Kapós volt az Eximbank-kötvény

2012.12.06. 15:03
A magyar export versenyképessége érdekében 500 millió dollárnyi kötvényt értékesített az Eximbank. A kötvény iránt jelentős volt az érdeklődés: 2,2 milliárd dollár értékű ajánlat érkezett a jegyzésre. Az ötéves futamidejű kötvény kamatozása 5,5 százalék, hozama 5,75 százalék.

Az Eximbank csütörtökön közölte: az előzetes terveknek megfelelően 500 millió dolláros, 5 éves futamidejű, 5,5 százalékos fix kamatozású, 5,75 százalékos hozamú kötvényt értékesített december 5-én a befektetőknek. A kötvény összegét, futamidejét és kamatozása a bank finanszírozási igényei, valamint a piaci lehetőségek alapján határozták meg, közölte a bank.


A tájékoztatás szerint kötvényekre jelentős befektetői érdeklődés mutatkozott, néhány óra leforgása alatt mintegy 2,2 milliárd dollárnyi összegű ajánlat érkezett, lehetővé téve az Eximbank által fizetendő kamat csökkentését az eredeti kibocsátási ajánlathoz képest. Az Eximbanknak alapítása óta ez az első nyilvános, referenciaként szolgáló nemzetközi kötvénykibocsátása, írja a Portfolio.hu.

Hasonló lejáratú dolláralapú államkötvény nincs, de a hároméves közel 3,56 százalékos, a hétéves közel 4,75 százalékos hozam mellett forog a másodpiacon. Ezek nagyobb kibocsátások (előbbi 1,5, míg utóbbi 2 milliárd dollár) voltak, amelyekhez képest a kisebb méretű Eximbank-kötvényállomány valószínűleg kevésbé likvid, így utóbbi esetében indokolt valamivel magasabb hozam.

A mostani Eximbank kötvénykibocsátás valóban nem trükkös forrásbevonás az államadósság finanszírozásához, de jó teszt volt ahhoz, hogy a befektetői találkozók során felmérjék a készülődő állami devizaalapú (nagy valószínűséggel dolláralapú) forrásbevonás iránti érdeklődést. A magyar állam csődkockázati megítélése az utóbbi hónapokban (jórészt külpiaci okok miatt) jelentősen javult, az 5 éves CDS-felárunk újra kissé 300 bázispont körül jár, míg a forint tartósan erősebb szinteken mozog.

Az Eximbank meghirdetett devizakötvény-kibocsátása mindenképpen teszt jellegű, de nem állami forrásbevonásról van szó – mondta Varga Mihály, hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön az MTI tudósítása szerint. A miniszter úgy fogalmazott: az Eximbank jelentős forrásokat szeretne bevonni a már elindult és előttük álló projektek finanszírozására.