Európa, tanulj a magyaroktól!

2013.01.24. 07:27 Módosítva: 2013.01.24. 07:32

Közleményt adott ki a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium, amiben azt olvassuk, hogy „Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében. Hazánknál nagyobb adósságcsökkentés ugyanis csak a megszorításokat alkalmazó Görögországban valósult meg egy év alatt”.

Tény, ahogy arról nemrég, a központi költségvetés adósságának 235 milliárd forintos csökkenésekor beszámoltunk: a magyar adósságmutató december végén tényleg jobban állt, mint egy évvel korábban. Ez nem csak az európai gazdaságokhoz, hanem önmagunk korábbi teljesítményéhez képest is jelentős eredmény.

Csakhogy: a minisztérium szerint azért vagyunk sikeresebbek a görögöknél, mert kormányunknak megszorítások nélkül, szinte magától jött össze az, amihez a görögöknek alaposan meg kellett szenvedniük. Mert mi is történt? Tavaly ismét recesszióba zuhant a magyar gazdaság, nőttek az adóterhek, csökkentek a reálbérek és európai uniós listavezetők lettünk a jórészt kormányzati intézkedések nyomán elszabadult infláció miatt. Selmeczi Gabriella legyen a talpán, aki ezek után el tudja képzelni, mi lett volna itt, ha még megszorítások is vannak!

Szóval nem lehet mondani, hogy mindezt megszorítások nélkül érte el a kormány (miközben a gazdaság sem nőtt, pedig hát ez lenne a másik útja a GDP arányos adósságcsökkentésnek). Az eredményekhez ugyanis negyedéves átlagokban érkező komoly megszorítócsomagokra volt szükség, a 2012-es költségvetést év közben rekordot jelentő mértékben, kilencszer kellett módosítani. A hitelleépülés (ami nem csak az államot, hanem a vállalkozásokat és a háztartásokat is érinti) az egyik fő oka a gazdaság visszaesésének és a magasan ragadt munkanélküliségnek. Ráadásul félő, hogy a már most körvonalazódó költségvetési elcsúszások miatt újabb csomag érkezhet tavasszal.

De most mégis koncentráljunk a jó hírre: az EU 27 harmadik negyedéves GDP-arányos államadósságát statisztikái szerint a 27 tagállam átlagos államadóssága 85,1 százalék, az eurózónán belül ugyanez a szám 90 százalék. A mi 2012 harmadik negyedéves mutatónk 78,6 százalékon áll. A legnagyobb adóssága Görögországnak (152,6 százalék), Olaszországnak (127,3 százalék) illetve Portugáliának (120,3 százalék) van. A legkedvezőbb ilyen mutatót Luxemburg (20,9 százalék), Bulgária (18,7 százalék) és Észtország (9,6 százalék) hozta.

1
Fotó: Eurostat

Az adósság szintjében a középmezőnyben vagyunk, ugyanakkor 2010 második negyedéve óta szinte egyedülálló módon csökkentettük az adósságszintet – ehhez persze egyedülálló módon a másfél évtizeden át halmozódó, 3000 milliárd forintra rúgó magánynyugdíjvagyont is államosítani kellett (aminek nagyjából a fele automatikus adósságcsökkentést jelentett, de a megmaradt másik felének egy részét is elköltötte már az állam).

A tavalyi második negyedévhez képest tíz tagország mellett Magyarország is csökkentette adósságrátáját (0,3 százalékponttal), eközben az EU 27 átlagában illetve az Eurózónában is 0,1 százalékponttal emelkedett a statisztika. Leginkább Málta, Lettország és Ausztria tudta csökkenteni negyedéves alapon államadósság rátáját.

2
Fotó: Eurostat

„Ennél is szembetűnőbb változást látni a magyar adatokban, ha az előző év (2011) harmadik negyedévéhez viszonyítjuk a friss statisztikákat, ugyanis a rendkívüli megszorító intézkedéseket alkalmazó Görögország után hazánk érte el a legnagyobb adósságcsökkentést, ráadásul megszorítások nélkül” – kommentálja az Eurostat számait a szaktárca.

Magyarország éves összehasonlításban 4,8 százalékponttal csökkenteni tudta GDP-arányos államadósságát, úgy hogy közben recesszió volt, ami pedig a ráta emelkedését indokolta volna – közölte az NGM.

3
Fotó: Eurostat

„Összességében elmondható, hogy Magyarország a kormányzat egyik fő célkitűzésében, az államadósság csökkentésében kimagasló eredményt ért el, lényegesen jobb eredményt tud felmutatni, mint az EU 27 országok átlaga, jobbat mint a magas eladósodottságú országok. Éves összehasonlításban pedig hazánk a legjobb teljesítményt nyújtotta adósságcsökkentés terén Görögország után, de megszorítások nélkül” – ismétli el a közlemény megint az eredményeket.

A közlemény kapcsán az alábbi kérdést küldtük el az NGM-nek: hogyan lehet az, hogy megszorítások nélkül, gazdasági visszaesés mellett, és a nyugdíjmegtakarítások korábbi felhasználása miatt jelentősebb állami vagyon felhasználása nélkül képesek voltunk csökkenteni az adósságrátát. Nem lehet, hogy mégis volt itt megszorítás? A választ egyelőre várjuk.