Külföldre viszik majd a céges pénzügyeket

2012.12.05. 07:32

A hazai bankok az első félévig 460 milliárd forint különadót fizettek, ebből 392 milliárdot a bankadó tett ki, míg a közgazdaságilag semmilyen módon nem indokolható végtörlesztés 268 milliárd forintot vitt el és ezenfelül eltűnt egy stabil, hitelezhető ügyfélkörtől biztosan számítható kamatbevétel − hívta fel a figyelmet Gyuris Dániel az IIR Bankkonferenciáján.

Az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség ügyvezető alelnöke szerint a tranzakciós adó banki ráfordításai még nem számíthatók ki, hiszen bankonként és termékenként eltérő lesz a terhek átterhelése januártól − ami viszont tény, hogy a rendszerfejlesztés több mint 5 milliárd forintjába került a bankszektornak, írja a Napi Gazdaság.

Az illetéknek hívott tranzakciós adó nyomán Gyuris szerint további veszteséget hoz, hogy komoly nagyvállalatok külföldre viszik majd pénzügyeiket. A megoldásnak Svédország már nekifutott − hasonló eredménnyel. Mivel az európai szintű (más kört bevonó és nagyságrendileg kisebb terhet jelentő) tranzakciós adó bevezetése 2-3 évvel eltolódik, számos cég a környező országokban fog bankolni, ez pedig tovább növeli majd a bankszektor terheit.

Valószínűleg áthárítják

Gyuris korábbanelmondta, hogy továbbra is bíznak abban, hogy a bankadó nem marad fenn a jelenlegi formájában. Ha bankadó megmarad, akkor annak mindenképpen együtt kell járnia hitelezés egyfajta ösztönzésével, hogy a pénzintézetek csökkenthessék terheiket a lakossági és a vállalati hitelezés bővítésével - mondta. A tranzakciós illeték a bankár szerint nem vállalhatatlan mértékű.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke arról beszélt nemrég, hogy a bkok ha nehezen is, de mindenképp át fogják hárítani a tranzakciós adót az ügyfeleikre.