem közölt részleteket.

Az E.On 2005-ben vásárolt többségi részesedést a Mol földgázüzletágában 2,1 milliárd euróért. A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap szerint a magyar érdekeltség az E.On legfontosabb külföldi leányvállalata a gázüzletágban. Az E.On magyarországi gázüzletági bevétele 1,95 milliárd euró volt 2011-ben. A korábbi magyar kormány 2010-ben opciót szerzett az érdekeltség visszavásárlására. Az opció 2016-ban jár le - idézte fel augusztusi beszámolójában az FTD.