Egymilliárd forint kell a kaposvári húsgyárnak

2012.12.19. 06:55
Év végéig minden nap tárgyal a Kométa és Kaposvár vezetése a nehéz helyzetbe került húsipari vállalat stabilizálása érdekében. A cég vezetése több kereskedelmi bankkal is egyeztet, számításaik szerint mintegy egymilliárd forintnyi forgóeszköz-hitellel biztosítható, hogy az új megrendelések stabilizálják a működést.

Nehéz helyzetben van a cég, és amint megszületik a megállapodás a szükséges egymilliárd forintnyi forgóeszköz hitelről, illetve az újabb tulajdonosi tőkeemelésről, stabilizálható a következő évi működés is - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Giacomo Pedranzini, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója, miután tájékoztatta Kaposvár polgármesterét a cég nehézségeiről. A húsipari cégek megmentését célzó kormánydöntés részleteiről nem tudott nyilatkozni, mivel egyelőre nem ismerte a részleteket.

Egyelőre a városvezetéssel közösen keresik a megoldást a cég nehéz likviditási helyzetének rendezésére - emellett a tulajdonos középtávon újabb két-három milliárd forintnyi tőkejuttatást tervez, azonban még ennek ütemezése sem ismert. A cég mindenesetre nem áll felszámolás alatt, nem tervez elbocsátásokat sem, igaz, az utóbbi időben felére csökkentették a termelést, és a szállítói tartozások kiegyenlítésénél is akadnak csúszások.

Remélhetőleg még az idén megszületik az önkormányzat, a cég és a beszállítók közös elvi megállapodása a Kométa helyzetének stabilizálása, és a felszámolás elkerülése érdekében - mondta a Napi Gazdaságnak Szita Károly polgármester. Év végéig minden nap egyeztetnek a cég vezetőivel. Mint mondta, neki már van egy megoldási javaslata, azonban részleteket az egyeztetések korai fázisára hivatkozva még nem árult el.

Arra a kérdésre, hogy a javaslatának van-e köze a kormány által tárgyalt, több húsipari vállalat megmentése érdekében készített koncepcióhoz, határozott nemmel felelt. „A múlt heti egyeztetés során sok minden szóba került a Miniszterelnökségen, de alapvetően a vállalkozások és a városok helyzetéről tájékoztattuk Lázár János államtitkárt” – mondta Szita Károly. Arra a kérdésre, hogy ha úgy alakulna, tudna-e a város bármilyen anyagi segítséget adni a vállalatnak, mindössze annyit válaszolt, hogy Kaposvár erős város. „Számomra az érintett 900 család biztonsága a legfontosabb, eltökéltek vagyunk a dolgozók megmentése érdekében”.

A hazai húsipari cégek jelentős részéhez hasonlóan a Kométa is hónapok óta küzd likviditási problémákkal. Ugyan az elmúlt években a tulajdonos család több mint 3 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre – részben ebből, részben támogatásból finanszírozták az idén üzembe állított új vágóvonalat is –, egyelőre alapanyagból sem szenvednek hiányt, azonban a takarmánydrágulás hatására emelkedő élősertés árak hatását csak késve és egyáltalán nem teljes mértékben tudták továbbhárítani a kiskereskedelem felé. Az idén több ütemben, összesen 15 százalékos feldolgozói átadási áremelést tudtak kiharcolni - ez azonban az élősertés éves szinten mintegy 25-30 százalékos drágulását nem fedezi.

Az ügyvezető ugyanakkor bízik benne, hogy ha sikerül megszerezni az egymilliárdos plusz forrást, és ha az élőállat árak már nem emelkednek tovább - még ha magas szinten stabilizálódnak is -, a legutóbbi áremelésük, illetve a nemrégiben aláírt exportszerződéseik azonban biztosíthatják, hogy a következő évben már jobb eredményeket érjenek el.

Nemrégiben sikerült megállapodniuk egy német kiskereskedelmi lánccal Kométa márkanév alatti szalámiszállításról, emellett az új sonkatermékeikkel tervezik az olaszországi piacra lépést is. Jelenleg a cég termelésének 30 százalékát értékesítik külföldön, a legfontosabb piacai közé tartozik Németország, Románia, Bulgária, Horvátország. Az idei évet a cég közel 20 milliárd forintos árbevétel mellett veszteséggel zárhatja.